Naci Görür'ün siyanür raporu!

Prof. Dr. Naci Görür, son olarak 7'den büyük bir deprem olması halinde İzmir Körfezi'nde tek bir binanın kalmayacağını söyledi. Görür daha önce de Malatya Ovacık Fay Zonu'nda 7'yi geçebilecek büyük bir deprem beklediğini açıklamıştı. Yalnız Ovacık Fayının 8 milyon yıllık yaşlı bir fay olduğunu, dolayısıyla 7 şiddetinde bir deprem üretmeyeceğine dair raporlar da var.

Görür, İstanbul ile ilgili olarak da Sözcü gazetesinden İpek Özbey'e "Avrupa yakasında daha fazla risk olduğunu söyleyebilirim. Marmara Denizi'nden kıyıdan başlayarak ilk 10 kilometrelik bir şerit düşün. Orada çok daha fazla sıkıntı olacak. Çünkü depremin şiddeti genellikle Haliç'ten Silivri'ye kadar 9 şiddetini bulacak. 9 şiddetinde bir depremin etkisi altında kalmak şu demek: Çok iyi yapılmış binalar bile ciddi hasarlar alabilir. Silivri 8 şiddetinde etkilenecek depremden." diye konuşmuştu...

Son iki bin yıl içinde İstanbul'da 9 şiddetinde deprem olmadı. Daha öncesi de zaten bilinmiyor. İstanbul'da bu şiddette bir deprem olsaydı, dörder taşın üzerinde duran iki dikilitaş ve Ayasofya, Süleymaniye ve Sultanahmet camileri dâhil bütün tarihî binalar yerle bir olurdu.

halktv.com.tr yazarı Serpil Yılmaz ise, "Türkiye'nin ilk altın madenine 'uygun' raporu veren heyetin başındaki sürpriz isim" başlıklı bir yazı yazdı ve "Deprem uzmanı olarak her kelimesine kulak kesildiğimiz, Türkiye Bilim Akademisi kurucusu, Yüksek Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Naci Görür'ün 'TÜBİTAK Proje Yürütücüsü' olarak altında imzası olan ve 1999 yılında 8 ayda hazırlanan Ovacık Projesi Çevre Faaliyetleri İncelemesi ve Strateji Raporu var..." dedi.

Yılmaz, "Bu raporla Eurogold'un Ovacık'ta altın aramakta kullanacağı üretim modeli 'Mümkün olan en iyi teknoloji' olarak tanımlanmış ve Türkiye'de 'sömürge madenciliği' bu tezlerin üzerine inşa edilmişti. Oysa resmî veriler altın madenlerinin yol açtığı felaketlerin başında siyanür sızıntısının geldiğini gösteriyordu. 1971-2015 yılları arasında dünyada kayıtlara geçen 11 altın madeni kaynaklı felaketin 7'si siyanürlü liç ile bağlantılıydı." diye yazdı.

Serpil Yılmaz, Naci Görür'e önemli bir soru sordu:

-Erzincan İliç maden sahasının deprem fay hattı üzerinde olduğu ileri sürülüyor. Konunun uzmanı olarak buna ilişkin bir uyarınız olacak mı İliç'te bekleniyorsunuz...

Naci Görür'ün altında imzası bulunan "Ovacık Projesi Çevre Faaliyetleri İncelemesi ve Strateji Raporu"nun sonuç bölümünde "İnceleme konusu tesiste, gelişmiş ülkelerde hâlen çalışmakta olan benzeri altın madeni işletmelerinde olduğu gibi, siyanür kullanımının bir çevre sorunu yaratmadığı, siyanürün toprağa, suya ve havaya karışması olasılığının ihmal edilir düzeyde olduğu ve bu olasılıkta her türlü canlıyı etkileme riskinin kabul edilebilir düzeyin çok altında olduğu" gibi ifadeler kullanılmış.