Bu vahim tespit bize sanal gerçeklik hayranlığı çerçevesinde yaşamı düzenleyebileceğini zanneden gafillikleri çağrıştırıyor. Oysa verinin serüvenine şöyle bir göz atsalar sanal gerçekliğin nelere kâdir olacağını ve olamayacağını görecekler.Veri, yabancı dilde kullanımı ile data, tasnif edilmemiş ham bilgi kırıntılarıdır. Aslında hiçbir işe yaramaz Örneğin İstanbul'un nüfusunun ne kadar olduğunu bilmek gibi. Veri, tasnif edildiğinde malumat (enformasyon) haline gelir. Örneğin: İstanbul'daki nüfusun kaçının kadın, kaçının erkek, okul öncesi döneminde çocuk, üniversite öğrencisi olduğu, hangi gelir ve meslek gruplarının oluştuğu vb. gibi ayrıntıya bölümlenmesiyle elde ciddi bir malumat oluşur ve bazı ufak tefek işlere yarayabilir.Malumatın yorumlanması ile birlikte, bilgi (knowledge) aşamasına gelmiş oluruz. Burada da örneğin, insanların ne kadar mutlu olduklarını, ekonomik taleplerini, gelecek kaygılarını, aralarındaki ilişkilerin boyutlarını, nitelik ve niceliğini tespit etmek mümkün olabilir.İşte sanal gerçeklik, işi bu noktaya getirme yeteneğine sahiptir. Hem de en mükemmel şekilde. Pek çok şeyi Gemini, ChatGPT, DeepSeek, Grok'a sorabilirsiniz. Müthiş bir ayrıntı ile yanıtladıklarını göreceksiniz. Neyi muhteva ederek Veriyi, malumatı ve bilgiyiPeki verinin serüveninin dördüncü aşaması olan bilgelik ne olacak Bildiğiniz üzere bilgelik, bilginin üzerine vicdan, fıtrat, etik ve ahlakı da içeren tüm değerler manzumesinin, yani tek kelime ile ifade edilecekse ruhun tekâmülünün katılmasıyla ulaşılan mertebedir.
Teknoloji hayranlarını düş kırıklığına uğratacağımızı bilsek de hakikati söylemekten geri duramayız: Sanal gerçekliğin, hiçbir zaman ruhu olmayacak. Bu nedenle de hiçbir zaman bilgeliğe ulaşamayacak.
Gelin de Mustafa Sandal'ın o ünlü şirin şarkısını hatırlamayın: "Onun arabası var, güzel mi güzel. Şoförü de var, özel mi özel. Bastı mı gaza, gider mi gider. Maalesef ruhu yok. Onun için hiç mi hiç şansı yok"
Depremzedeye iş, işe nitelikli eleman6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen şehirlerdeki 'yeniden yapılandırma' çalışmaları kapsamında toplam 600 bin konutun inşası sürerken, nitelikli insan gücü ve iş ihtiyacının giderilmesini aynı anda hedefleyen bir proje başlatılmış.