Türkiye ittifakı

"26 Mart seçimleri sıradan bir olay değil; tarihsel anlamı ağır basan bir eylem. Halk sadece iktidar partisine mi hayır dedi Geçim sıkıntısından bunaldığı için mi tepki gösterdibr data-mce-bogus"1"

Halk bir yaşam biçimine mi hayır dedibr data-mce-bogus"1"

ANAP'ın hem sağ hem sol yanağına yediği bu iki yanlı şamarın anlamı ne Özal'ın yediği ağır tokat, tek bir anlama sığmayacak kadar okkalıdır."br data-mce-bogus"1"

İlhan Selçuk, 1989 seçimlerindeki SHP zaferinin ardından böyle yazmış Pencere köşesinde.br data-mce-bogus"1"

Yazısının sonunu ise şöyle bağlamış:br data-mce-bogus"1"

"Sanırım 26 Mart seçimlerinin en güzel yanı yurt yönetiminde halkın güçlü soluğunu duyurması oldu. Bu solukta hem demokratik hem ulusal rüzgârlanmanın güzelliği esiyor."br data-mce-bogus"1"

Evet, 31 Mart 2024 seçimleri 1989'la çok benzeşiyor. Turgut Özal yönetimindeki ANAP'ın çöküş dönemine denk gelmişti. Döviz kuru patlamış, barınma sorunu baş göstermiş, yine İlhan Selçuk'un ifadesiyle, "Akraba taallukat, çevredeki cüdamlar, yupiler, bakanlar el pençe divan, ANAP milletvekilleri suspus, partili dilsiz" hale gelmişti.br data-mce-bogus"1"

Güncel zamana dönersek yupilerin yerini petrodolar zengini Araplar aldı, vekillerin sesi çıkmıyor, bakanlar Saray ne derse onu yapıyor. Parti teşkilatı diyecek olursanız fikirlerini soran yok.br data-mce-bogus"1"

Belli ki AKP'nin üst aklı, ANAP'ın çöküş dönemine ilişkin tek bir makale okumamış.br data-mce-bogus"1"

AKP'nin önemli bir ismi 31 Mart yenilgisini yorumlarken benzeri bir yozlaşmaya dikkat çekti:br data-mce-bogus"1"

"İsrail'le ticari ilişkileri kesmemeleri tepkiye neden oldu, ekonomik krizin yaraladığı dar gelirli görmezden gelindi. Kurultay sonrası CHP küskünleri sandığa götüremez derken biz kendi küskünlerimizden oy alamadık."br data-mce-bogus"1"

Evet, bu tabloda AKP'nin yerel seçimde İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirleri alması zaten mümkün değildi, Bursa, Balıkesir, Adıyaman, Denizli'yi kaybettiler. Bir de son 10 gündeki duygusal kırılma var. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Oy yoksa hizmet yok çıkışı" tarihi hataydı. Sonradan toparlamaya çalışsa da. Ardından seçime dört gün kalıncaya kadar emekli, açlık sınırının altına inen maaşlarda düzeltme müjdesi bekledi, o da gelmedi. Böyle olunca da AKP seçmeni ya sandığa gitmedi ya tepki oyu attı. Hatta ara sıra oy kullanan kesim de "İş başa düştü" diyerek sandığa koştu. Islak imzalı tutanaklara göz atarsanız AKP oylarının nasıl eridiğini, CHP'ye bugüne dek sıcak bakmayanların da stratejik oy attıklarını görürsünüz. Murat Kurum'un İstanbul'da AKP'li ilçe belediye başkanları toplamından 700 bin oy fazla alışı da AKP'nin tabandaki çözülmesinin kanıtı.br data-mce-bogus"1"

Kaybedeni yazdık, kazanana gelirsek CHP değişim rüzgârıyla halkın önüne çıktı. Kadın aday tercihleri bu sıçramada kilometre taşı. Keza, parti içindeki çokseslilik de öyle. Örneğin,