Bir kerede doyamayacağınız kültür cenneti: Gaziantep

Tarih kokan sokakları, lezzet şöleni yaşatan yemekleri ve kültürel zenginlikleriyle Türkiye'nin güneydoğusunda adeta bir hazine saklayan kadim şehir Gaziantep'e yolunuzu düşürdüğünüz ilk anda, bir kerede keşfedilebilecek bir yer olmadığını da görüyorsunuz... Baharat Yolu ve İpek Yolu üzerinde olması nedeniyle tarih boyunca büyük öneme sahip olan Gaziantep; yemekleri, yakın ve uzak tarihe ışık tutan müzeleri, tarihi çarşıları ile bir kerede doyamayacağınız güzellikte bir kent Gurmelerin gözdesi Antep'te yemek kültürü adeta şehrin dokusuna işlemiş. Ancak birbirinden lezzetli yemeklerinin yanında, sanayisi ve tarihiyle birlikte anmak gerekiyor bu öncü şehri. UNESCO Dünya Kültür Mirasları Aday Listesi'ne giren Zeugma Mozaik Müzesi, Yesemek Açık Hava Heykel Atölyesi, restore edilen Bakırcılar Çarşısı, tarihi Bey Mahallesi ve kentin ortasındaki kalesinin yanında, Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi de kent hakkında çok geniş bilgi sunuyor. Günümüzde 300'ün üzerinde yontu taslağının sergilendiği; sfenksler, aslanlar, çeşitli tanrılar, hayvanlar ve mimari parçaların da bulunduğu Yesemek Açık Hava Müzesi ile Kurtuluş Savaşı'nda şehir halkının verdiği mücadeleyi anlatan Gaziantep Savaş Müzesi de kent için önemli tarihi mekanlar. Gaziantep tüm bunların yanında ekonomide Türkiye'nin lokomotif kentlerinden. Metal ve makine sanayi öne çıkarken; gıda, tekstil ve plastik sektörleri de oldukça gelişmiş durumda. Gaziantep; değirmen makineleri, tarım makineleri, tekstil makine ve yedek parçaları konularında Türkiye'de önemli yere sahip. Tüm bu özelliklerinin yanında, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin; kadın elinin değdiği belli olan ve kenti ileriye taşıyan pek çok projeyi hayata geçirdi. Kadın sağlığı ve projeleri sayesinde "Kadın Dostu Kent" unvanına sahip olan "Gazi şehir"in Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile adım adım kenti dolaşırken, hayata geçirdikleri yatırımları konuşuyoruz...

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

TÜRKİYE'DE BİR İLK: TÜRK ARKEOLOJİ ENSTİTÜSÜ

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye'de bir ilk olan projeleriyle ilgili ise şu bilgileri veriyor: "Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Avrupa Birliği iş birliğinde Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü'nü hizmete aldık. Türkiye'nin ilk Türk Arkeoloji Enstitüsü için Kendirli Kilisesi'ni restore ettik. Enstitünün kurulması için 430 bilim insanı bir araya gelerek çalışma yürüttü ve TBMM'den yasası çıkarak bugünkü formatına ulaştı. Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü, Türk ve İslam arkeolojisi ile ilgili bilimsel araştırmalar yapmayı amaçlıyor. Enstitü ayrıca arşivleme, kütüphane çalışmaları ve dünyanın diğer enstitüleriyle iş birliğinde faaliyet yürütmeyi hedeflerken, geleceğin arkeologlarını yetiştirmek için çalışmalar gerçekleştirecek."

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

ENGELSİZ BİR YAŞAM İÇİN

Engelsiz Yaşam Merkezi'nin kurulduğu günden bu yana 3 bin 583 danışana hizmet verdiğini söyleyen Şahin, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Merkezde özel gereksinimli bireyler, gaziler ve aileleri ücretsiz olarak hizmet alabiliyor. 13 bin 800 metrekare kapalı, 18 bin 640 metrekare de açık alanda hizmet veren merkez, destek eğitim ve eğitime destek birimleri olarak iki ana eğitim bölümünden oluşuyor. Kendi kendine yetebilen özel gereksinimli bireyler yetiştirmeyi hedefleyen merkezde verilen eğitimler, oluşturulan sosyal alanlar ile destekleniyor. Bu alanlar içerisinde; kapalı spor salonu, yüzme havuzu, hidroterapi, mini atölye, karanlık oda, fitness salonu, sesli kütüphane, oyun ve egzersiz odası ile kuaförlük atölyesi yer alıyor."

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

GENÇLERE YETENEK TARAMASI

Başkan Şahin, gençlere yönelik projelere önem verdiklerini de belirtiyor. Gençlerin spora olan ilgisini artırmak amacıyla yürütülen 'Yetenek Taraması' projesinin devam ettiğini söyleyerek, "'Spor Şehri Gaziantep' sloganıyla yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında kent genelinde ve özellikle kırsaldaki ortaokul öğrencilerine yetenek taraması yapılıyor. Alanında uzman antrenör ve beden eğitimi öğretmenleri eşliğinde kurulan parkurlarda performans gösteren öğrenciler, başarı gösterdikleri bölümlerin spor kulüplerine yönlendiriliyor" diyor.

TARIMSAL DESTEKLER SÜRÜYOR

"Türkiye'de ilk olarak Gaziantep'te hayata geçirilen 'Çiftçi Kart' uygulamasıyla kentimizde Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı yaklaşık 40 bin çiftçiye 2023 yılının ilk 6 ayında fide, fidan, yem, gübre ve arıcı kıyafeti ve ilacı dağıtımı yaptık" diyen Başkan Şahin, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Depremlerden etkilenen İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki afetzede çiftçilerimiz için de 10 bin çiftçiye 3 bin ton gübre desteği sağladık."

'ANNEYE SÜT BEBEĞE CAN'

4 yıldır aralıksız devam eden 'Anneye Süt Bebeğe Can' projesi kapsamında anne adaylarına 5 milyon 95 bin 512 litre süt dağıtıldığını da sözlerine ekleyen Başkan Fatma Şahin, "Anne adaylarının ve bebeklerinin sağlığının korunmasında önemli yer tutan düzenli süt tüketimine katkı sağlamak amacıyla başlatılan projemiz, 117 bin 437 anne adayına ulaştı. Erken doğum ile bebek ölümlerinin önüne geçilmesi için planlanan çalışmada hamilelik dönemlerinin başlangıcından doğuma kadar ekipler 45 günde bir anne adayının evine 12 litre süt götürüyor" diye konuşuyor.