Devlet gücünü istismar edenler ve muhalif medyadaki çatışmalar

Devlet gücünü istismar edenler ve muhalif medyadaki çatışmalar

ALİ OSMAN AYDIN

Ebubekir Sifil'in TRT'de konuk olma süreci, geçtiğimiz günlerin dikkat çeken olaylarından biriydi. TRT 1'de Bekir Develi'nin sunduğu Ramazan Neşesi programından Sifil Hoca'ya ulaşarak konuk olması için davette bulunulmuş. Hoca teklifi kabul etmiş, ancak bir süre sonra programın önce ertelendiği, ardından tamamen iptal edildiği bilgisi verilmiş. Talimatın "yukarından" geldiği söylenmiş kendisine.

Sifil Hoca konuyu sosyal medyada gündeme taşıdı ve resmi olarak iptal gerekçesini öğrenmek için Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde başvuruda bulundu. Bunun üzerine Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Sifil'i arayarak kendilerinin böyle bir karar almadığını, yaşananlardan üzüntü duyduklarını ve problemin çözüleceğini belirtmiş. Ancak Sifil, tüm bu yaşananlardan sonra programa katılmayacağını beyan etti.

Benim üzerinde durmak istediğim konu şu: Devlet içerisinde olup, devlet adına iş yaptığını söyleyerek kendi ajandası hesabına iş yapan birileri var! Bunlar devletin gücü kendi kişisel güçleriymiş gibi hareket ediyorlar. Yaptıkları işgüzarlıkları "yukarıya" dayandırıp, yukarının öğrendiğinde rahatsız olacağı şeyleri yapıyorlar, hiç çekinmeden.

İtiraz geldiğinde "yukarısı" böyle istiyor diyorlar. Halbuki yukarısı öyle istemiyor. O işin öyle yapılmasını isteyen kendileri.

Bunlar tabir caizse "yukarıyı" kullanarak "aşağıdakilere" zulmeden, bürokrasi içine yerleşmiş ara bir form. Bir çeşit parazitler. Virüs gibi. Müdahale etmediğinizde, kendi hallerine bıraktığınızda hızla çoğalıp her yeri kaplıyorlar. Sonra bünye hastalanıp hareket edemez hale geliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde düzenlenen "Bir Oluruz" töreninde Ziraat Bankası başkanının "buradaki en büyük hayırsever benim" sözlerine verdiği tepki de bu çarpık zihniyete karşı önemli bir örnek. Erdoğan, "Koskoca devlet bankasısın. Ben verdim deme! Devlet verdi... Bazen devlet kurumları hava atıyorlar da diyorum ki millet verdi, devlet verdi, sizler de sadece aracı oldunuz" diyerek, devlet kurumlarının şahsi çıkar ya da itibar kazanma aracı olarak kullanılmasına tepki gösterdi.

Bu tür bürokratlar hesap vermedikçe, devletin gücünü kendi çıkarlarına hizmet eden bir mekanizma gibi kullanmaya devam edecekler ve ediyorlar da Eğer TRT benim yetkimde olsaydı, derhal bir çıkarma yapar, yöneticileri çağırır ve bu kararın kim tarafından alındığını sorgular, hesap sorardım. Kimse devlet adına operasyon çekememeli.

Muhalif Medyada Çatışma ve İtibar Savaşları

Öte yandan, muhalif basın içindeki çekişmeler de gündemde. Fatih Altaylı ve Yılmaz Özdil arasındaki atışmalar, Şaban Sevinç ile İsmail Saymaz'ın mal varlıkları üzerinden yapılan tartışmalar, Acarkent'te on milyonlarca liralık villada oturan gazeteciler ve Rasim Ozan Kütahyalı'nın Ece Üner, Levent Gültekin ve Fatih Altaylı hakkında yaptığı sert açıklamalar, muhalif medya içindeki bölünmeyi gözler önüne serdi. Görünen o ki muhalif medyada çarşı son derece karışık. Satış ve ifşada gazeteciler birbirleri ile yarışıyorlar.

Dikkat çekici gelişmelerden biri de İsmail Saymaz hakkında soruşturma başlatılması ve yurt dışı çıkış yasağı getirilmesi oldu. Saymaz, bu durumu "itibar suikastı" olarak değerlendirdi. İtibar suikastları meşhur olan bir gazetecinin günün sonunda "itibar suikastından" mağdur olduğunu söylemesi trajikomik.

Bakın birkaç örnek