Her köşesi cennetim bir başkadır benim memleketim

Türkiye, doğudan batıya, güneyden kuzeye her köşesiyle dünyada az bulunan turizm potansiyeline sahip. Deniz, kum, güneş üçlüsünün çok ötesinde; tarih, kültür, gastronomi ve doğa sporlarıyla da dünyadaki turizm cennetlerinin başında geliyor.

Her şehir, her bölge bir değil birkaç özelliğiyle öne çıkıyor. Şehirler mutfaklarıyla, rotalarıyla sadece yerli değil dünyanın birçok ülkesinden milyonları ağırlıyor, hayran bırakıyor. Yaz, bahar ve kış rotaları 4 mevsim çeşitlilik sunuyor.

Nemrut'tan Çanakkale'ye, Gaziantep'ten İzmir'e, Konya'dan Kars'a Ordu'ya, Muğla'dan Diyarbakır'a Erzurum'a kadar her şehir kimi zaman günübirlik kimi zaman da birkaç gün bile yetmeyen; tarih, kültür, gastronomi ve doğa turizmiyle ev sahipliği yapıyor, unutulmaz deneyimler yaşatıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yanı sıra; yerel yönetimler ve bazı STK'lar da yeni turizm projeleri geliştirerek potansiyeli büyütmeyi, tanıtımlarla daha bilinir olmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

HER ADIMDA TARİH

UNESCO'nun 2014'te Çanakkale ve Gelibolu 1. Dünya Savaşı alanlarını Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alması ve hemen ardından tarihi, kültürel ve doğal değerlerini geleceğe aktarmak misyonuyla Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanlığı'nın kurulması maneviyat yüklü bu topraklar için adeta bir milat oldu diyebiliriz. Her adımda 110 yıl öncesine ait bir kalıntı gözünüze ilişebilir. Tüm bunlar Çanakkale Tarihi Alanı'nı muharebe mahalleri ile çok iyi korunmuş bir Açık Hava Müzesi'ne dönüştürüyor. Bulunan her parçanın Çanakkale Ruhu taşıdığı kesin ve bu nedenle koruma altına alınarak gelecek nesillere aktarılması sağlanıyor. İşte tam bu noktada Alan Başkanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren müzeler devreye giriyor. Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Namazgah Tabyası Müzesi, Anadolu Hamidiye Tabyası Çanakkale Savaşları Tarih Müzesi, Bigalı Atatürk Evi ve Müzesi, Alçıtepe 1915 Siper ve Hilal-i Ahmer Hastanesi Canladırma Alanları, Kilitbahir Kale Müzesi, Seddülbahir Kalesi, Bigalı Kalesi ve Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi, tarih tutkunlarına farklı bir deneyim sunuyor.

Haberin Devamı

EGE'NİN İNCİSİ

Ege'nin incisi İzmir hem günübirlik hem de uzun tatiller için çok seçenek barındırıyor. Çeşme, Bergama, Foça, Dikili, Urla, Karaburun, Özdere, Gümüldür, Seferihisar dışında farklı özellikleriyle öne çıkan onlarca Ege köyü var. Gediz Deltası doğadan kopmadan şehirde yaşanılabileceğinin göstergesi olarak yüzlerce kuş ve canlı türüne ev sahipliği yapıyor. Şehir, Kozak Yaylası'ndan UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki Birgi'ye, Sığacık'tan Urla ve Eski Foça'ya tarihi ve kültürel bir hazineyi barındırıyor. Ayrıca tatilde çocuklarınızla İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Sasalı'daki Doğal Yaşam Parkı'nı ziyaret edebilir, antik kentleri de gezebilirsiniz.

SEYİR TERASLARINDAN ADAYI İZLEYİN

Kuşadası, sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleri kadar panoramik kent manzarasının izlenebileceği seyir teraslarıyla da yerli ve yabancı ziyaretçilerin uzun yıllardır rotasında. Kuşadası Belediyesi, alternatif turizm potansiyelinin geliştirilmesi amacıyla adımlar atıyor. En sık ziyaret edilenler arasında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine giren doğa ile tarihin birleştiği Güvercinada ilk sıralarda yer alıyor.

Haberin Devamı

MEDENİYETLER BEŞİĞİ

Tarih ve kültür şehri Konya, binlerce yıl boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapması ile Türkiye'nin kültürel turizminde öne çıkan şehirlerinden. Mevcut müzelere ilave olarak Konya Büyükşehir Belediyesi'nce hayata geçirilen müzeler ve tanıtım merkezleri, yerli ve yabancı ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi, bilgi sunma ve kültürel deneyimlerini zenginleştirme hedefiyle tasarlanmış. Panoramik Konya Müzesi "KONYANÜMA"da, Semahane, konferans salonu, atölye ve derslikler yer alıyor. Panorama Müzesi'nin bünyesinde Hz. Mevlana'nın hayatının anlatıldığı alan ve dünyadaki 25 mevlevihanenin maketinin yer aldığı iç avlu bulunuyor.

LEZZETİN VE ŞİFANIN BULUŞMA NOKTASI

Ankara'nın kuzeyindeki Kahramankazan, az bilinen lezzetleri ve doğanın sunduğu şifalı kaynaklarıyla keşfedilmeyi bekleyen hazine gibi. Sanayi ve tarımın güçlü kalesi olarak bilinen ilçe, gastronomi ve turizmle de adını duyuruyor. Geleneksel kavurmasıyla tanınan Kahramankazan, termal sularıyla da dünyanın dört bir yanından misafirleri kendine çekiyor. Kahramankazan'ın büyüsü sadece mutfakta değil, yer altındaki zenginliklerinde de saklı. Ankara'nın 'parlayan yıldızı' olarak adlandırılan Kahramankazan'da belediye de projeler geliştiriyor. Belediye Başkanı Selim Çırpanoğlu, "İlçenin potansiyelini dünyaya taşıma kararlılığındayız. Hedefimiz, Kahramankazan'ı global bir marka yapmak. Yakın zamanda termal tesisleri genişletileceğiz ve uluslararası kavurma festivali düzenleyeceğiz" ifadelerini kullanıyor.

TURİSTİK İLÇELERİYLE ÖNE ÇIKIYOR

Muğla, sadece uzun yaz tatiller için değil, günübirlik keşfiler için de sayısız güzellik sunuyor. 'Kültür kenti' hedefiyle çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirdiği sosyal donatı alanları ve tesisleriyle milyonları ağırlıyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenen Tarihi Ağa Bahçesi Konağı, Muğla evi mimarisi ile dikkat çekiyor. Hamamda ısı dağıtımı için kullanılan tarihi cehennemliklerin de gün yüzüne çıkarıldığı konağın yanı sıra 110 antik kent de ziyaretçilerin uğrak noktası oluyor.

MERAM'A DAİR HER ŞEY

Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi'nde sergilenen, Osmanlı ve Cumhuriyet'in ilk yıllarına ait nadide eserler ile bölgedeki insanların yaşam biçimini yansıtan materyal ve kıyafetler ziyaretçilerini tarihsel bir yolculuğa çıkarıyor. Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, "Bize ait olan, yemeğinden eğlencesine, el sanatlarından 'geçmiş zaman olur ki hayali cihana değer' tadında Konya anlatımlarına kadar Müze Meram, geçmişi özleyenlere fırsat sunuyor" diyor.