ÇILGIN TÜRK'ÜN ŞATOSU

Neşide Tas Anvaripour, ömrünü Afrika'nın kalkınmasına harcamış bir finans ve enerji uzmanı. Yurtdışından devlet nişanı da bulunan ismin yeni girişimi ise biraz farklı. Bordeaux'da 1700'de inşa edilmiş bir yapıyı otel olarak işletmek...


40 DÖNÜMLÜK TARİH

Fransa'nın üzüm bağlarıyla meşhur şehri Bordeaux'daki Château de Courtebotte'e vardığımda beni otelin sahibesi Neşide Tas Anvaripour karşıladı. Mersinli 66 yaşındaki iş insanı, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezuniyeti sonrası ABD, Filipinler, Fas ve diğer birçok farklı Afrika ülkelerinde yaşamış. Afrika'da yenilenebilir enerji santralleri, köprüler ve birçok önemli altyapının hayata geçmesini sağlayacak projelere liderlik etmiş. Finansman imkanı yaratmış.


Kıtadaki güçlü ilişkileriyle Türkiye'nin Afrika Kalkınma Bankası'na üye olmasını dahi sağlamış. Fiş Dişi Sahilleri'nde halkın yaşamına oldukça dokunan önemli bir köprü projesinin hayata geçmesini sağlayarak devlet nişanı almış. Bugün ise tüm bu global işlere devam ederken hayalindeki şato otelini hayata geçirmeyi, 40 dönümlük bir alanda bir masal dünyası kurmayı ihmal etmemiş.

Haberin Devamı

1700'DEN KALMA ODALAR

THY ile uçtuğum BordeauxMerignac Havaalanı'ndan 35 dakikalık bir araç yolculuğuyla vardığım şato otel beni, taş kuleleri, bahçesindeki asmalar ve ahşap kepenkleriyle karşıladı. 1700'te inşa edilmiş olan bina o dönemin tarihi dokusuna tam anlamıyla sahipti. Oteldeki kesme taş duvarlar, cibinlikli yataklar, dev şömineler, pembe şezlongların çevrelediği yüzme havuzu ve sayısız gül ağacı masalsı bir mekanda olduğumun emareleriydi.
Binanın aslen, otelin hemen önündeki Dordogne Nehri'nden geçen şarap yüklü teknelerden vergi kesen memurların eskiden konakladığı bir yer olduğunu öğrendim. Malum her yer üzüm bağı.
Château de Courtebotte'de konaklayanlar için hem otelde hem de civardaki bağlarda şarap tadım atölyeleri düzenlenmekte. Neşide Tas Anvaripour'un anlatımına göre Bordeaux'da 6 bin 102 farklı bağ sahibi var. Bölgedeki 17 hektarlık alanda 65'ten fazla türde toplam 960 milyon şişe şarap üretiliyor.