Hakem mi Ver cezayı, vur odunu

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Beşiktaş-Trabzonspor maçı da gösterdi ki futbolumuzda hakemlerin birer birer kurban sunağına götürüldükleri seri cezalandırma kararları devam edecek.
FİFA kokartlı başarılı hakemlerimizden Arda Kardeşler'in yönettiği geçen haftanın önemli maçı Beşiktaş-Trabzonspor karşılaşmasına yeniden bakalım.
Müsabaka karşılıklı ataklarla, ağırlıklı olarak Trabzonspor baskısıyla 0-0 sürerken, Beşiktaşlı Svensson ceza alanı içinde Trabzonsporlu rakibi Enis Bardhi'yi durdurmak için formasından çekiyor. Hareket, esneme nedeniyle Arda Kardeşler'de ciddi faulpenaltı etkisi yaratmıyor. Kardeşler'in bakış açısı ve bulunduğu yer, tek cepheden değerlendirildiğinde "devam" kararına haklılık kazandıracak nitelikte. Ancak her öykünün, her tablonun bir de görünmeyen yanı var. Svensson Bardhi'yi formadan çekerken sağ diziyle de rakibinin kalçasına baskı uyguluyor. Elle çekme, dizle itme hareketi doğal olarak düşürmeyi sağlıyor. Bunun sonucu da penaltıyı gerektiriyor.
Hayır, oyun devam ediyor Gerçekten oyun kurallarına ve VAR protokoluna göre mutlaka değerlendirilmesi gereken bir durum. Hakemin devam kararıyla adaletin ibresi tutukluk yapıyor. Sportif vicdan yaralanıyor. İşte tam da o noktada VAR'ın devreye girmesi gerek.
VAR hakemi Alper Çetin, tecrübesiz Alper Çetin'in TFF 1. Lig'de birkaç "arızalı" maç yönettiği anlatılıyor. VAR konusundaki tecrübesinin yetersizliği, suskunluğun gerekçesi olamaz. Orada başka bir durum var: Alper Çetin ve Avar'daki yardımcıları, Arda Kardeşler gibi tecrübeli ve formda bir hakemin kararlarına karışmaya cesaret edememiş olabilirler mi Karar aşamalarında tecrübesi olan FİFA kokartlı eski hakemler, bu olasılığın göz önünde bulundurulması gerektiğini anlatırken, "Bu maçtaki atamaların dikkatsiz yapıldığını, yapay zekanın asıl burada devreye girip bu hatayı önlemesi gerektiğini" söylüyorlar.