Sinan Akçılın haklı isyanı
Müzisyen Sinan Akçıl, bu yıl beşinci kez düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali aleyhinde sosyal medyada yazılanlar karşısında daha fazla sessiz kalamamış olacak ki şu paylaşımı yaptı:
"Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, milyonlarca dinleyicinin 1.5 saatliğine mutlu olabildiği, bir şehrin ayağa kalktığı, eşrafın bayram ettiği oluşumlardır. Bir ülkenin buna ihtiyacı olduğunu Sayın Cumhurbaşkanımıza da söyledim zamanında, görüntüleri de izlettim, çok mutlu oldu. Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'ne emeği geçen herkesi kutluyorum bir kez daha. Kültür, sanat üvey evlat değildir."
çüncü Boğaz Köprüsü'nden tutun da ilk yerli otomobil TOGG'a, Türkiye'nin savunma sanayisinde geldiği yer ile gurur duyacaklarına alay edenler, Türkiye Kültür Yolu Festivali'ne karşı çıkmazsa şaşardım.
Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'nin sadece ünlülerin sahne aldığı konserlerden ibaret olmadığını, festival boyunca şehirde yapılan 400 civarındaki kültür ve sanat etkinliğine insanların büyük ilgi gösterdiğini defalarca yazdım.
Yapıldığı her şehre ekonomik canlılık getiren Türkiye Kültür Yolu Festivali'ne çeşitli nedenlerle karşı olanlar aslında, insanların birkaç günlüğüne de hayatlarının renklenmesini istemiyor.
13-30 Temmuz tarihleri arasında Trabzon'da 15 'Yayla Şenliği' yapılacak.
Karadağ'dan Hıdırnebi'ye, Kadırga'dan Kazıkbeli'ne, Karakısrak'tan Sis Dağı'na 15 yaylada yapılacak şenliklerin hiçbirinde bir kuruşluk devlet desteği yok.
Yıllardır yöre halkının hayatına renk katmak için düzenlediği bu şenlikler nedeniyle yaylalardaki festivallere insanlar akın eder. Kimi kemençe eşliğinde horon oynamak, kimi yayla tereyağı-peyniri almak, kimi odun ateşindeki saç kavurma yemek için...
Hayatlarında bir kez bile Yayla Şenlikleri'ne gitmemiş, bazen yağan yağmura ve sise rağmen binlerce insanın oralara niye akın ettiğini görmemiş, bir günlüğüne de olsa 'yurdum insanı'nın hayatına renk katmak istemesini idrak edememiş güruhta Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin hazımsızlık yapması normal.
YouTube ile Spotify farkı!
Spotify'da 1 milyondan fazla dinleyicisi olan rock grubu Velvet Sundown'ın elemanlarından şarkılarına kadar tümüyle yapay zekâ tarafından üretildiği ortaya çıktı. Grubun, 5 Haziran'da çıkan albümü internette büyük ilgi gördü. Albümünde barış yanlısı şarkı 'Dust on the Wind', Spotify'ın Britanya, Norveç ve İsveç listelerinde 'Viral 50'ye girince grubun sırrı açıklandı: "Velvet Sundown, insan yaratıcı yönetimiyle yönlendirilen ve yapay zekânın desteğiyle bestelenen, seslendirilen ve görselleştirilen sentetik bir müzik projesidir. Bu bir numara değil, bir aynadır. Yapay zekâ çağında yazarlık, kimlik ve müziğin geleceğinin sınırlarını zorlamak için tasarlanmış, devam eden bir sanatsal provokasyondur."