2024'ün gastronomi trendleri

Fotoğraf çekiminin yasak olduğu restoranlar, su menüleri ve zararına işletilen mekânlar... İşte 2024'te öngörülen gastronomi trendleri...

Fenomen yasağı

Son 1 ayda gerçekleştirdiğim Londra, Dubai ve Atina ziyaretlerimde birçok şefle ve restoran gruplarının CEO'larıyla bir araya geldim. Sohbetlerimde gördüm ki 2024'te hepimizi gastronomi alanında değişik trendler bekliyor. Bu trendlerin başında ise "su" başlığı geliyor.

Yeni yılda restoran ziyaretçileri ne nitelikte su içtiğini ve daha da ilginci yemek yapımında nasıl bir su kullanıldığını sorgular ve mekânlar ise bunu daha çok pazarlar hale gelecekmiş.

Farklı çeşitte su menüleri sunulacakmış. Ph seviyesi, mineralleri ve tabii en önemlisi suyun kaynağı anlatılacakmış.

Keza bu bağlamda mekânların sadece tabağa koydukları ürünleri değil mutfak operasyonlarında kullandıkları mutfak araçlarının kalitesi ve sürdürülebilirlik katkısı da müşterilerce sorgulanır hale gelecek, mekânlar bu alanda yaptıklarıyla da fark yaratmaya çalışacaklarmış.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Sağlık odaklı bir diğer trend ise yüksek karbonhidrat taşıyan bagel ve sandviç ekmeklerinin içleri alınmış bir şekilde talep edilmesi, hatta bu şekilde üretilmeye başlanacak olması...

Yıllardır tüm ekmek arası lezzetleri içi alınmış olarak talep eden bir kişi olarak bu konunun bir trend haline gelecek olmasına, sağlık bilincinin artmasına sevindim doğrusu.

Sağlık dışında şımartıcı bir trend olarak ise yemek tadı taşıyan kokteyllerin, 2024'te ilgi odağı olacağı...

Sadece tatlı veya ekşi lezzetlerin değil, bizzat hot dog ve cheeseburger gibi yemek aroması taşıyan kokteyller hayatımıza girmeye başlayacak.

En sevindirici trend beklentisi ise "sıfır fotoğraf" uygulaması yapacak mekânlara dair.

Garsonların fotoğraf çekme teklifini dahi reddettiği, ortak alanların ve açık mutfakların çekilmesinin yasak olduğu, fenomenlerin kabul edilmediği mekânların sayısı artacakmış.

Bizim Türkler dünyadaki bu tarz mekânlarda biraz sıkılabilir ama birçok insanın bu tarz fotoğraf telaşının olmadığı restoranları tercih edeceğinden adım gibi eminim.

Zararına açık tutulan restoranlar

Yabancı bir yatırım danışmanı arkadaşımdan gastronomik trendlere dair çok farklı bir görüş aldım. Son 5 yıldır aslında derinden var olan bir stratejinin birçok şirket tarafından daha da sahiplenileceğini, iş çevrelerinde popülerleşeceğini öğrendim.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Bazı holdingler restoran işletmeciliği işine aslen para kazanmak amaçlı değil, mekâna gelen önemli isimlerle networking yapma amaçlı girişiyormuş.

Kendi restoranlarını popüler hale getirerek ya da dünyadaki popüler restoranları bünyelerine katarak buraları tercih eden kişilerle çevre edinme ve iş yapma imkânı sağlıyorlarmış.

Belki de hiç randevu alamayacakları politikacılar, sanatçılar, sporcular ve diğer önemli iş insanlarıyla kendi restoranlarında tanışma imkânı sağlayacaklar yani.