Türk 'Romeo' Yunan 'Juliet'

Türk ve Yunan sanatçıların aynı sahnede buluşması düne kadar imkânsızdı, ama bugün mümkün oldu bu... Çünkü iki ülke yöneticileri arasında başlayan diyaloglar, Ege'nin iki yakasını gerilimden kurtarıp, ılımlı bir iklime soktu. Geçen temmuzda Litvanya, Vilnius'taki NATO Zirvesi'nde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'la görüşme yapan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, "TürkYunan ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldığına inanıyorum" dedikten sonra ne oldu

7 Aralık 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'yla birlikte Yunanistan'a gitti.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in 13 Mayıs'ta Türkiye'ye iade-i ziyaret yapacağı ve 10 Yunan adasına gitmek isteyen Türk vatandaşlarına kapıda vize hakkı tanındığı açıklandı.

Geçen hafta Ayvalık'tan Midilli Adası'na giden 92 Türk'ü Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis karşıladı. Türklerle sohbet edip, hatıra fotoğrafı çektiren Miçotakis, girişte vize uygulamasıyla Midilli, Sakız, Rodos, Samos, Kos, Meis, Patmos, Leros, Kalimnos ve Simi adalarına Türkiye'den ziyaretçi akını olduğunu söyledi.

İki ülke ilişkilerinin normalleştirilmesi kapsamında Türkiye ve Yunanistan Kültür Bakanlıkları da ortak bir projeye imza attı. Bu kapsamda iki ülke sanatçıları William Shakespeare'in ölümsüz eseri 'Romeo ve Juliet'te buluştu. Türkiye'den Tamer Karadağlı'nın Genel Müdürü olduğu Devlet Tiyatroları, Yunanistan'dan Atina Konser Salonu Megaron ve Yorgos Lykiardopoulos kulturel organizasyonu Lykofos ortak projesiyle hayata geçen 'Romeo ve Juliet', Ankara prömiyerinin ardından 26 Nisan Cuma akşamı İstanbul AKM'de gala yapacak.AKM'deki oyunu Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni birlikte izleyecek.

Yönetmenliğini Lefteris Giovanidis'in üstlendiği yapımda, Devlet Tiyatroları'ndan dort sanatc?ı, bir ıs?ık direktoru görev aldı. Oyunda Cumhurbas?kanlıgı Senfoni Orkestrası'nın bir bestesi kullanıldı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı