İzmir'in proje fabrikası

İzmir Ticaret Odası; 139 yıllık tarihi, yaklaşık 100 bin üyesi, 80 meslek komitesi ile İzmir'in ticaret hayatına yön veren önemli kurumların başında geliyor.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) kentte üretimin artması, istihdamının çoğalması için adeta bir fabrika gibi çalışıyor. İnovasyondan tarıma, girişimcilikten lojistiğe kadar üretilen birçok projeden sadece üçünü konuşmak için İZTO'da bir gün geçiriyoruz.

'HER ŞEHREÖRNEKOLMALI'

İzQ: Girişimcilik İnovasyon Merkezi'nde İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler ile girişimcilik, teknoloji ve inovasyon alanlarında, kentin geleceğine yön verecek projeleri konuşuyoruz.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Günümüzde inovasyon ve girişimcilik en çok konuşulan kavramlar arasında; İzQ da bu iki kavramı barındıran model merkezlerden bir tanesi. İzQ düşüncesi nereden doğdu, nasıl gelişti anlatır mısınız

Emre Kızılgüneşler: İzmir Ticaret Odası'nın eski binasının olduğu yerde bulunuyoruz. Karşısındaki girişimcilik merkezi de içinde ticaret sicilin de olduğu bir binaydı. Kordon'daki yeni binamıza geçince bu binalar atıl durumdaydı. Daha çok 'İnovasyon ve girişimcilik alanında neler yapabiliriz' diye konuşurken bu fikir ortaya çıktı. Uzun bir çalışma dönemimiz oldu. Girişimcilik İnovasyon Merkezi, biraz sıra dışı, biraz daha vizyoner, teknik donanım açısından da çok iyi olması gereken yerler. Binalarımız bitti ve artık 2 seneye yaklaştı, geçen sene tam olarak açtık.

Girişimcilik İnovasyon Merkezi'ni birbirinden ayıran farklılıklar neler

Emre Kızılgüneşler: İnovasyon Merkezi tarafında Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin AR-GE personelleri burada çalışıyor. Karşı tarafta da daha çok 'start-up'lar ve bazı firmalar var. Etkinlik salonunda sürekli girişimcilikle inovasyonla teknolojiyle ilgili toplantılar yapıyoruz. Dünya çapındaki insanları burada ağırlıyoruz. Türkiye'nin girişimcilik ya da teknoloji tarafında önde gelen isimleri burada gençlerle bir araya getiriyoruz. Burada insanların birbirleri ile temas etmelerini istedik. Mesela Türkiye çapında ödeme sistemleri hizmeti veren bir şirketin AR-GE personeli ile yine burada olan enerji alanındaki başka bir şirketin AR-GE personeli birlikte neler yapabilirler, onları konuşuyorlar. Aslında biraz daha kümelenme iş modelleri gelişiyor. Bu şekilde iki merkezi de bir araya getiriyoruz.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

İzmir'de ilk defa birçok kurum aynı çatı altında tek projede buluştu. Kolay olan bir şey değil, bu nasıl gerçekleşti

Emre Kızılgüneşler: İzQ'yu bir anonim şirketi olarak yapılandırdık. Yapılandırırken de İzmir'in önde gelen tüm kurumlarının projenin ortağı olmasını istedik. İZTO, EBSO, İTB, EİB ve İzmir Büyükşehir Belediyesi yüzde 19 olarak eşit paylarla yönetimde yer aldı. Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) ve Ege Sanayici İş İnsanları Derneği (ESİAD) de yüzde 2'şer pay aldı. İzmir Valiliği de yüzde 1 pay alarak şirket ortağı oldular. Aslında bir İzmir projesi yapmak istedik ve böyle bir yapı oluştu. Yıllardır istediğimiz, İzmir'in gücünü ortaya koyan yönlerden biri haline geldi. Her şehre örnek olması gereken bir proje haline geldi.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

BİLİŞİM VADİSİ İLE İŞ BİRLİĞİ

Bir de Bilişim Vadisi var. Birlikte yaptığınız iş birliği protokolü ile ilgili bilgi verir misiniz

Emre Kızılgüneşler: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün orada Bilişim Vadisi'nin bu bölgeye hizmet edecek birimi kuruldu. İzQ'yu biz kurduğumuz için bölgeyle ilgili de çok teşviki mesaimiz oldu Sanayi Bakanlığı ile. Bilişim Vadisi'nin start up'lara destekleri var. Dedik ki; "İzQ'yu da sizin bünyenizde gibi değerlendirin ve bununla ilgili destek verin. Yani bizim binalarımızdaki start up'lar Bilişim Vadisi'nin verdiği desteklerden faydalansın. Bu konuda bir protokol yaptık. Bilişim Vadisi ile yaptığımız protokol İzQ'ya, İzQ da Bilişim Vadisi'ne büyük katkı sağlar.

