"Bu işin nasıl kontrolden çıktığını söyleyeyim"

Feridun Ağabey, malumunuz bugünlerde bilerek bilmeyerek gündem sokak köpekleri olmuş durumda. Sokak köpekleri konusu aslında ilk olarak bir köpek ismiyle TVprogramı ve YouTube'dan para kazanmaya çalışan birisinin konunun bu hâle geleceğini bilerek bilmeyerek öncülük etmesiyle başladı yıllar önce...

Daha sonra bu şahsı takip edenler YouTube'da kanal açıp para kazanıldığını duydukları için köpek kanalları açtılar.
Bu kanalların takipçi sayısı 500 bin hatta 1 milyona kadar çıkıyor. Aylık kazançları da 150 bin ila 400 bin lira arasında değişiyor.

Bu video ve köpek güzellemelerinden sonra, o cins köpekler satılmaya başlandı ve yasaklanınca sokaklara salındı. 2010 yılında Sivas'tan ABD'ye, Fransa'ya, Hollanda'ya; Avrupa ülkelerine yavru köpeklerin tanesini 10 bin dolara satanları duyan vatandaşlar da Kangal çiftlikleri kurmaya başladı. Şu an görünürde tahminen 300 Kangal çiftliği var

Bunların erkek olmayanlarını sokağa atıyorlar genelde. Hâliyle hayvan sokakta yavruluyor değişik bir cins çıktı ortaya. Bu YouTuber'lar da yayınlara başlayınca yavru Kangalları çocuklar evlerine aldırdı.

Hayvan apartmanda büyüyünce zapt edilmedi ve sokağa atılmaya başlandı. Hatta, kasabalarda vatandaşlar, iller arası taşımacılık yapan tırveya kamyonculara bile köpekleri verip birkaç il ötede şehirlerin yanlarına bırakmaları için para verdiklerini bile duymuştum.

Buna Keşan'da şahit oldum. Kamyoncu ışıklarda indi, kapıyı açtı, 3 tane Kangal köpeğiçevreye melûl melûl bakıyordu Orada köpek meselesinin boyutu daha iyi anlaşılırdı.

Bizzat köylerdeki vatandaşlar çok saldırgan köpekleri olunca, bunları kamyonculara veya traktör römorkuna atıp kasaba girişlerine bırakırdı öncelerden.

Bence işin aslı özü ve başlangıcı böyle oldu. Hâliyle, mama lobilerinin de böyle kanalları olduğu için bunlara sponsor mama gönderiyordu.

Bazıları mama üretimine bile girdi bu kimselerin. Köpekten az-çok anladığım için, şu andaki sokaktaki Kangal görünümlü köpekler melezdir ve karışımdır.
Saldırgan olmaları bu yüzden

Normal zamanda Kangal köpeği veya Anadolu çoban köpeği saldırmaz. Pitbull, Cane Corso, Dogo Argentino ve Kangal üretimi yapıp, bunları sözde sahiplendirme adıyla, gerçekte 10 bin lira ila 100 bin liraya satan bu kimseler bu meselenin başlangıcını belirledi ve köpekler yayıldı.

Bu işin çözümüne gelince, Kangal veya Türkiye'ye has köpeklerin yurt dışı dâhil satışı, üretimi, devlet üretimi haricinde yasaklanmalı.

Adam, dağ başına Kangal çiftliği kurmuş. Gece kurt geliyor hayvanların bir çoğu kurttan korktukları için çiftlikten atlayıp bazıları kaçıyor bile.
Kimi yerde çobanlar aralarında köpek alışverişi yapınca, istedikleri gibi özelliği olmayan köpekleri yine kasabalara yakın yerlere bıraktırıyorlar.
Çiftçi, köylü, çoban veya hayvan işletmesi veya tavuk işletmeleri, belgeli kimlikli olacak şekilde ve ne kadar ürettikleri durumu bildirmeleri hariç, Kangal, Akbaş, sahiplenilmesi yasaklanmalı
İsviçre'de 1976 yılındaki kuduz vakası çıktığında, hiçbir şekilde müdahale edilememiş ve bu İsviçre turizmine zarar vermişti. Ta ki, 1990'lı yıllara kadar İsviçre'de kuduz salgını devam etmişti.

Turizm ülkesi olan Türkiye'de böyle bir kuduz vakasının çoğalması yaz aylarında daha tehlikeli hâl alabilir. Karantinaya başlandığında bir il bile etkilense, bu ülke ekonomisi için büyük yaralar açacaktır. Saygılarımla.

Efrahim Gönültaş

Ankaralı büfecilerin mesajı üzerine

"Bizler Ankara'daki bir kısım büfe esnafıyız. Ankara Büyükşehir Belediyesi bizi çıkarmak ve kendi adamlarına vermek için büfe kiralarını yüzde dört yüz, yüzde beş yüz oranlarında artırılmasını ya da büfelerin bırakılmasını istiyorlar. Bizler tedirgin ve huzursuz, çaresizlik durumundayız. Saygılarımızla"diyen ve"Ankaralı Büfeciler"diye mesaj gönderen okuyucumuz ya da okuyucularımıza, dert ve dileğinizi yayınlayalım ama Ankara'da hangi ilçede, semtte mahalledesiniz belirtmemişsiniz. Bu konuda iletişim bilgileriniz yok. Belediye yetkilileri gerektiğinde kiminle iletişime geçmelidir Bunları da dilerseniz ismi mahfuz olarak bizlere iletirseniz Büyükşehir Belediyesine sesinizi ulaştırdığımızda size geri dönüş yapabilme şansı olur. Saygılarımızla.