Atlar ve nar diyarı: Suruç

Şanlıurfa'ya 45, Suriye'ye ise 10 kilometre uzaklıktaki Suruç, sınır kapısı olarak önemli konuma sahip. Suruç toprakları, Şanlıurfa Platosu'ndan Suriye'ye doğru inen düzlüklerden oluşuyor. Suruç Ovası adı verilen bu düzlük, yaklaşık olarak bin metre yükseklikte ve ovayı, batı, kuzey ve doğudan Güvercik, Cudi ve Devres dağları çevreliyor. Ayrıca ilçe topraklarında, doğudan batıya doğru dağınık tepeler bulunuyor

İLÇE İSMİNİ SARAÇLARDAN ALMIŞ

Suruç, tarihi itibariyle oldukça eski olan bir şehir ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. İlçenin İbrahim Peygamber ile de yakın bir ilişkisi olduğu biliniyor. At yetiştirme merkezi olarak bilinen Suruç'ta atların eğitimi ve imalatı ile uğraşan kişilere 'saraç' deniliyor. İlçenin ismi 'saraç'ların yoğunluğundan dolayı Suruç olarak söyleniyor. Saraçlar, atların eğeri gibi at malzemeleri de üretiyor. Bu nedenle, Suruç'un at yetiştiriciliği ve at malzemeleri üretimi konusunda uzmanlığı hala devam ediyor.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

YÖRESEL LEZZETLER

Tipik Akdeniz iklimi özelliklerini taşıyan ve yazları sıcak, kışları ise yağışlı geçen Suruç'ta tarım ve hayvancılık önemli geçim kaynakları arasında. Suruç aynı zamanda Urfa'nın meşhur narlarının olgunlaştığı yerlerden biri ve nar ekşisi yapımı için ideal bir bölge. Narlar, sabahın erken saatlerinde bahçelerden toplanıp çeşitli aşamalardan geçirilerek nar ekşisine dönüştürülüyor. Bu lezzetli nar ekşisi, sofralarda birçok yemeğin yanında kullanılıyor ve bölgenin yerel tatları arasında önemli yer tutuyor. Nar ekşisi yapımı, geleneksel yöntemlerle gerçekleştiriliyor ve bölgenin kültürü ve lezzetleriyle birleşiyor.

TURİZM VE SOSYAL HAYAT CANLANIYOR

Bir dönem terörden oldukça erkilenen ilçede şimdilerde hayatı canlı tutmak, istihdamı artırmak, altyapıyı güçlendirmek, sosyal hayatı renklendirmek, turizmi hareketlendirmek için birçok proje hayata geçiriliyor. Ben de Güneydoğu'nun sınır ilçesi Suruç'a geçen hafta yaptığım ziyarette ilçedeki değişiklikleri gözlemledim. Kurs ve atölye çalışmalarıyla el emeklerini ekonomiye dönüştüren, sosyalleşen Suruç kadınları en çok ilgimi çekti. Atölyede kadınlarla hayatlarının nasıl değiştiğini uzun uzun konuştuk. İlçenin meşhur narı değerlendirilerek yapılan nar kolonyasına, lavanta bahçelerinden üretilen sabunlara ve moda atölyesindeki el emeklerine hayran kaldım. Ayrıca yeni Fırın Cafe büyük şehirlerdeki pastaneleri aratmıyor. Sohbet ettiğimiz Suruç Kaymakamı, Belediye Başkan Vekili İbrahim Güneş, "İlçemizin kültür sanat alanında da öne çıkması için emin adımlarla yürüyoruz" diyor.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

