Dört mevsim Bodrum

Cumhuriyet'in ilk yıllarında nüfusu yaklaşık 5 bin olan Bodrum'da bugün 200 bine yakın kişi yaşıyor. Turizmden önce geçimini balıkçılık, süngercilik ve tarım ile sağlayan küçük bir liman kasabası olan Bodrum, 1965'ten itibaren hızla gelişen bir turizm merkezi haline geldi. Bugün Bodrum, dünyanın en özel ve en güzel coğrafyasında, kültür ve tarih zenginliği ile dikkat çeken ve bu özellikleriyle cazibesini giderek artıran dünya çapında bir turizm merkezi konumunda. Ancak nüfusu turizm sezonunda neredeyse 4-5 katına çıkıyor. Muğla'nın en kalabalık ilçesi Bodrum, bu bayram tatilinde de doldu taştı.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Tatillerini Bodrum'da geçirmeyi tercih edenler otelleri doldururken; Gümbet, Bitez, Ortakent ve Yalıkavak gibi popüler sahiller tıklım tıklımdı. Deniz-kum-güneş turizminin başkenti Bodrum'un daha pek çok güzelliklerini yaşamak isteyen ziyaretçilerin yoğunluğu esnafın yüzünü güldürürdü. "Mavi Yolculuk" turizmi başta olmak üzere, her şey dahil ve butik xişletmelerle bu bayram yine milyonlara ev sahipliği yaptıklarını belirten Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon ile bir araya gelerek ilçenin turizm planlamaları ve hedefleri İle ilgili konuştuk.

KALİTELİ HİZMET ANLAYIŞI DEVAM ETMELİ

Bodrumlu işletmelerin her zaman belli bir seviyede hizmet kalitesini koruduğunu ve bugünlere bu samimi ve misafirperver işletmeler sayesinde gelindiğini hatırlatan Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, değişen turizm trendleri ile birlikte hizmet anlayışının da bu trendlere uyum sağlaması gerektiğini anlatıyor. "Günümüzde Bodrum turizmde çok farklı bir noktada, Bodrum deyince insanların aklına hep güzel anılar geliyor. Ancak bunu korumak için işletmelerimiz muhakkak kaliteli hizmet anlayışından ödün vermemeli" diyen Kocadon, şöyle devam ediyor: "Üyelerimiz her zaman kaliteye yatırım yapmalı, işletmelerini hedef kitlelerine göre düzenlemeli. Şunu kesin olarak söyleyebiliriz ki kalitesini korumayan işletmeler; bunlar ister otel olsun ister yat ister restoran, ne yazık ki turizmden istediği payı alamaz. Bodrum'da hep turist sayısına bakılıyor, ancak burada sayıdan çok kalite önemli. Hizmet kalitemiz, alt yapımız, çevremiz, sokaklarımız, plajlarımız, çarşımız, ören yerlerimiz ne kadar kaliteli olursa Bodrum'a o kadar kaliteli turist gelir. Bize nitelikli turist lazım."

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

HEDEF 12 AY NİTELİKLİ TURİSTLE TURİZM

"12 ay nitelikli turistle turizm" hedefimizin gerçekleştirilebilmesi, Bodrum'da uygulanmakta olan tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin yenilikçi ve değişikleri içinde barındıran, kapsamlı ve katılımcı turizm hedefi ve eylem planıyla benimsenmesi öncelikli stratejimiz" diyen Başkan Kocadon, şunları söylüyor: "Gelen ziyaretçilerin eşsiz bir Bodrum deneyimi yaşamaları, yeni hatıralarla yeniden Bodrum'u tercih etmeleri için çalışan turizm sektörü her ihtiyaca uygun tatil yapmak isteyen her kesime yönelik alternatifler sunuyor. Rekabet edilebilirliği artırabilmek için turistik ürünleri tanıtmamız çok önemli. Ancak tanıtım stratejisini belirlerken hedef pazara yönelik bir algı stratejisi oluşturmak gerekir. Bu algı ile verilecek mesaj çok önemlidir. Biz Bodrum'dan bu mesajı doğru bir şekilde güvenlik ve mutluluk vaadiyle iletiyoruz."

