Huzur ve bereket gelecek
Cumhurbaşkanı'nın özellikle vurguladığı konuları hatırlamakta yarar var.
1. On bin güvenlik görevlisinin şehit olduğu, 50 bin sivil halkın telef edildiği çatışmaların durmasıyla huzur, bugüne kadar milletin cebinden çıkmış 2 trilyon dolara yakın harcamanın milletin cebinde kalacağı için bereket gelecektir.2. Türk, Kürt ve Arap milletlerinin arasında ne zaman nifak çıksa, çok büyük zararlar gördüler, bağımsızlıklarını kaybettiler ve ekonomik güçlerini yitirdiler. (Bazılarını da bu üç millet yaklaşımı hayli rahatsız etmiş)3. Türkiye'nin her yeri Türk bayraklarıyla donatılmalıdır. (Cumhurbaşkanı yeni başlayan bu sürecin güçlü bir şekilde desteklenmesini ve içselleştirilmesinin altını çizmektedir)4. İstanbul, Hatay, Ankara gibi Halep ve Şam da bizim ortak şehrimizdir. Irak'taki Kürt kardeşimizin de Suriye'deki Kürt kardeşimizin de meselesi ortak meselemizdir. (Burada Türkiye'nin bölgesel bir güç ve baş aktör olduğu vurgulanıyor)5. Mecliste kurulacak yeni komisyonda AK Parti, MHP ve DEM bir araya gelecekler. (Komisyondan beklenti hem anayasa değişikliği, hem uyum yasaları, hem de kırılma noktası sonrası gerekli olan diğer yasal düzenlemeler)Cumhurbaşkanı'nın müthiş bir retorik ile dile getirdiği aşağıdaki tespit salonda dakikalarca alkışlandı. Yeter mi Yetmez!.. Başta bakanlıklar, tüm ilgili kurumlar bu büyük kırılma noktasının mana ve ehemmiyetini Türk, Kürt ve Arapların içselleştirmesini sağlamalılar: "Malazgirt zaferi, Kudüs'ün fethi, İstanbul'un fethi, Çanakkale savunması, İstiklal Savaşı ve daha nicelerini gösterdiği gibi, atlarımızın rüzgârı Çin Denizi'nden Adriyatik'e serin esintiler yaydı. Ne zaman ayrıldık; kaybettik, yenildik. Ne zaman ittifak yaptık, o zaman tarihe istikamet çizdik."
Fırsat hızla krize dönüşebilirAmerikalı etkileyici (influencer) Speed'in (gerçek adı Darren Jason Watkins Jr. imiş) dile kolay 42 milyon takipçisi var. Son yılların en ünlü internet karakterlerindenmiş. Speed'in yayınladığı içeriklerden biri, ziyaret ettiği ülkelerde yaptığı IRL (In Real Life - Gerçek Hayattan) yayınları…
Speed'in son adresi Türkiye'ydi. Büyük fırsat… Üstelik en çok ilgiyi ve izlenmeyi İstanbul ziyaretinde almış. Sekiz saatte 500 bin, 24 saatte ise 10 milyon izleyiciye ulaşmış.
Speed'in yayını ile birlikte ciddi bir kriz de tetiklendi. Galata Kulesi'nde İngilizceyi "Tarzanca düzeyinde" bile konuşabilen bir görevliye rastlayamamıştı. Oradaki kişi cep telefonundan 'translator' (çeviri) programıyla anlaşmaya çalışıyordu. Speed'in kendisine yönelttiği "Buranın tarihini biliyor musun" sorusunu, "I don't know" (bilmiyorum) diyerek büyük şaşkınlık yaratmasını da yayınına yansıtmıştı. (https://shorturl.at/pU5Iv)
Bir ülkenin 'Soft Power Index' (Yumuşak Güç İndeksi) sıralamasındaki yerini olumsuz etkileyecek bir yayın olmuş.
Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi X'te bir açıklama yayınladı. Diyorlar ki: "Görüntülerde yer alan kişiler güvenlik görevlisidir; görevleri ziyaretçi güvenliğini sağlamak ve yönlendirme desteği sunmaktır. Tarihi bilgi aktarmak bu personelin sorumluluğu değildir."
Bu açıklama kimseyi tatmin etmez. 1. O İngilizce bilmeyen kişi hiç de güvenlik görevlisine benzemiyor. 2. Diyelim ki güvenlik görevlisidir, o zaman İngilizceyi aslanlar gibi konuşan personeli -ki bakanlık bünyesinde bu tür görevliler mebzul miktarda vardır- niye göreve çağırmaz 3. Böyle bir turistik merkezdeki görevliler neden Galata Kulesi'nin tarihinin her ayrıntısını bilenler arasından seçilmez..