Kuzey Ege'nin yükselen yıldızı Aliağa
İzmir'in kuzey ilçelerinden Aliağa, Menemen'e bağlıyken 1982'de ilçe yapılmış. Eski yıllarda ana ekonomik faaliyet kolunun tarım olduğu ilçe, devlet ve özel sektör yatırımlarıyla sanayi ve liman kentine dönüşmüş. Dev sanayi tesisleriyle bilinen ilçe artık tam bir tarım, turizm ve tarih kenti İşte bu yüzden Kuzey Ege'nin yükselen yıldızı olarak anılıyor. Geçen hafta bir araya geldiğimiz Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, çizdikleri vizyona uygun, proje fabrikası gibi çalıştıklarını anlatarak ilçeyi şu cümlelerle özetliyor: "Aliağa, Türkiye ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Ülke ekonomisinin lokomotiflerinden. Rafineri, petrokimya, demir çelik sektöründe ilk üçteyiz. 10 milyon metrekarelik organize sanayimiz var ve değişik firmaları barındırıyoruz. Bunun yanında 16 tane limanımız var, yoğun şekilde çalışıyorlar. Şu an Türkiye'de ihracatta da birinci sıraya yükseldik, ithalatta ise ilk beşteyiz. Önümüzdeki 5 yılda bölgenin en büyük liman şehri olarak transit taşımacılıkta da Pire Limanı'nı geçmeyi hedefliyoruz. Tüm bunların yanında turizme katkı koyacak Aliağa'nın farklı tarihi değerleri de var."
Haberin DevamıYOLCU İSKELESİ İLE TURİZM HAMLESİ
Başkan Acar, 2014'te ilçeyi "İzmir'e gidilen değil İzmir'den gelinen kent" yapma çabasıyla başlattıkları çalışmaların sonuç verdiğini söylüyor. İlçeyi Kuzey Ege'de turizmin öncü şehirlerinden biri haline dönüştürecek Aliağa Yolcu İskelesi'nin yüzde 80'ini tamamladıklarını da ekliyor: "Projeyi bu yıl mayıs sonunda tamamlamayı hedefliyoruz. Aliağa ile Ege Adalarını birbirine bağlayacak iskele, kentin sosyal yaşamına zenginlik, bölge ekonomisine de değer katacak. İskelenin açılmasıyla Midilli'ye Aliağa'dan geliş gidişler de başlamış olacak. Yolcu İskelesi'nin dışında Yat Limanı projesinin de teknik hazırlıkları tamamlandı, yakında çalışmaları başlayacak."
SOSYAL TESİSLEREŞEHİR DIŞINDAN DA İLGİ BÜYÜK
Sağlıktan spora, kültürden sanata ve sosyal yaşama kadar birçok tesisi hayata geçirdiklerini de aktaran Başkan Acar, "Güzelhisar Sosyal Tesisleri, Hacıömerli Gryneion Mesire Alanı, AliaPark Atla Terapi Merkezi, Aliağa Gençlik Merkezi, Aliakent Fast Food, Kaleiçi Coffe gibi tesislerimiz vatandaşların sosyal hayatına renk katan yerler. Tesisler, sadece Aliağalıların değil İzmir halkının da kısa sürede dikkatini çekti" diyor. Aliağa'da bizim de vakit geçirdiğimiz, Güzelhisar Sosyal Tesisleri; manzarası, mahallenin tarihi dokusuna uygun inşa edilen taş bina restoranı, doğanın içinde ahşap yürüyüş yolları, kamelyaları, çocuk oyun grupları, peyzaj düzenlemesi ile ziyaretçilerine tertemiz havada sosyalleşme imkanı sağlıyor. DoğaPark alanındaki Kaleiçi Coffee ise özellikle gençler ve kahve tutkunlarının vazgeçilmez mekanlarından.