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

MİRASKORUNUYOR

Bodrum turizminin mihenk taşı olan "Mavi Yolculuk" gibi önemli bir mirası koruyarak geliştirdiklerini belirten Kocadon, bunun dışında artık "yat bakım ve onarım" hizmetlerinde de Avrupa'da sözü geçer bir konuma geldiklerini anlatıyor. Başkan Kocadon, "Yüzlerce yat ve onlarca mega yat Bodrum'daki yat bakım onarım işletmelerinde tamir edilerek yüksek katma değerli, kilogram başına 35-40 dolar getiri ile önemli bir döviz getirisi sağlıyor. Bodrum ve çevresinde 500 bin metrekareden büyük çekek alanlarında; 800 ton ve 60 metre ve üzeri yatlara son teknoloji boya ve kaynak sistemleri başta olmak üzere nitelikli hizmet veriliyor. Yat bağlama kapasitemiz 3 binlere yaklaştı. Ülkemiz denizciliğinin en büyük organizasyonu olan Bodrum Cup ahşap tekne yarışlarımızla da mavi yolculuğumuzu koruyarak geliştirmeyi sürdürüyoruz" diyor. Geçmişin izinden geleceğine sahip çıkmak, geleneksel ahşap tekne imalatının merkezi olmak, yetişmiş nitelikli ustalarının emanetini devam ettirmek için Bodrum Guleti ve Bodrum Tırhandili coğrafi işaret tescil çalışmalarını yürüttüklerini söyleyen Başkan Kocadon, "Bodrum'un denizcilik geçmişinin marka değerini artırmayı hedefliyoruz. Deniz-kum-güneş turizmini yeni bir çerçevede geliştiren mavi yolculuk turizmiyle Bodrum, 10 bin nitelikli yatağa daha sahip" bilgisini de ekliyor.

BİR DAVET ÜZERİNE BAŞLAYAN MAVİ YOLCULUK

"Sabahattin, arkadaşlarını topla ve buraya gel, Bodrum'a gelin, sizi Gökova'ya götüreceğim, güzelliğin ne olduğunu iyice görün, yaşayın ve anlayın." İçinde bu satırların olduğu mektup 1945 yılında Sabahattin Eyüboğlu'na Bodrum'dan gelir. O zamanlar Bodrum'da kalebent olarak yaşayan nam-ı diğer Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı'dan bir davettir. 1946'da yapılan ilk Mavi Yolculuk katılımcıları Sabahattin ve Bedri Rahmi Eyüboğlu, Sabahattin Ali, Erol Güney, Benya Rapoport, Fuat Ömer Keskinoğlu, Necati Cumalı, Cevat Şakir ve arkadaşı Paluko'dur. İlk mavi yol rotası ise, İzmir, Kuşadası ve nihayet Bodrum'dur. İşte Halikarnas Balıkçısı'nın dostlarına yanına gelmeleri için yaptığı çağrı ile başlayan "mavi yolculuk" bugün dünyaca ünlü bir "marka" haline geldi. Mavi yolculuk tatil konseptini Türkiye'nin dünyaya tanıttığını söylemek de yanlış olmaz. Türkiye'de geleneksel Akdeniz tekne yapım yöntemleriyle inşa edilen ahşap gulet filosu sayesinde, mavi yolculuk konforlu, eğlenceli ve sade bir tatil anlayışı olarak öne çıkmayı başardı.'Mavi Yolculuk' Ege kıyılarının hemen her yerinde yapılmasına rağmen bu iş için en uygun yer; büyüklü küçüklü sayısız koya sahip, mavinin ve yeşilin binlerce tonunu barındıran Muğla oldu.