Siyanürü kim yağdırıyor
Erzincan İliç'teki altın madenindeki toprak kayması sonunda bütün Fırat havzasının siyanürle kirlenmesi tehlikesi yeniden ortaya çıktı. Konuyla ilgili olarak 12 Nisan 2022 tarihli "Darbeli matkapla Türkiye'nin tasfiyesi" başlıklı yazımı X'te yeniden paylaştım ve yazar Nihat Genç'in Erzincan'dan Basra Körfezi'ne kadar uzanacak bir doğa katliamı yaşandığına dair uyarılarını hatırlattım...
Bu yazıda ise konuyu esastan ele alacağım!
Bugün Erzincan İliç'te Çöpler Altın Madeni'ni işleten şirket olarak herkes Anagold Madencilik Şirketi'ni biliyor. Anagold Madencilik, 2000 yılında kurulmuş, günümüzde SSR Mining ve Lidya Madencilik şirketlerinin ortaklığı olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Grubun Erzincan'da faaliyete başlaması Ergenekon operasyonlarıyla aynı zamana denk geliyor. Dönemin Erzincan Cumhuriyet başsavcısı İlhan Cihaner, şirketten rüşvet aldığı iddia edilen bir savcıyla ilgili de soruşturma başlatmıştı ki FETÖ'cü Erzurum Başsavcısı tarafından makamı basılarak gözaltına alınmıştı.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi'nin İnternet sitesinde 18 Eylül 2009 tarihli bir haber yayınlandı. Haberde, "Anatolia Minerals Development Limited, Erzincan'ın İliç ilçesine bağlı Çöpler köyü civarında altın arama çalışmalarına başladığını açıkladı." deniliyordu. Yani faaliyete başlayan şirket Anagold değildi.
Çünkü 1996 yılında kurulmuş olan Anatolia Minerals öyle pervasız davranmıştı ki, adı, Türkiye üzerindeki bölücü emellerle birlikte anılıyordu. Bu sebeple olsa gerek ki o tarihe kadar kâğıt üzerinde var olan, 2000'de kurulmuş Anagold adlı şirketi canlandırmışlardı.
Aslında, 1 Mart 2003 tarihinde Yeniçağ'da konuyu yazmış ve manşetten de yayınlamıştım. Araştırmacı Ali Kuzu konu üzerinde çalışmış ve elde ettiği bilgileri benimle paylaşmıştı. Kuzu, Anatolia Minerals ile ilgili bilgileri, şirketin kendi kaynaklarından derlemişti. Ben de siteyi ve diğer belgeleri ayrıca incelemiş ve özetle şu yayını yapmıştım:
"AMDL adlı şirketin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da elde ettiği maden arama imtiyazı, Barzani'nin partisi KDP'nin sitesinde 'Kürdistan'ın doğal sınırları' olarak gösterilen toprakların sınırları ile birebir örtüşüyor. Yine Doğu Karadeniz'de aynı şirkete verilen imtiyaz hakkı da hayali Rum Pontus devletinin sınırları ile birebir aynı!
Anatolia Minerals Development Ltd. Şirketi 1996 yılında kuruldu ve bir yıl sonra bir tanıtım broşürü yayınladı. Broşürün başlığı, 'Türkiye Federal Devleti' şeklindeydi ve Türkiye'nin 7 ayrı bölgesinde, 2 milyon hektarlık alanda maden arama imtiyazı elde ettiği bildiriliyordu. Bu bölgeler, 'Yenipazar, Armutbeli, Saimbeyli, Keban, Baskil, Karadeniz Bölgesi ve Tunceli' olarak bildiriliyordu. Habere göre, şirket, Türkiye'de arama ruhsatı elde ettiği bölgeleri göstererek, 22 milyon 140 bin 800 hisseyi kote ettirmişti.
Şirketin maden arama imtiyazları ile ilgili talimatı, dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'ın verdiği, sözleşmelerde ise Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'in imzası bulunduğu sonradan ortaya çıktı."