Kısa bir süre sonra da Dijital Deneyim Merkezi açılacak; bu merkezle ilgili neler söylersiniz

Emre Kızılgüneşler: 8-14 yaş çocuklar için biraz daha beşeri ilimlere ilgi duymalarını sağlamak, özellikle sosyo-ekonomik problem yaşayan bölgelerdeki çocukları buraya getirip yaratıcılık, girişimcilik nedir, icat etmek neden önemlidir, nerede problemler yaşana bilir ve bunun üstesinden nasıl gelinebilir konularında eğitmenlerimizle o çocuklara şimdiden bazı bilgiler vermek istiyoruz. Onun için de yaklaşık 850 metrekarelik güzel bir yer yaptık çevreyle ilgili. İzmir'in önemli konuları mesela liman, biyoçeşitlilik, tarım, robotik gelişmeler, tasarım gibi onların ilgisini çelebilecek 45 dakikada hem oynayıp hem öğrenebilecekleri bir deneyim olacak. Oradan çıkarken de onlara 'Ben de bir şeyler yapabilirim', 'Ben de bir şeyler yapmalıyım' dedirtmek istiyoruz. Çocuk psikologları, dijital müze tasarımcıları ile çalıştık. Senaryolar yazıldı küratörlerimizle birlikte. Şu anda Türkiye'de bildiğim kadarıyla böyle bir yer yok.

'KENTİN KADERİ DEĞİŞECEK'

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemal Elmasoğlu ise kenti lojistik merkezi konumuna getirecek projelerini anlatıyor.

İzmir'in lojistik üs olması gündemde. Siz de bu konuda projeler üretiyorsunuz. Bunlardan biri de Kemalpaşa Lojistik Merkezi. Merkez ne aşamada

Cemal Elmasoğlu: Kemalpaşa Lojistik Merkezimiz aslında Valiliğimizin de içinde bulunduğu, yani YİKOP (Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları) dediğimiz; Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve Ege İhracatçılar Birliği'nin (EİB) ortaklaşa olduğu bir şirketten bahsediyoruz. İzmir'de yaşayan insanlar olarak çok şanslıyız; çünkü İzmir Ticaret Borsası'nı (İTB) da içine aldığınız zaman 4 kurum ortak aklı birlikte kullanarak kentin gelişim süreçleriyle ilgili çok ciddi projelere katkıda bulunuyor. İşte bu ürün de o yapının ortaklaşa bir araya geldiği bir entegrasyon. Kemalpaşa Lojistik Merkezi, İzmir'in gelişim süreçleri içerisinde çok ciddi anlamda avantajları beden içerisinde tutacak olan bir yapı. Bizim buradaki hedefimiz çok açık; ilki buradaki ithalat ve ihracat operasyon sürelerini 1 güne indirmek, ikincisi de 2 senenin sonunda şirkette entegrasyonla birlikte yüzde 35 maliyet indiriminde bulunulması. 5'inci yılın sonunda da yüzde 55 gibi bir lojistik maliyetlere indiğimiz bir zaman dilimi olacak. Burası İzmir'in kaderini değiştirecek; bundan sonra İzmir trafiğine giren o TIR ve TIR dizilerini görmeyeceksiniz. Amacımız üretim yeri ile imalat yerinin ve çıkış yani ihracat noktası arasındaki yakınlaştırmayı sağlamak. Türkiye'deki tüm şehirlerde bu modelin aynısının benzerinin yapılması gerekiyor ki biz küresel ve lojistik endeksinde dünyada olabilelim.

Türkiye'de hâlihazırda faaliyet gösteren 8 model fabrikasından biri olan İzmir Model Fabrikası ile ilgili çalışmalardan bahseder misiniz