Dünya kenti Muğla

Muğla; doğal güzellikleri ile turizmde, verimli toprakları ile tarımda, korunmuş yapısı, tarihi dokusu ile de kültür turizminde çok iddialı bir şehir. Akdeniz'in parlayan yıldızı olma yolunda hızla ilerleyen Muğla, dünyada pek az kente nasip olacak şekilde birçok önemli turizm destinasyonuna sahip. Dantel gibi koylarıyla dünya denizcilerinin buluşma noktası, 195 antik kent ve 21 ören yeri ile antik dünyanın en görkemli izlerini taşıyan açık hava müzesi, yılın en az 300 günü güneşli geçen ılıman iklimi, bol oksijeni ve düşük nem oranıyla sağlıklı yaşam merkezi Muğla. Verimli topraklarında yetişen doğal ürünlerle hazırlanan yöresel yemekleri ile gastronomide de iddialı olan kent, Ege Denizi ve Akdeniz'in buluştuğu maviyle yeşilin kavuştuğu; sıcakkanlı ve misafirperver insanları ile adeta cennetten bir köşe. Bodrum, Fethiye, Marmaris, Köyceğiz, Datça, Milas gibi ilçeleriyle turizmde dünya çapında bir marka haline gelen Muğla, en az turizm kadar tarımsal üretimde de söz sahibi. Tarıma elverişli toprakları, zengin su kaynakları ve bölgeye hakim Akdeniz iklimi Muğla'da çok çeşitli tarımsal üretimin yapılmasına imkan sağlıyor.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Memecik zeytini, Datça nurlu bademi, örtü altı sebzeciliği ve narenciye gibi önemli tarım ürünleri dünyanın dört bir köşesine ihraç ediliyor. Dünyadaki çam balı üretiminin yüzde 90'ı Türkiye'de yapılırken; ülkemizdeki çam balı üretiminin yaklaşık yüzde 80'lik kısmı Muğla'da gerçekleştiriliyor. Kültür balıkçılığı üretimi ve ihracatı da Muğla'da önemli yer tutuyor. Geçen dönem Bodrum Belediye Başkanlığı yapan, 31 Mart Yerel Seçimleri'nde Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçilen Ahmet Aras, kentin sahip olduğu değerleri en iyi şekilde değerlendirmek için hazırladığı projeleri göreve geldiği ilk günden itibaren hayata geçirmeye başlamış. Başkan Ahmet Aras'la kentin geleceğini konuşuyoruz.

KENTİ BÜTÜN OLARAK ELE ALACAĞIZ

Başkan Ahmet Aras, Muğla'yı bir bütün olarak ele alacaklarını ifade ederek, tüm paydaşlarla ortak çalışmalar yürüteceklerini söylüyor. Muğla'da turizmin gelişmesi için 13 ilçenin bir bütün halinde Büyükşehir tarafından temsil edilmesi gerektiğini belirten Aras, "Bu amaçla Muğla Lobisi oluşturmak için harekete geçtik. Yerel yönetimler, meslek odaları, akademik çevre, turizmciler ve sivil toplum kuruluşlarının fikirlerini alarak potansiyelimizi daha iyi yansıtmamız gerekiyor. Uluslararası platformlarda ve fuarlarda tüm paydaşlar olarak birlikte hareket etmek için Turizm Platformu kurduk. Turizm eylem planı hazırlığı içerisindeyiz. Adımlarımızı buna göre atmayı planlıyoruz" diyor.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

DÜNYA KENTLERİNİN YÖNETİCİLERİNE İŞ BİRLİĞİ MEKTUBU

"Dünya Kenti Muğla" vizyonu doğrultusunda uluslararası iş birliklerinin Muğla'nın kalkınmasına ve dünya şehirleriyle entegre olmasına büyük katkı sağlayacağını belirten Aras, bu konuda ilk adım olarak dünya kenti belediye başkanlarına iş birliği mektubu göndermiş. Paris, Londra, Roma, Barcelona, Madrid, Brüksel, Atina, Viyana, Los Angeles, Boston, Kobe, Münih, Stuttgart, Hamburg, Vancouver, Sydney, Seoul, Ahmedabad, Tianjin gibi dünya çapında önemli kentleri yöneten 70 belediye başkanına gönderdiği mektupların içeriği ile ilgili konuşan Aras, şunları anlatıyor: "Şehirler arası iş birliği, kültürel ve ekonomik bağların güçlendirilmesi ve ortak projeler geliştirilmesi konularında çağrıda bulunduk. Gönderilen mektuplarda; Muğla'nın sahip olduğu doğal güzellikler, tarihi zenginlikler ve turizm potansiyelinin yanı sıra tarımsal iş birliklerine vurgu yapıldı. Ayrıca iklim kriziyle mücadele ve sürdürülebilirlik gibi alanlarda karşılıklı deneyim paylaşımının önemine dikkat çekildi."

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

İLÇELER ARASI DENİZ ULAŞIMI 1 TEMMUZ'DA BAŞLIYOR

Başkan Ahmet Aras, bölgenin turizm potansiyelini artırmak ve sürdürülebilir ulaşım çözümleri sunmak adına önemli bir adım attıklarını kaydediyor. Deniz ulaşımını daha verimli hale getirmek ve denizlerden daha fazla faydalanmak amacıyla deniz otobüsü seferlerini başlattıklarını açıklayan Başkan Aras, şu bilgileri paylaşıyor: "Bu kapsamda ilk olarak Bodrum-Turgutreis- Didim ve Fethiye-Marmaris güzergahlarında deniz otobüs seferleri düzenliyoruz. Özellikle yaz aylarında karayollarında yaşanan trafik yoğunluğuna çözüm olarak deniz yolu toplu taşıma hatları oluşturduk. Yeni seferler ilk olarak 1 Temmuz Kabotaj Bayramı'nda yapılacak. Seferlerinin başlamasıyla birlikte Muğla'nın deniz ulaşımında yeni bir döneme girmesini hedefliyoruz. Bu sayede, yerli ve yabancı turistler için daha hızlı, güvenli ve konforlu bir ulaşım sağlanmış olacak."

KADIN ÜRETİCİLERE DESTEK

Başkan Aras, Büyükşehir'in kadın üreticileri desteklemek için yaptığı çalışmaları şöyle anlatıyor: "Tarım ve hayvancılık desteklemesi kapsamında kıl keçisi dağıtımı yapılırken, bugüne kadar 11 ilçede 379 kadın üreticiye 1137 adet kıl keçisi desteği sağlandı. Kadınların üretime katılmalarını sağlamak için 2 dişi, 1 erkek kıl keçisi dağıtımı yapan belediyemizin bu projesi yoğun ilgi gördü. Büyükşehir'in tarımsal üretime destek için hayata geçirdiği bir başka proje de Meyve Sebze Kurutma Tesisi. Bugüne kadar 127.5 ton yaş ürünün işlendiği tesiste; muz, kivi, çıntar, kuzu göbeği, salep, portakal, patlıcan, erik, armut, dut, ayva, biber, tarhana, şeftali gibi ürünler kurutularak, toz ve pestil haline getiriliyor."

ÇİFTÇİ VE ÜRETİCİNİN YANINDAYIZ