Kime karşı ve neden savaşacağız

Emekli tuğgeneral Nejat Eslen, Biden ve Trump'ın ekran tartışmasını değerlendirdi:

"-Biden-Trump karşılaşmasında gözden kaçan önemli bir husus vardı. Biden, bu karşılaşmada önemli bir şeyi itiraf etti. Biden, 'Ukrayna'ya yaptığımız yardım, Amerikan silahları için kullanılıyor' dedi.

-Yani savaş uzadıkça Ukrayna ordusunun silahları yıpranacak, mühimmatı bitecek, Amerika Ukrayna'ya yardım edecek; borç verecek, Ukrayna yardım parası ile Amerikan silahı, mühimmatı alacak.

-ABD, ayrıca Avrupa ülkelerine Ukrayna'ya yardım için baskı yapacak. Ukrayna, Avrupa'dan gelen yardım parasıyla da Amerikan silahı, mühimmatı alacak. Amerikan silah sektörü kazanacak. İyi kazanacak. Savaş uzadıkça Amerikan silah sektörü daha fazla kazanacak.

-Nasılsa ölenler, öldürenler Slav. Ölsünler, öldürsünler ne önemi var.

-Üçüncü Dünya Savaşı demek, silahlanma demek.

-Dünya savaşı çıkmasa bile bu söylemle de Amerikan silah sektörü kazanacak..."

Eslen ayrıca Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler'in Türkiye'nin Üçüncü Dünya Savaşı'na hazır olduğunu dair sözleri üzerine de "Millî Savunma Bakanı, öncelikle nükleer silahların da kullanıldığı topyekûn savaş anlamına gelen 'dünya savaşına hazır olmak' ne demek bunu tanımlasın." dedikten sonra Güler'in şu sorulara cevap vermesini istedi:

-Ordu, nükleer savaş şartlarına göre teçhiz edilmiş mi Bu şartlara göre eğitilmiş mi

-Halk nükleer silahların etkilerinden nasıl korunacak Tedbir alınmış mı Hazırlık yapılmış mı

-En önemlisi Üçüncü Dünya Savaşı'nda biz kime karşı savaşacağız

-Neden savaşacağız

Emekli tümamiral Cem Gürdeniz ise X hesabında şu açıklamayı yaptı:

-ABD uçak gemisi Eisenhower rekor seviyedeki yedi aylık görev sonrası Centcom sorumluluğundaki Kızıldeniz ve Akdeniz'den ana üssü Norfolk'a geri dönüyor.

-Onun yerine halen Hint Pasifik Komutanlığı emrindeki USS Theodore Roosevelt uçak gemisi Akdeniz'de görevlendirildi. Pasifik'ten Akdeniz'e görevlendirme normal bir uygulama değil.

-İsrail Hizbullah çatışmasının her an çıkabileceği, Kızıldeniz ve hatta Akdeniz'de Husi deniz saldırılarının yoğunluk kazandığı bir dönemde 100 bin tonluk uçak gemisinin Akdeniz gibi dar bir deniz alanına girmesinin riskleri yüksektir. Demek ki durum bu derece önceliklidir.

-Kırım ve Dağıstan saldırıları sonrası satranç masasında her an her şey olabilir. Türkiye her koşulda bu riskli ve tehlikeli tırmanmanın dışında kalmalıdır.

-Ankara, NATO 5. Maddesi tuzağı üzerinden emrivakilere çekilmeyecek kadar akıllı davranmalıdır. Zira ABD savaş lobisi sınır tanımaz şekilde kışkırtmaya devam ediyor.

-İki okyanus arasında kendini emniyette hisseden ABD için dünyanın geri kalanı sadece teferruattır.