Halkımız, artık kalıcı bir çözüm bekliyor

Feridun Ağabey, her gün dünya genelinde binlerce küçükbaş ve büyükbaş hayvan insanların beslenmek için kesiliyor. Bir ticari sektör için binlerce kelebek öldürülüyor. Hastalık yayılmasın diye sivrisinekler öldürülüyor. Doğada ticaret için, kurt, ayı, yabankeçisi, tilki, sansar, aslan, kaplan vb. öldürülüyor. Denizde milyonlarca balığın her çeşidi öldürülüyor. Bu hayvanların yaşama hakkı yok ama başıboş sokak köpeklerinin var öyle mi Veya şunu mu diyelim, bir hayvan diğerinden çok daha değerli veya biri diğerinden daha az mı değerli..

Bu analizi yaparken başıboş sokak köpekleri itlaf edilsin demiyorum. Dediğimiz, bu köpekler neden diğer hayvanlardan daha ayrıcalıklı veya dokunulmaz Ya da öldürülen diğer hayvanlar için hayvanseverler neden bu kadar ses çıkarmıyor Çünkü bu konuda kimi lobiler kimi mama sektörü para kazanıyor. Toplumumuz için âdeta iç güvenlik sorunu hâline gelen başıboş gezen sokak köpekleri caddelerimizde sokaklarımızda halkımıza ne zaman nerede karşısına çıkıp saldıracağı büyük bir dert hâline geldi.

Başıboş sokak köpeklerini caddelerden sokaklardan arındırılıp bu alanları güvenli huzurlu ve emin hâle getirmek, çocuklarımızın yaşlılarımızın ve herkesin huzurlu ve güvenli gezmelerini sağlamak yerel yöneticilerin ve merkezîyönetimin en başlıca görevidir. Mesela fare gören her insan, kendine hiçbir zararı olmadığı hâlde fareyi öldürüyor. Hatta türlü çeşit fare zehri yasal olarak satılıyor. Hiç kimse de "fare de bir canlı onun da yaşama hakkı var" demiyor. Etrafa başıboş köpekler kadar zarar vermediği hâlde. Ya da hamam böceği gördüğümüzde deliye dönüyoruz. Hâlbuki o da bir hayvan, yaşama hakkı var öyle değil mi Veyahut tatlı uykumuzdan vızıltısıyla bizi uyandıran sivrisineği fellik fellik arayıp öldürmeye çalışıyoruz. İnanın o sivrisinek de başıboş köpekler kadar tehlikeli değil. Evini karınca basınca ilaçlatmayanımız var mı O minicik karıncaya acıyan bir tane insan yok... Daha nice böyle örnekler verebiliriz. Binbir çeşit hayvanın insana zarar vermemesine rağmen katli vacip ama okula giderken minik yavrularımızın hayatına kasteden başıboş sokak köpeklerinin dokunulmazlığı var öyle mi!.

Toplum olarak beklentimiz lobilerin, çıkar gruplarının, istismarcıların, aracıların dediği değil, toplumun büyük çoğunluğun dediğinin olmasını (kalıcı çözüm) bekliyoruz.

Yüksel Kantar-Artvin

On beş öğrenciye altı öğretmen mi

Meslek liselerinin bazı bölümlerinde (mobilya, metal, makine, motor, inşaat, muhasebe, iklimlendirme vb.) öğrenim görmek isteyen öğrenci sayısı son 40 yıldır sürekli olarak düşüş gösteriyor.

Öğrencilerin büyük kısmı elektrik-elektronik, bilişim, otomasyon, yiyecek gibi bölümlere girmek istiyor. İlgi görmeyen bölümler kapatılmıyor ya da buralarda fazla durumda olan öğretmenler başka okullarakurumlara kaydırılmıyor.

2015-2021 yılları arasında kömürü ile bilinen bir ilimizdeki iki meslek lisesinde idareci olarak çalıştım. Bu okullardaki muhasebe, giyim, mobilya, iklimlendirme bölümlerinde de çok az öğrenci ama gerekenin 2 katı öğretmen vardı. Atıl vaziyetteki, ilgi görmeyen bölümlerin kapatılması için üst amirlere bilgi iletmiştim. Ancak bu konuda müracaatımdan bir netice alamamıştım...