Fenerbahçex27;de seçimi x27;üçüncü adayx27; kazandı

Fenerbahçe camiası, 6 yıl aradan sonra ilk kez demokrasi testi verdi.

2018'de, 20 yıllık yıpranmışlık ve son yılları başarısızlıklarla geçmiş Aziz Yıldırım, camia için umut ışığı olan Ali Koç'a farklı şekilde yenilmiş ve kendisine yönelik hakaret içerikli tezahüratlar eşliğinde, kendi yaptığı stattan boynu bükük ayrılmıştı.

2021'deki tek adaylı seçimden sonra, ikinci kez Ali Koç'un karşısına çıktı ve 6 yıl önceki oy sayısını artırsa da, yine bileği bükülen taraf oldu. Bu kez stattan ayrılırken, buruk şekilde de olsa en azından onore edildi.

Seçim sürecinde iki tarafın da birbirine yönelik ağır ithamları ile oluşan ortam, seçimi, Fenerbahçe ekseninden kaydırıp Ali Koç-Aziz Yıldırım çekişmesine dönüştürdü. Ve bu durum en çok Aziz Yıldırım'a zarar verdi. Adaylığını ilk açıkladığında, özellikle Mourinho hamlesiyle favoriydi. Ancak önce Mourinho'yu kaptırdı, sonra da camiada sempatiyle bakılan Acun Ilıcalı ve Mario Branco aleyhindeki açıklamalarıyla rüzgarı kaybetti.

Fenerbahçe seçiminde projeler ve vaatler değil, hakaretler ve kırıcı sözler öne çıktı. Maalesef büyük camiaların, bu tarz iç çekişmelere alet olduğunu defalarca gördük. Kısa süre önce Beşiktaş'taki 'matruşka' tartışması da, Galatasaray'da rahmetli başkan Özhan Canaydın'a yapılanlar hâlâ hatıralarımızda...

Aziz Yıldırım'ın artan oyu

2018'de büyük farkla seçimi kaybeden ve sonucu beklemeden stattan ayrılan Aziz Yıldırım, bu kez rakibini tebrik etti ve kendisine yakışır biçimde sevgi gösterileriyle Saracoğlu Stadı'nı terk etti. 6 yıl önce, 21 bin 350 oyun 4 bin 644'ünü alabilen Aziz Yıldırım, bu kez 26 bin 947 'geçerli' oyun 10 bin 483'ünü aldı.

Aradan geçen 6 yılda, oy oranını yüzde 16,50 artırdı. Eğer ilk adaylık açıklamasıyla yakaladığı havayı koruyabilse ve yönetiminde Acun Ilıcalı etkisi yaratabilecek bir isme yer verebilseydi, seçimi kazanması sürpriz olmazdı. Ama tarihi bir fırsatı kaçırdı ve tahminimce Fenerbahçe başkanlığı konusundaki defteri de bir daha açmamak üzere kapattı.

Ali Koç'un azalan oyu

2018'de, 16 bin 92 kişinin desteklediği ve oyların yüzde 77,60'ını alan Ali Koç, oy veren üye sayısı artmasına rağmen, bu kez 16 bin 464 kişinin oyunu alabildi.

Oy sayısı 372 kişi artsa da, oran olarak yüzde 61,09'da kaldı ve 2018'e göre ciddi bir destek kaybı yaşadı. Başkanlığı süresinde geçen 6 yılda sadece 1 Türkiye Kupası kazanılmasına rağmen, Aziz Yıldırım'ın stratejik hataları ve yönetimine aldığı güçlü isimler, camiada 'kötünün iyisi' olarak görülen Ali Koç'un seçim kazanmasına yardım etti.

Üçüncü aday kazandı

Bana göre; seçimin kazananı oy vermeyenler, yani, 'üçüncü aday'cılar oldu.

Nitekim rakamlar da bunu doğruluyor. Toplam kongre üye sayısı 46 bin 410 olan Fenerbahçe'de, oy vermeyenlerin sayısı 18 bin 921. Yani her iki adayın aldığı oy sayısından da fazla.