Gece Yarısı Ekspresi neden durdurulamadı

Malta ziyaretimde, Türkiye'yi milyonlarca dolarlık tanıtım zararına uğratan 1978 yapımı "Gece Yarısı Ekspresi" filminin hapishane sahnelerinin çekildiği Fort Saint Elmo'yu ziyaret ettim. Bu ziyaret bana ünlü yapımcı Ahmet Ertegün tarafından iyi bir niyetle girişilen filmin trajik durdurulamama hikâyesini hatırlattı.

Biz Ödemeyiz Sen Öde

Malta, tarihi, denizi ve kültürel zenginlikleriyle etkileyici bir ada ülkesi.

"Game of Thrones" dizisinden sonra ünlenen bu Akdeniz ülkesi özellikle marinaları ve butik otelleriyle dünya zenginlerinin gözdesi.

Adanın tarihi mekânlarını dolaşırken Fort Saint Elmo hapishanesini de ziyaret ettim.

Bu ziyaret aklıma daha önce yazılmamış ama ülkemizin tanıtımına ciddi zarar vermis olan Midnight Express (Gece Yarısı Ekspresi) filmini getirdi.

Türkiye'de tatilden olan ABD'li bir gencin ülkesine dönerken götürdüğü uyuşturucuyla Türkiye'de yakalanıp hapiste yaşadıklarını anlatan filmin koğuş sahneleri İstanbul'da çekim izni verilmediği için Malta'da çekilmişti.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Hapishaneyi dolaşırken aklıma filmin yayınlanmasını o dönemin hükümetinin talebiyle engellemeye çalışan ünlü müzik yapımcısı Ahmet Ertegün'ün bana 2005 yılında New York'taki ofisinde filmde dair anlattıkları geldi.

Bunu bana anlatma sebebi ise birçok Türk sanat çevresinin Ertegün'ü Türkiye'ye milyonlarca dolarlık turizm zararı vermiş bu filmi engellemediği için eleştiriyor olmasıydı.

Ertegün işin esas yüzünü anlattığında ise konunun aslında öyle olmadığını anladım.

Filmin senaristi Oliver Stoneile arkadaş olan Ertegün, 1977'de çekimlerine başlanmış filmin yapımcılarıyla çalışan Stone'a telefon açmış ve filmden vazgeçmelerini rica etmiş. Stone her ne kadar buna pek sıcak bakılmadığını belirtse de, filme o zamana kadar harcanan rakamın ödenmesi koşuluyla yine de bu ricanın kabul edilebileceğini söylemiş.

Bu duruma sevinen Ahmet Ertegün dönemin hükümet yetkililerine haber verdiğinde ise şok olmuş. Çünkü bu bedelin ödenmesi reddedilmiş. Hatta Ertegün'e kendisinin ödemesi söylenmiş.

Olacak iş değil!

İşte böylesine kritik bir karar sonrasında Ertegün'ün tüm çabası boşa gitmiş.

Film ne yazık ki durdurulamamış ve Türkiye imajına dair kara bir propaganda olan yapım beyazperdeye çıkmış.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Malta'da plato olarak kullanılmış bu hapishaneyi dolaşırken Ertegün'ü rahmetle, bu yanlış kararı verenleri ise esefle andım.

Tarihi Otel Severlere

İki günlük kısa ziyarettimde ülkenin turistik şehri Valetta'daki AX Rosselli Privilege Otel'de konakladım. Hem barok hem de rönesans dönemi izler taşıyan, eski bir saraydan dönüştürülen 25 odalı otel çağdaş mimari çizgileri, tarihi detaylarla birleştirmiş.