Tedbir Eziyete Dönüştü!

Tedbir Eziyete Dönüştü!

ALİ OSMAN AYDIN

Son trafik düzenlemesinden sonra ilk kez uzun yolda araç kullandım. Yeni düzenleme ne getirdi, ne götürdü, bizzat gözlemleme fırsatı buldum.

Gözlemim şöyle: İstanbul-Ankara güzergâhında ciddi bir sorun yok. Belli bir süratte ilerleyebiliyorsunuz. Fakat Çankırı'dan itibaren Sivas'a kadar çok yorucu bir yolculuk sizi bekliyor.

Bayram tatilinde şehirler arası yolları kullanıp düzenleme nedeniyle bir dünya ceza yiyenler yakınmakta haklılarmış.

Yolculukta tabela takip etmekten serseme döndük desem yeridir. Aniden 90 km tabelası çıkıyor karşınıza Ve onu hemen 70 km tabelası izliyor. Siz 70'i görür görmez bir bakıyorsunuz ki tabelada 50 yazıyor.

90 70 50 Tabelalar sürekli değişiyor. Sürekli

Sonra yeni tabela görmüyorsunuz ve acaba aynı hızda devam mı etmeliyim yoksa süratlenmeli miyim, diye kendinizi sorgulayıp duruyorsunuz... Ya da bir navigasyon uygulamasından hız sınırınızı takip etmek durumunda kalıyorsunuz.

Bence bu kaza riskini ciddi oranda artıracak bir uygulama. Hem riski artırıyor hem de sürücünün yola vermesi gereken dikkati, tabelalara, navigasyon uygulamalarına vermesine neden oluyor Tam bir kafa karışıklığı

İnsanlar istedikleri kadar sürat yapsın demiyoruz tabii. Belli yerlerde hızı düşürmek gerekiyor elbette. Fakat bunların olacağı yerleri çok iyi belirlemek gerekmiyor mu

Bazı yerlerde çok gereksiz, çok sinir bozucu hız kısıtlamalarına şahit oldum.

Mantıksız her şey insanı rahatsız ediyor.

Öyle yerler var ki Bölünmüş yolda ilerliyorsunuz. Yol bom boş. Ne bir yaya geçidi var ne de meskûn mahal. Yakın mesafede yola bağlantı da yok. Peki böyle bir yerde neden hızımızı düşürmek zorundayız ki Neden boş ve bölünmüş yolda 70 km ile ilerlemek zorundayız Karar vericilerimiz bu şartlarda yolculuk yapmaya tahammül edebilirler mi acaba

Şunu net söyleyeyim: Böyle bir hız uygulamasıyla özellikle bizimkisi gibi İstanbul'a bin kilometre ya da daha uzun mesafedeki bütün yolculuklar tam anlamıyla psikolojik işkenceye dönüşüyor.

"Olsun canım, yeter ki insanlar ölmesin" diyecekler için İçişleri Bakanlığının 3 bin 913 trafik kazasında 44 vatandaşımızın öldüğü Kurban Bayramı tatili ile ilgili istatistiklerine bir daha bakmalarını tavsiye ediyorum.