Haberin DevamıÜRETİMDE BEREKET ÜRETİCİYE DESTEK
Başka Acar ile tarım projelerini de konuşuyoruz: "Tarım ve hayvancılığın geliştirilmesine yönelik çalışmalarımızla köyden kente göçü durdurmayı hatta tersine çevirmeyi hedefliyoruz. 'Tarımsal Kalkınma ve Üreticiye Destek Projesi' kapsamında 'Üretimde Bereket, Üreticimize Destek' adıyla üreticilerimizi destekliyoruz. Türkiye'de ilk kez belediye olarak hayata geçirdiğimiz Damızlık Koyun Üretim Merkezi'nin yanı sıra zeytin, ceviz, badem, nar gibi fidan desteklemeleriyle de üreticilerin yanında oluyoruz." Merkezin, uzun vadede Türkiye genelindeki damızlık koyun ihtiyacını da karşılayacak potansiyele sahip olduğu bilgisini veren Başkan Acar, "Merkezimizi Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile projelendirdik. İlk dağıtıma bu yıl başladık. Pedigrili Safkan Karacabey Merinosu ve Kıvırcık ırkı koç, üreticilerin sürülerindeki hayvanların iyileştirilmesi amacıyla, yüzde 75 hibeli olarak kurayla 50 adet dağıtıldı. Kurada çıkmayan çiftçilere mayısta 100'ün üzerinde koç dağıtımı yapılacak. Proje, hem üretimde verim ve kaliteyi artıracak, hem bölgedeki koyun ırkının iyileştirilmesine hem de hayvancılığın teşvik edilmesine katkı sağlayacak. Şu an 40 bin civarı küçükbaşımızın 5 yılda 80 bine ulaşacağını düşünüyoruz. Peynir, süt gibi gıdalarda markalaşmak istiyoruz" diyor.
Haberin Devamı7'DEN 70'E ÜCRETSİZ ATLA TERAPİ İMKANI
AliaPark'ta yer alan Atla Terapi (hipoterapi) Merkezi'nin önemli bir ihtiyaca yanıt verdiğini dile getiren Başkan Acar, "Atla terapi hem fiziksel hem psikolojik alanda önemli bir tedavi yöntemi ve oldukça da pahalı. Rehabilitasyon merkezimizde duyu terapi, ergo terapi vardı. Bunu genişleterek hipoterapiyi de ekledik. Merkezimizde engelli vatandaşlarımıza, çocuklarımıza hizmet veriliyor. Aylık 30-40 bin lira gideri olan bir tedavi imkanını ücretsiz sağlıyoruz. Ayrıca çocuklarımız binicilik eğitimleri de alabiliyorlar" diye konuşuyor.
TARİHİN ÖNEMLİ BEŞ ANTİK KENTİ BURADA
Sanayisiyle öne çıkan Aliağa'nın tarihiyle de önemli kentlerden biri olduğu bilgisini veren Başkan Serkan Acar, ilçedeki 5 antik kentte çalışmaları sürdürdüklerinin altını çiziyor. Başkan Acar, "Küme olarak bilinen Kyme Antik Kenti, devrinin en önemli liman şehri. Bunun yanında Myrina da (Mirina) içinde agorası olan ticaretin merkezi konumunda bir liman şehri. Bugün Fransa'daki Lourdes Müzesi'nde Mirina'da bulunan pek çok eser yer alıyor. Gryneion Antik Kenti'nde de 12 şehre hitap eden Apollon Tapınağı mevcut. Arkeolog arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiye göre dünyanın en büyük Apollon Tapınağı olduğunu öğrendik. Tisna antik kentimizde çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor. Önümüzdeki süreçte orada da ören yerine kavuşacağız. Şu an 112 tane özel Pers mezarı olduğunu biliyoruz. Aigai Antik Kenti her ne kadar Manisa sınırında da olsa etki alanı biziz. Ana sponsorlarından biri olarak kazılara da destek oluyoruz. Çıtak'ta yeni tespit edilen bir antik kent çalışmamız var" diye konuşuyor.