Bir zamanların küçük kasabası şimdinin dünya yıldızı: Urla

Eşsiz doğası, köklü tarihi, gastronomisi, mavi bayraklı plajları, kendine has köyleri, festivalleri ve kültürel yapısıyla eskinin küçük kasabası Urla; artık yalnızca Türkiye'nin değil dünyanın da en keyifli gezi rotalarından Bu güzel Ege kasabasının tarihi ise M.Ö. 6000'lere kadar dayanıyor.

Ege'nin parlayan yıldızı Urla'daki Klazomenai antik kentindeki kalıntılar arasında yer alan zeytinyağı işliği ise tanımlanabilen en eski zeytinyağı üretim tesisi. Arkeolojik kazılarda elde edilen kadehler, üzüm salkımlı sikkeler ve daha birçok materyale dayanarak Urla'nın antik dönemlerden beri bağcılıkta da önde olduğunu söylemek mümkün. Hayata geçirilen "Bağ Yolu" projesiyle yeniden eski günlerine dönen Urla; sadece deniz tatili yapmak için değil; butik bağ evlerini ziyaret etmek ve her yönüyle bir Ege serüveni yaşamak isteyenlerin uğrak yerlerinden biri Bu projenin hayata geçmesiyle Urla'yı ziyaret edenler "İtalya'nın Toskana'sı varsa bizim de Urlamız var" diyor. Tarihi bilgilere doymak, antik toprakların üzerinde gezmek ve üzümlerin tadına bakmak için muhteşem bir deneyim sunuyor Urla.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Bunun için ise en uygun ağustos-eylül aylarında yapılan bağbozumu dönemi. Halk arasında zeytine yağın, üzüme balın düştüğü gün olarak kabul edilen ve 2 bin 700 yıl öncesine tanıklık eden "Urla Geleneksel Bağbozumu Şenlikleri" üzümün gelin olduğu zaman diye de anılıyor. Festivalde bütün yıl boyunca emek verilerek yetiştirilen üzümler üreticiler tarafından toplanarak davul ve zurna eşliğinde katılanların beğenisine sunulurken, en iyi üzüm üreticisi seçiliyor, ardından üzüm sıkımı yapılıyor. Şenlikler halk dansları gösterileri ve konserlerle renkleniyor.

FESTİVALLER KENTİ

Urla'da hemen hemen yılın her ayı bir festivale denk gelmek mümkün... Urla'ya yolunuz martta düşerse çeşit çeşit yöresel otların, baharda canlanan doğayla dans eden denizin eşlik ettiği bir şenliğe denk gelirsiniz: Mart Dokuzu Ot Festivali. Nisanda ise "Urla Sakız Enginarı"nın tanıtımı için her yıl Uluslararası Urla Enginar Festivali düzenlenir. Festivale Türkiye'nin dört bir köşesinden akın akın gelen ziyaretçiler sayesinde Urla en renkli zamanlarından birini yaşar. 'Mayıs ayına kaldık' derseniz bu kez de Urla'nın Barbaros Köyü Oyuk (Korkuluk) Festivali ile keşfe çıkarırsınız içinizdeki çocuğu En güzel korkuluk yarışması, en güzel avlu ve yemek yarışmaları ile unutulmaz bir deneyim yaşarsınız. 'Nohutalan Kavun Festivali' ise her yıl ağustosta yapılır. En iyi kavun yarışması ve canlı müzik eşliğinde düzenlenen festivalde, ziyaretçiler hem eğlenceye hem de kavuna doyar. Kokusuyla ünlü susuz kavunları üreticilerin stantlarını süsler ve her yıl festival süresince 1500 tane civarında, yani 5 tona yakın kavun satılır. Arnavut böreği şenliği, uçurtma şenliği, yelken ve enduro yarışları, caz festivali, köy tiyatroları şenliği, tohum takas şenliği ve edebiyat günleri gibi yılın 12 ayı etkinliklerle doludur Urla. Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi, Sanat Sokağı, Malgaca Pazarı, Tarihi Arasta Çarşısı, Artidi Köşkü, Arkas Sanat Urla, Mustafa V. Koç Deniz Arkeolojisi Merkezi, İskele bölgesi kadar Özbek, Barbaros, Balıklıova, Bademler gibiköyleri de farklı yolculuğa çıkarır ziyaretçilerini.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

ZEYTİNYAĞININ TARİHİ BU MÜZEDE

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Levent Köstem ve eşi emekli biyoloji öğretmeni Güler Köstem tarafından Urla Uzunkuyu'da kurulan Zeytinyağı Müzesi'nde zeytinyağının binlerce yıllık serüvenine tanık olmak mümkün. Toplam 20 bin metrekarelik alan içinde 5 bin 650 metrekare kapalı alana sahip müze kompleksinde; Teknoloji Müzesi, Sabun, Hijyen ve Temizlik Müzesi, modern zeytinyağı fabrikası ve deposu, zeytin ve zeytinyağı bilgilendirme bölümleri, ahşap ve seramik atölyeleri bulunuyor. Müzenin ön bahçesinde bir arboretum oluşturma mantığıyla bölgede yetiştirilebilen tüm ağaç türlerini diktiklerini belirten Köstem, arka bahçedeyse özellikle Ege Bölgesi zeytin türleriyle Anadolu zeytinciliği türleri koleksiyonunun yer aldığını belirtiyor. Müze içerisinde bulunan Polima Urla Müze Restoran'ın ise sadece bir restoran değil aynı zamanda sürdürebilir bir mutfak ortaya çıkarmak için üretilen bir proje oduğunu belirten Dr. Levent Köstem, son olarak da Urla Köstem Otel ile misafirlerini yeşilin doğasıyla buluşturduklarını söylüyor.

KADINLARIN ÖNCÜLÜĞÜNDE YERELDE KALKINMA

Urla'da kadınların liderliğinde hayata geçirilen proje Türkiye'ye örnek olacak nitelikte. 2014'te 80 kadın ile yola çıktıklarını söyleyen Urla Kadın Kooperatifi Başkanı Sibel Uyar, sürdürülebilir yerelde kalkınma hedefleri kapsamında çalıştıklarını dile getiriyor. Yerelde yetişen coğrafi işaretli Urla sakız enginarı, Bornova kınalı bamya gibi ürünleri yereldeki kadınlarla, ortaklarıyla birlikte işleyerek ürünlere katma değer kazandırıldığını söyleyen Uyar, "2017'de tescil edilen Urla Karya ile ürünlere değer kazandıran kooperatifimizin, satışlarını da artırmayı başardık. Çanak enginar, enginar marine, enginar mezesi, püresi, sirkesi, suyu, bebek enginar konserve, glutensiz ürünler, erişte, reçel, sos çeşitleri gibi lezzetleri gıda mühendisi kontrolünde üretip Urla Karya markası ile Avusturya ve Dubai'deki firmalara da sevk ediyoruz" diyor.