"Ezici adaletsizlik"
İsrail'in bir yılı aşkın süredir yürüttüğü işgal, soykırım ve katliamlara dünyanın her yerinden sivil tepkiler yükselmeye devam ediyor.
Bu anlamda verilen bazı tepkiler var ki, çok kritik bir öneme sahipler. Çeşitli ülkelere mensup 2400'den fazla yazar ve yayıncının, İsrail kültür kurumlarının boykot edilmesi çağrısı yapan ortak bir bildiriye imza atması, bana göre kritik önemde bir eylem. Boykot çağrısı, "Filistin Edebiyat Festivali" isimli bir grup tarafından organize edilmiş. Çağrının ilk imzacıları arasında Nobel edebiyat ödülü sahibi Fransız yazar Annie Ernaux da var.
Tepki, seçkin bir topluluktan gelince İngiltere'de İsrail'i destekleyen bir avukat grubu, uluslararası edebiyat kurumlarına gönderdikleri mektupla boykota katılmanın "hukuki yaptırımları olabileceği" tehdidinde bulunmuş. Siyonist lobilerin tehdit silahına sarılmaları beklenmedik bir şey değil. Onlar dünya üzerindeki bütün sesleri tehdit ve şantajla susturarak soykırımlarını görünmez hale getirmeye çalışıyorlar akıllarınca. Verilen tepkinin "İsraillilere karşı bir ayrımcılık" olduğunu öne sürmüşler.
Bu katliam şebekesi on yıllarca "ayrımcılık" ifadesini gerçekleri manipüle etmek için kullandı ama bu kez illüzyon bozuldu. İnsanlık, makyajın altındaki cüzzamlı yüzü gördü ve gördüklerinden tiksindi!
Yazarlar şöyle söylemişler bildiride: "Biz, yazarlar, yayıncılar, edebiyat festivali çalışanları ve diğer kitap emekçileri, bu mektubu 21. yüzyılın en derin ahlaki, siyasi ve kültürel kriziyle karşı karşıya olduğumuz bir dönemde yayınlıyoruz. Filistinlilerin karşı karşıya kaldığı ezici adaletsizlik inkâr edilemez. Yaşanan savaş evlerimize kadar girdi ve yüreklerimizi dağladı."
Ben burada bir iki noktanın altını çizdim okurken. Bunlardan birincisi, "21. yüzyılın en derin ahlaki, siyasi ve kültürel kriziyle karşı karşıya olduğumuz bir dönemde" ifadesi. Bu konuda bizim edebiyat dünyamızda bir mutabakat var mıdır emin değilim. Olup biteni "yüzyılımızın en derin ahlaki, siyasi ve kültürel krizi" olarak görmüyor olabilir mi bizimkiler Görseler, bu kadar kalabalık bir bildiri bizde de imzalanırdı herhalde. Fakat ne bizim edebiyat dünyasından ne de sanat çevrelerinden güçlü bir tepki gördük şu dönemde. Birkaç münferit çıkış işittik, hepsi bu kadar!