Karma eğitim pedogojik değil kızlara da erkeklere de zarar veriyor

Amerika'da kız okulları öğrenci akınına uğradı. 84 kız üniversitesi bulunuyor ABD'de. Welesly Kız Üniversitesinin meşhur ve başarılı öğrenciler yetiştirdiği, Dışişleri eski Bakanı Korbel Albright, sonraki Dışişleri Bakanı Hilari Clinton örnekleriyle anlatıldı. (1)

Almanya'nın Scheswig Holstein Başbakanı Heide Simonis, kız okulu mezunu. Başbakan bugün okul tercih etmesi gerekse yine kız okulunu seçeceğini söylüyor, ekliyor:

"Reinland'da Katolik kız okuluna gittiğim zaman çevremizde sadece üç kız ve üç erkek okulu vardı. 1953'te liseye başladım, o zaman Bonn'da ve liseyi bitirdiğim Nürnberg'de, sene 1962 durum aynıydı. Bir insan okulunu ne kadar severse ben de okulumu o kadar sevdim. Öğrenimim sırasında hiçbir şeyin hele de erkeklerin eksikliğini hiç hissetmedim.

Hafızamda kalan en güzel ve en önemli şey, ders ve teneffüslerdeki stressiz ve insanî ortam. Kendimi eşitler arasında eşit ve yardım edilmiş biri olarak hissediyorum.

Birlikte liseyi bitirdiğimiz 12 arkadaşın hepsi üniversite bitirdi. Çoğu öğretmen, biri endüstri uzmanı, biri fizikçi oldu. Ben sosyal bilimciyim.

Karma eğitimde erkek ve kızların birbirini daha iyi anlayabileceği tezi benim için ispatlanmamış bir tez.

Bugün bana sorulsa yine kız okulunu tercih ederim çünkü avantajları daha baskın." (2)

Hilari Clinton, Korbel Albright ve Heide Simonis sosyal demokrat partilerde politika yapan isimler.

Almanya'da Baden- Württenberg eğitimden sorumlu Bakan Anette Schavan CDU'lu. Hristiyan Demokrat Birliği partisi bakanı. Sağ görüşlü bir politikacı.

Kızların yeteneklerini daha iyi geliştirebilmeleri için ayrı eğitimi destekliyor, ekliyor:

"Sürekli bir şekilde kızlar hâlâ dil, sanat ve biyoloji derslerini seçiyor, bu durum değişmeli."

Der Spiegel, karma sınıflarla ilgili araştırmalarda yapılan tespitleri şöyle aktarıyor:

Erkekler, kızların iki katı derse katılıyorlar.

Kızlara oranla daha fazla övgü, daha fazla uyarı alıyor, saldırganlıklarıyla kendilerini ön plana çıkarıyor, daha fazla dikkat topluyorlar.

Kızların ders esnasında sözleri daha sık kesiliyor, alay ediliyorlar, erkekler tarafından derse katılımları engelleniyor.

İyi not alan erkekler öğretmenler tarafından dikkatli ve zeki kabul ediliyor, başarılı kızlar düzenli ve çalışkan sayılıyor.

Karma sınıflarda stres var, iki cins de kendisini frenliyor.

Araştırmalardan sonra Almanya eğitimin karma olmasını öngören yönetmeliği değiştirdi, isteyen vatandaşa ayrı eğitim imkânı sunuyor. Amerika'da kız okulları, üniversiteler öğrenci akınına uğradı.