Doğru meslek, doğru üniversite doğru bölüm

Feridun Ağabey, 1985 yılında iki basamaklı sınav ile üniversiteye girebildim. Meslek lisesinin elektrik bölümünü bitirdim. Yoksulluktan dershaneye hiç gidemedim. Rahmetli İzzet Baysal'ın bursuyla okuyabildim. İlk yıl yurt çıkmadı. Gariban bir akrabamın 2 odalı ahşap evinde 1 yıl kaldım. Sonra 3 yıl, 800 kişilik uyduruk yurtta 6 kişiyle kaldım. Yurtta yemek verilmiyordu. Sular nadiren akıyordu. Üsküdar'da aldığım ucuz peynirler yüzünden Paratifo B hastalığına yakalandım. Ölecektim. Haydarpaşa Hastanesi'nde 1 ay kadar yattım... Sözü uzatmayayım. İş sahası olmayan bölümlere evladınızı asla yollamayın. Köyden farkı olmayan ilçelerdeki birçok okul özüne bakıldığında oyalamadan başka bir şey değildir. Üniversitelerde 400 kadar farklı bölüm var. Bunların yarısı âtıl, halk tabiriyle fasa fiso, çağ dışı, gerçekte iş sahası olmayan türde. Bu âtıl bölümleri tek tek sayarım ama hem sataşanlar hem sayfalar yetmez. Çok şubesi olan zincir marketlerde çalışan gençlerin çoğu böyle bölümlerin diplomasına sahip. Yazık değil mi bu gençlere. Markette kasiyer olmak için mi okundu bunca okul

Nüfusu 500 binin altındaki illerde bulunan üniversitelerin genel anlamda akademik kadroları çoğunlukla yetersiz. Bence sanayi tesisleri, fabrikaları, kütüphaneleri, temiz çevresi olan illeri tercih ediniz.

AB ve ABD üniversiteleri sadece önde gelen 20 üniversitemizin lisans diplomalarını akredite edip yüksek lisans ve doktora için saygıyla karşılıyor, kabul ediyor... İş hanlarında, barakalarda, apartmanlarda açılmış sahte üniversitelere boşuna masraf etmeyiniz.

208 üniversitenin yüzde 90'ında nitelikli kütüphane yoktur. 5 yıl KKTC'de çalıştım. Ada'daki üniversitelerin tümünün kütüphanesine gittim. Sadece ikisinde nitelikli kitaplık vardı. 21. yüzyılın ihtiyaç duyduğu meslekler artık bellidir...

Evladınızı heba etmeyiniz. Doğru meslek, doğru üniversite doğru bölüm konusunda okulunuzun rehberlik öğretmenleriyle irtibatınızı kesmeyiniz. "Okusun da ne olursa olsun" demeyiniz.

Ali ÖzdemirEğitimci-yazar

Çocukların göz sağlığını önceleyen biryaklaşım

Fransa'da, 1 Temmuz 2025 itibarıyla, bir cam firmasının miyopi kontrolüne yönelik geliştirdiği camları, ülkenin sosyal güvenlik sistemi tarafından belirli şartlar altında kısmen geri ödenecek.

Bu gelişme, göz sağlığı alanında devrim niteliği taşıyor. Kriterler net. Her çocuk yararlanamayacak. Geri ödeme için iki ana şart aranıyor. Çocuğun miyopisi-6.00 diyoptri veya daha fazla olmalı veya son bir yıl içinde miyopi-0.50 diyoptriden fazla ilerlemiş olmalı.

Bu kriterlere uyan çocuklar için, gözlük camlarının bedeli ilgili firma tarafından belirli oranda karşılanacak. Ailelerin sahip olduğu tamamlayıcı özel sağlık sigortaları da kalan kısmı karşılayarak lenslerin maliyetini büyük ölçüde azaltabilecek.

Fransa'nın bu kararı, sadece sağlık politikası açısından değil, aynı zamanda toplum sağlığının korunması geleceği açısından da örnek teşkil ediyor. Göz hastalıklarının önlenmesi ve yönetilmesi konusundaki bu yaklaşım, diğer Avrupa ülkelerine de ilham verebilir. Göz hastalıkları uzmanı Dr. Claire Bonnet, kararı şu sözlerle değerlendirdi:"Miyopi, özellikle çocukluk döneminde hızla ilerleyen ve ileride ciddi retina sorunlarına yol açabilen bir görme kusuru Fransa'da bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmış bir lensin devlet desteğiyle sunulması, erken müdahale açısından çok değerli. Bu camlar sadece görmeyi düzeltmiyor, miyopinin ilerlemesini de yavaşlatıyor."