Bütün suç Serenay Sarıkaya'nın mı
Rekabet Kurulu, sinema sektöründe büyük rolü olan menajerlik şirketleri ve cast ajanslarına yönelik tekelleşme iddialarıyla ilgili geniş çaplı bir soruşturma başlattı. Soruşturma çerçevesinde hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulan ID İletişim'in sahibi Ayşe Barım'dan sonra oyuncu Serenay Sarıkaya da ifade vermek üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na çağrıldı.
Böylece, Türkiye'de kanunla kurulmuş bir Rekabet Kurumu bulunduğu hatırlatılmış oldu...
Av. Mehmet Ballı, "haksız rekabet" ile ilgili makalesinde şöyle diyor:
Haksız rekabet, anayasal bir hak olan rekabet hakkını kötüye kullanmayı engellemek için hüküm altına alınmış kurallardan ibarettir. Haksız rekabet kuralları, mevcut bir rekabetin haksız olup olmadığı ile ilgilidir. Oysa rekabet ihlali halinde, bir tarafın rekabet etme hakkı tamamen ortadan kaldırılmış veya kısıtlanmış, rekabet düzeni bozulmuştur.
Rekabet ihlalinde temel sorun, "rekabet" olgusunun ortadan kaldırılması veya tahribata uğratılmasıdır. Örnek vermek gerekirse; bir teşebbüsün bir diğer teşebbüs hakkında kötü intiba oluşturmaya çalışması halinde haksız rekabet; iki farklı teşebbüsün aralarında fiyat, miktar gibi unsurlar konusunda anlaşmaları veya bir ya da birden fazla teşebbüsün hâkim durum yaratmaya veya hakim durumlarını daha da güçlendirmeye yönelik olarak, herhangi bir mal veya hizmet piyasasındaki rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucunu doğuracak şekilde birleşmeleri halinde rekabet ihlali söz konusu olmaktadır.
"Rekabet ihlali" ile "haksız rekabet" kavramları arasındaki farka rağmen uygulamada ve öğretide çokça karıştırılmaktadır. "Haksız rekabet" Türk Ticaret Kanunu'nda; "rekabet ihlali" ise 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun kapsamında düzenlenmiş iki ayrı hukuki kavramdır. 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 3'üncü maddesinde yer verilen "rekabet" tanımına göre rekabet ihlali; "mal ve hizmet piyasalarındaki teşebbüsler arasında özgürce ekonomik kararlar verilebilmesini sağlayan yarışın ihlali" olarak ifade edilebilir. 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'da yasaklanan; mal ve hizmet piyasalarındaki rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı anlaşma, karar ve uygulamaları ve piyasaya hâkim olan teşebbüslerin bu hâkimiyetlerini kötüye kullanmalarıdır. Burada amaç, mevcut rekabet düzenini korumaktır.
Şimdi yukarıda bahsedilen kanunlar çerçevesinde Türkiye'de kamu ihalelerini gözden geçirelim. Yandaş olmayan şirketlerin, devletten ihale alması mümkün müdür Komisyon vermeden ihale almak mümkün müdür Değilse, 22 yıldır sürdürülen rekabet ihlalleri ne olacak
Buradan medya sektörüne geçelim. İktidar, mevcut medya sektörünü ele geçirmek için ödenmesi imkânsız vergi cezaları keserek, gazetelerin, televizyon kanallarının el değiştirilmesini sağlamıştır. Doğan Holding, Demirören Holding haline gelirken, satın alma için Demirören'e Ziraat Bankası'ndan, "2 yıl anapara ödemesiz, 10 yıl vadeli, yüzde 6.5 faizle"