Kadına Yönelik ŞiddetI
Merhabalar sevgili okurlar.
İki gün önce, yani 25 Kasım 2024, "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" (International Day For The Elimination of Violence Against Women) idi. Bu özel gün, 1999 yılında, toplumda kadına yönelik şiddete karşı farkındalık oluşturmak amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Kararı ile ilan edildi.Ben, yine, konu ile ilgili yazımı biraz gecikerek yazıyorum. Ama, inanıyorum ki; aslında her gün kadına şiddetle mücadele etmemiz gereken bir dönemden geçiyoruz.
Kadına yönelik şiddet, "BM Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi" tarafından; "Kadına, kadın olduğu için yöneltilen veya orantısız biçimde kadınları etkileyen şiddet" olarak tanımlanıyor. Söz konusu Komite tarafından; cinsiyete dayalı şiddetin, 'kadınların erkeklerle eşit olarak hak ve özgürlüklerini kullanmalarını ciddi şekilde engelleyen ayrımcılık biçimi' olduğu ifade ediliyor.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıKadına yönelik şiddet, her nerede meydana gelirse gelsin; kadınların fiziksel, ruhsal, sosyal, cinsel ve ekonomik açıdan zarar görmelerine ve onurlarının zedelenmesine yol açıyor. Ayrıca bu konu, pek çok zaman; yaşam hakkı, özgürlük ve güvenlik hakkı, fiziksel ve duygusal bütünlük hakkı gibi temel insan haklarının ihlâl edilmesine yol açan bir insan hakları meselesi olarak da karşımıza çıkabiliyor.
Kadına yönelik şiddet, toplum açısından yıkıcı etkisi bulunan küresel bir olgu. BM Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi'nin verileri; küresel ölçekte her üç kadından birinin, genellikle yakın partnerleri tarafından, fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığını gösteriyor.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre; Ekim ayında ülkemizde 48 kadın cinayeti işlendi, 23 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. 47'si evli olan bu kadınların 17'si bekârdı, 40'ının medeni durumu ise tespit edilemedi. Yaşam hakları ellerinden alınan bu kadınların; 35'i 36-65, 23'ü 25-35, 13'ü 19-24, 2'si 15-18, 8' de 0-11 yaş aralığındaydı. Öldürülen kadınların 6'sı 65 yaşından daha büyüktü, 13'nün ise yaşları tespit edilemedi. Ekim 2024'te öldürülen kadınların 40'ı evli oldukları erkek tarafından katledildi
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıÖldürülen 48 kadından 10'u boşanmak istediği ya da evlenmeyi, ilişkiyi, barışmayı reddettiği yani kendi hayatına dair karar almak istediği için; 3'ü ekonomik bahanelerle; 3'ü katilinin oğlunun intiharına sebep olduğunu düşünmesi yüzünden, 1'i de katili evli olduğu kadına hakaret ettiğini düşündüğü için katledildi. 48 kadından 31'inin ise hangi bahanelerle öldürüldüğü tespit edilemedi.
Ekim ayında yaşamı sona erdirilen 48 kadından 19'u evli olduğu, 3'ü eskiden evli olduğu erkek; 6'sı tanıdığı biri; 5'i birlikte olduğu, 3'ü eskiden birlikte olduğu erkek; 4'ü akrabası; 3'ü babası; 2'si kardeşi; 2'si oğlu tarafından öldürüldü. 1 kadının ise katiliyle yakınlığı tespit edilemedi.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıYine geçen ay hayattan kopartılan kadınların 26'sı evinde, 9'u kamusal alanlarda, 7'si sokakta, 2'si suda ya da su kenarında, 1'i ıssız bir yerde, 1'i eğlence mekânında, 1'i çay ocağında öldürüldü. Bir kadının öldürüldüğü yer ise tespit edilemedi. Ekim 2024'te öldürülen kadınların 54'ü evlerinde katledildi.
Yine Ekim ayında öldürülen kadınların 33'ü ateşli silahlarla, 12'si kesici aletlerle, 1'i darp edilerek, 1'i boğularak, 1'i araba ile ezilerek hayattan koparıldı. Bu ay öldürülen kadınların 69'u ateşli silah ile katledildi.
Yaşları, memleketleri, eğitim durumları, medeni durumları fark etmeksizin; Ekim ayında 31 günde, en az 48 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu yetkilileri, Ekim 2024'te 48 kadın cinayeti sayısıyla, şu ana kadar bir ayda gerçekleşen en yüksek kadın cinayeti sayısını kaydettiklerini söylüyorlar. Çocuklar ve kadınların cinsel şiddet tehdidi altında yaşamaya devam ettiklerini ifade eden aynı yetkililerce aşağıdaki bilgiler veriliyor:
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıAdana'da 15 yaşındaki kız çocuğunu sokak ortasında cinsel organını göstererek, taciz etmeye çalışan 31 yaşındaki Oktay S. tutuklandı. Saldırganın 24 ayrı suçtan kaydı olduğu öğrenildi.Ordu'da Aybastı Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde 16 öğrenci, Müdür Yardımcısı K.Ç. tarafından sözlü ve fiziksel istismara maruz bırakıldı. K.Ç. tutuklanarak cezaevine gönderildi.Batman'da evinin önünde iple asılı halde bulunan ve intihara teşebbüs ettiği iddia edilen 8 yaşındaki kız çocuğu için açılan soruşturmada; adli tıp raporunda cinsel istismar saptanmasına rağmen, dosya "somut delil olmaması" nedeni ile kapatıldı.Nevşehir'de kuaförlük yapan S.D.'nin, işletmede stajyerlik yapan 7 kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu öğrenildi. Saldırgan tutuklanarak cezaevine gönderildi.Platform' dan alınan Ekim Ayı dava gelişmelerine gelecek olursak;
Öğretmeni tarafından cinsel istismara uğrayan otizmli A. T.'nin davasında; sanığa, "çocuğa karşı cinsel istismar" suçundan hiçbir indirim uygulanmadan 30 sene hapis cezası verildi.Evli olduğu Ozan Ali Özten tarafından ateşli silahla başından vurularak öldürülen Kübra Özten'in davasında, İstinaf Mahkemesi; yerel mahkemenin indirimsiz ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararını, "sanığın aldatma iddiasıyla ilgili inceleme yapılmadığı" gerekçesiyle bozdu.Evli olduğu Cem Suna tarafından, oğlu Alperen ile birlikte öldürülen Deniz Toker davasında; sanığa, "kadına ve eşe karşı kasten öldürme" suçundan hiçbir indirim uygulanmadan iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.Evli olduğu Şeyhmus Çap tarafından ateşli silahla öldürülen Meryem Çap davasında; sanığa, "eşe karşı kasten öldürme" suçundan hiçbir indirim uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.Boşandığı erkek tarafından bıçaklanarak öldürülen Zehra Gümüş davasında; sanığa, "eşe karşı kasten öldürme"