'MODERN HARA' PROJESİ

'Arap atı' diye bilinen atların anavatanının Suruç olduğunu ifade eden Güneş, "Cumhuriyet öncesi bölgenin adı Ayn El Arab olduğundan, buradan gönderilen yarış atlarına Arap Atı adı verilmiş. İlçemizde hemen her ailenin atları bulunmakta ve çeşitli yarışlarda yarıştırılmakta. Önümüzdeki süreçte ilçede atlarımızın gelişimine katkı sağlayacak modern bir hara açma projemiz de bulunuyor. Bununla birlikte kısa zaman önce Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret alan Suruç Narı da bölgede oldukça rağbet gören bir nar çeşidimiz. İlçemizin en önemli iki değeri olan Suruç Atları ve Suruç Narı'nı daha da geniş kitlelere tanıtmak amacıyla bu yıl 5'incisi düzenlenecek olan Suruç Atı ve Narı Festivali her yıl yoğun katılımla ve büyük bir coşku içerisinde gerçekleştiriliyor. Kortej yürüyüşüyle başlayan festival, en büyük nar ve en iyi yarış atı yarışmalarıyla devam ediyor. Festival kapsamında ünlü sanatçılarımızın konserlerine ilçe halkımız yoğun katılım gösteriyor" diye konuşuyor.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

'KADINLARA ÜRETİM DESTEĞİ SAĞLIYORUZ'

İlçede kadınlara yönelik projeler de öne çıkıyor. 4 Aile Destek Merkezi'ni hizmete açtıklarını söyleyen Güneş, bu merkezlerde kadınların ürettiği çok sayıda el işi ürünlerin tüketici ile buluşabilmesi için destek sağladıklarını belirtiyor. Güneş, "Bugün ortalama 600 kadınımız bu merkezlerimizden faydalanmakta. Aynı zamanda kadınlarımızın iş hayatına dahil olması en öncelikli gündemiz durumundadır. Belediyemize aldığımız yeni personelin en az yarısının kadın olmasına gayret gösteriyoruz. Gastronomi Merkezi, Fırın Cafe, Halk Ekmek ve Fitness Merkezi'mizde ortalama 100 personelimizin 60'ı kadınlardan oluşmaktadır" diye anlatıyor.

'SOSYAL HAYATA YÖN VERİYORUZ'

"Görevlendirme yapıldıktan sonra önceliklerimizden birisi de ilçenin sosyal hayatına canlılık katacak projeler oldu. Bu bağlamda ilçe genelinde toplamda 32 yeni park inşa edildi. Bölge ve dünya lezzetlerini vatandaşlarımıza sunabilmek için Gastronomi Merkezi'ni açtık. İlçede gençlerimizin sosyalleşebileceği bir mekânın olmadığını fark edip FırınCafe'yi hizmete açtık. Bu tesisi açtıktan sonra çölyaklı ailelerimiz için Avrupa Birliği'nden hibe aldık ve ortalama bin aileye ücretsiz ekmek ve 107 çölyaklı ailemize de glutensiz ekmek veriyoruz. Bu tesisimiz açıldıktan sonra ilçede önemli bir potansiyel olduğunu fark eden girişimciler ilçe genelinde 4-5 yeni kafe ve pastane açtı" diye belirten Güneş, bu tarz yeni yatırımlara vesile olarak sosyal hayata yön verebilmenin kendilerini oldukça memnun ettiğini sözlerine ekliyor.

'LAVANTA KOKACAK'

Türkiye'de son yıllarda üretim sahası genişleyen, rengi ve kokusuyla alternatif tarımın gözdesi olan lavanta ise Suruç'ta yeniden çiçek açıyor. Hazineye ait 12 dönüm alanda ekilen 10 bin adet lavanta ilçede istihdam yaratırken, ihtiyaç sahiplerine de gelir kaynağı sağlanıyor. İlçeye ayrı bir güzellik katan Suruç Lavanta Bahçesi, ziyaretçilerin uğrak noktalarından biri durumunda. Lavantanın birçok sektörde kullanılabildiğini vurgulayan Güneş, "Lavanta bahçemizi 17 bin 470 dönüme çıkarılarak bölgeye ekonomik değer sağlayan yeni bir yatırım alanı oluşturacağız. Buradan sağlanan gelirler ile ilçe dışına mevsimlik işçi olarak çalışmaya giden vatandaşlarımızın özellikle de gündelik işlerde çalışan kadınlarımızın istihdamına katkı sağlayacağız. İlçemizde tarım arazilerinde genellikle mısır, pamuk ve fıstık ekimi yapılıyor. İlçede yaygın yetiştirilen bu ürünlerin yanında lavanta ve kekik gibi ürünlerin yetiştiriciliği ilçenin ürün desenine, alternatif geçim kaynaklarının oluşmasına sebep olacak" diyor.