Yabancı şirketler istihareye mi yatıyor

Madencilik konusunda uzman olan Yafes Koç, günümüzde maden araştırmalarının nasıl yapıldığını anlatıyor:

1-Araştırma yapılacak bölgenin fotojeoloji çalışmaları yapılır. Koordinatlar, uydu görüntüleri, hava fotoğrafları alınıp, bu fotoğraflar üzerinde stereoskop çalışması yapılır. Fay hatları ve kırık oluşumları için elde edilen veriler, üç boyuta çevrilir.

2-Genel bir literatür çalışması yapılır.

3-Uydudan alınan dalga boyu indeksine göre 125000'lik hedef alan belirlenir.

4-Belirlenen alanın 125000'lik jeolojik haritası çıkarılır. Sadece bir jeoloji mühendisi, haritayı kilim dokur gibi dokur, haritasına tüm jeolojik formasyonları ve tektonik-yapısal geometrileri ve koordinatlarını işaretleyerek petrografik ve jeokimyasal analizler için yüzlerce numune alır. Jeolog pusulası ile binlerce ölçüm yapar, bunları da haritasına işler.

5-Hedef alan daraltılarak, 110000'lik haritaya geçilir. Daha önce 125000'lik harita için yapılan çalışmanın beş katı daha fazla numune alınır ve veri toplanır.

6-Hedef alan biraz daha daraltılır ve 15000'lik jeoloji haritası ve kesitleri çıkartılır. İlave olarak sample soil dediğimiz üst düzey tabaka toprak numuneleri alınır koordinatları işaretlenir.

7-Hedef alanın kesitleri ve ölçüleri ile birlikte 11000'lik maden jeolojisi haritası yapılır. 125000'lik çalışmanın aynısı daha hassas yapılır ve işlenir.

8-Madenin cinsi ne ise hangi tip maden yatağı olduğu kesin olarak tespit edilir bu duruma göre "açık mı yoksa kapalı işletme mi olacağı anlaşılır" ve 1500'lük maden jeolojisi haritası çıkartılır.

9-Bu saha çalışması devam ederken alınan binlerce numune, jeokimya laboratuvarında, optik mineraloji laboratuvarında analiz edilir.

10-11000'lik ve 1500'lük haritalarda yeri ve durumu kesin tespit edilmiş maden yatağından tekrar yüzlerce petrografik numune ve toprak numunesi alınır. Ayrıca iş makineleri ile şevli yarmalar açılır, bu ayne ve yarmalardan tekrar koordinatlarıyla numuneler alınır. Bunlar da laboratuvarlarda analiz edilir, işlenir...

11-Alınan numuneler aynı zamanda cevher hazırlama mühendisliği laboratuvarında analizlere tabi tutulur.

12-Saha çalışmalarını yapan saha mühendisi, "görünür rezerv ve muhtemel rezervi netleştirmek için" belirlediği koordinatlarda "jeofizik çalışması" ister.

13-Jeofizik saha mühendisi verilen koordinatlara madenin cinsine göre belirli yöntem ve cihazlarını kullanarak ölçümler yapar (rezistivite, gravimetre, ıp, sp, manyetik, sismik vs vs).

14-Haftalarca süren jeofizik çalışmasından sonra kesit haritaları da kullanılarak "yeraltı haritası" çıkarılır.

15-Yukarıdaki çalışmaları yapan saha jeoloji mühendisi, jeofizik ve yeraltı haritalarına göre belirlediği koordinatlarda ve derinlikte