Eğlence bir yana tarım ve gastronomi deyince de Çeşme

Köklerini zamana meydan okuyan Erythrai Antik Kenti'nden alan Çeşme, tarihte Asya ve Avrupa arasında önemli bir ticaret merkeziymiş. İzmir ticaret merkezi ve liman özellikleri kazanırken, Çeşme de sayfiye beldesi olarak gelişmiş. Türkiye ve dünyanın en iyi tatil destinasyonlarından biri olmasının yanı sıra kendine özgü sıcacık sokakları, az bulunur masmavi deniz, ince kumuyla ünlü plajları ile binlerce turisti çeken Ege'nin incisi Çeşme'nin yıldızı her geçen gün daha çok parlıyor. Tarihi kalıntıların arasındaki ilçe, rüzgar sporlarında da marka. Doğusunda Urla, güney ve batısında Ege Denizi, kuzeyinde Karaburun ile çevrili olan ilçede bağcılık öne çıkarken, zeytin yetiştiriciliği ve kavunun yanı sıra son dönemlerde kaybolmaya yüz tutmuş 'Sakız Ağaçları'nı da anavatanına tekrar kazandırmak için büyük adımlar atıldı. 'Slow Food' akımına katılan ilk yerleşim yeri Germiyan'ı, deniz içinde kaynayan kükürtlü suları ile şifa dağıtan Ilıca'yı birer hazine gibi saklayan Çeşme, uluslararası festivallerde de imzasını tüm dünyaya taşıdı. Genç Belediye Başkanı Lal Denizli ile daha çok ilçede hayata geçirilen tarım, gastronomi, ve sosyal projeleri konuşuyoruz.

Haberin Devamı

GASTRONOMİ TUTKUNLARINI BULUŞTURAN FESTİVAL

Sürdürülebilir turizm ve yerel gastronominin büyük bir değer olduğunu ifade eden Denizli , "14'üncüsünü gerçekleştirdiğimiz Alaçatı Ot Festivali yine şifa ve coşku doluydu. Festivalin, Uluslararası Gastro Bodrum organizasyonunda, 'Yılın En Etkili Gastronomi Festivali' ödülüne layık görülmesi bizim için büyük kazanımdı. Bu yılki tema 'Toprak, Zaman ve Tat'tı. Festivalin öne çıkan otu ise doğanın şifalı lezzetlerinden kaya koruğu oldu. 4 gün süren festival boyunca, Şefler Meydanı, Sanat Sokağı, Edebiyat Buluşmaları, atölyeler, çocuk etkinlikleri, sergiler, söyleşiler, yarışmalar, doğa yürüyüşleri ve konserler düzenlendi. Mevsimsel otlar ziyaretçilerle buluşurken, geleneksel tatlar modern dokunuşlarla yorumlandı" diye konuşuyor.

GELECEĞE BIRAKILACAK EN DEĞERLİ MİRAS

Üreticiye destekleri sürdürdüklerini belirten Başkan Denizli, şunları söylüyor: "Yerel Tohum Merkezi'nde yetiştirilen bölgeye ait 65 bin domates, biber ve patlıcan fidesi ile 5'er kilogram acur, karpuz, kavun ve bamya tohumu dağıttık. Ata tohumlarımız, geleceğe bırakacağımız en değerli miraslardan biri. Dağıtılan fide sayısını bu yıl 65 bine çıkardık. 120 üretici ve 500'ün üzerinde vatandaş faydalandı. Sofralara sağlıklı, güvenli ve temiz gıda getirmek birinci hedefimiz."

Haberin Devamı

TARIMIN GELECEĞİNE BİLİMSEL BAKIŞ

Çiftçilerin yaş ortalamasının 50'nin üzerinde olduğuna dikkat çeken Başkan Lal Denizli, "Gençlerimiz, tarıma yeterli ilgiyi göstermiyor. Teknolojinin, yeni buluşların tarım alanlarımıza entegrasyonunun önünü açmamız gerektiğine, daha güncel formatlara dönüştürmemiz gerektiğine inanıyorum. İzmir Ticaret Borsası ve İzmir Ticaret Borsası Eğitim, Kültür ve Sosyal Entegrasyon Vakfı iş birliği ile düzenlediğimiz "Çeşme'de Nitelikli Tarımsal Üretimin Önemi ve Sonuçları Çalıştayı" ile Çeşme tarımının geleceğine ışık tuttuk. Sahip olduğumuz kıymetlere bilimsel açıdan baktığımız ve günümüzdeki imkanları nasıl mevcuda adapte edebiliriz sorusunun cevaplarını aldığımız verimli bir çalıştay oldu" diyor.

Haberin Devamı

BİRLİKTE HAYAL EDİP BİRLİKTE UYGULUYORUZ

Başkan Denizli, katılımcı yönetim modeli ve yeni bir kent planlaması için hayata geçirdikleri Çeşme Vizyon Ofisi hakkında da şu bilgileri veriyor: "Kent gelişimine katkı sunmak isteyen herkes için ortak çalışma ofisi olmasını hedefliyoruz. Çeşme Vizyon olarak markalaşma yoluna gitmek istedik. İlk toplantımızı da Kampüs Alaçatı alanındaki 'Gençlik Buluşmalarımız'la başlattık. Gençler, alanda yapılmasını istedikleri proje fikirlerini 'Mimari Proje Yarışması' için kapalı oylama ile sundu. Birlikte hayal ediyor, birlikte uyguluyoruz. Hayata geçirdiğimiz Çözüm Merkezi ile gelen talep ve şikayetler doğrudan sisteme işleniyor ve bu sayede sürecin her adımını yakından takip ederek, hizmet kalitesini geliştirme imkanı bulacağız."

SUSUZ TARIMLASUSAM HASADI YAPILDI

Geleceğin anahtarının sürdürülebilir tarımda olduğunu söyleyen Başkan Lal Denizli sözlerini şöyle sürdürüyor; "Göreve geldiğimiz günden bu yana Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüzü kalkındırmak, tarım odaklı Çeşme'de tarımın nasıl kalkınması gerektiği üzerine çalışıyoruz. Susuz tarımın önemli örneklerinden susam hasadını gerçekleştirdik. Çok güzel verim alındı. Sürdürülebilir tarım için, tarım atıklarının dönüştürülmesi için çalışmalar yapıyoruz."

HASATTAN SOFRAYA SAKIZ YOLCULUĞU

Park Sakız AlaçatıSakız Yolculuğu Sergi Salonu ile ilçenin kültür ve toprak mirasının gelecek nesillere aktarılmasını hedeflediklerini belirten Başkan Denizli, Çeşme'nin sakız yolculuğunu, "150 yaşın üzerinde, 90'ı Tabiat Varlıkları Kurulu tarafından tescil edilmiş ve koruma altına alınmış damla sakızı ağacının yer aldığı bahçede ve kapalı sergi alanında, ziyaretçiler damla sakızının üretim ve hasat sürecinden sofralara ulaşana kadar geçen eşsiz yolculuğunu bilgiler, fotoğraflar ve videolarla adım adım keşfediyor. Mevcut mekanlarımızı yeniden düşünüp yeniden tasarlıyoruz" sözleriyle anlatıyor.