Refik Anadol: Yapay zekâ bir tehdit değil

Sanatçı Refik Anadol ile Londra'daki Serpentine Gallery'de bir araya geldik. İşte yapay zekâ ile kendi sanat anlayışını buluşturan Anadol'la sohbetimizden anekdotlar...

70 milyon ses kaydı

Londra'nın dünyaca ünlü galerilerinden Hype Park'ın içindeki Serpentine Gallery'de Refik Anadol'un sergisinde sanatçıyla bir araya geldim.

"Echoes of the Earth" (Yeryüzünün Ekosu) isimli serginin bu ön gösteriminde Refik Anadol'un kreatif zekâsı ile yapay zekânın bir araya geldiği eserlerle karşılaştım. Yağmur Ormanları ve Mercanlar projelerinin odağındaki sergi, sanatçının deyimiyle "yarı insan yarı makine eseri" niteliğinde özellikler taşıyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Karadeniz bölgesi dahil dünyadaki farklı 16 yağmur ormanından 70 milyon ses kaydı ve yarım milyar adet farklı imgeler toplanarak bir data havuzu oluşturulmuş. Google, National Geographic ve Londra'daki Natural History Museum (Doğa Tarihi Müzesi) ortaklığında etik yollarla toplanan datalar 1 yıllık çalışma sonunda sanat eserlerine dönüştürülmüş.

Yapay zekâ parfümü

Tüm bu data havuzunu yapılan yeni araştırmalarla geliştirdiklerini ve "Data Land" isimli bir müze açma hazırlığında olduklarını belirten Refik Anadol, şöyle konuştu:

"Dünyanın ilk yapay zekâ müzesini 2025 yılında dünyanın farklı köşelerinde eş zamanlı açacağız. Yapay zekâ hayatımızın her alanını değiştirdi. Bu sergimizde görüntünün ötesinde elimizdeki verileri koku duyusu için de kullanarak sanatı iki boyutlu halden çıkarmayı amaçladık. Yarım milyondan fazla koku molekülü ile çalışarak bu serginin kokusunu tasarlayıp ziyaretçilerin bu duyusuna da hitap ettik."

Yapay zekânın sanatçının kendi zekâsı ile yarışına dair de sohbet ettiğimiz Refik Anadol, "Benim için yapay zekâ demek her gün değişen bir fırça kanvas ve pigment demek. Her sabah yeni bir araştırma ve keşif heyecanı demek. Hiçbir yazılımın veya bilgisayarın bu heyecana ve akla erişebileceğini düşünmüyorum. Bizler en etik yollarla, en legal haklarla doğru dataları toplayarak böylesine bir proje hayata geçirebildik. Genç Türk sanatçılarımızın bu alanda önü çok açık. Eminim özellikle dijital sanatlarda daha birçok Türk ismin globalleşme hikâyesine şahit olacağız" diye konuştu.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Çağdaş Türk sanatı ve turizm

Geçen hafta yine Londra'daki Pictorum Gallery'de Türk sanatçı