Fatihler yetiştirme ideali
Ali Erkan Kavaklı
Pendik Milli Eğitim Müdürlüğü "EDEP ŞAHŞİYET PROJESİ" başlatmış, öğrenciler kitap okuyor, okuduklarını yorumluyor; kitabın yazarı ile söyleşi gerçekleştiriyorlar.
Öğrenciler sanat eserinin nasıl doğduğunu, ete kemiğe nasıl büründüğünü öğreniyorlar. Pendik Atatürk Kültür Merkezinde Çağ Açıp Çağ Kapayan Gazi Sultan Fatih kitabımı okuyan, yazar olmak isteyen, yazan öğrencilerle tanıştım, yazarlık tecrübelerimi paylaştım.
Öğrencilerle fetih ve Fatih üzerine sohbet ettim, sorularını cevapladım. Yarınların fethi için hazırlanan zeki, azimli, çalışkan gençlerle tanışmak beni çok sevindirdi.
Bir öğrenci neden Fatih'in hayatını romanlaştırdığımı sordu.
Şu cevabı verdim:
"İki yıl önce Ümraniye Kitap Fuarını gezerken futbolcuların biyografilerini anlatan kitapların standları âdeta işgal ettiğini gördüm.
Bir yayıncı dosta sordum:
-Gençler bunları mı okuyor, örnek şahsiyetler bunlar mı
-Evet, biz satılan kitabı sergileriz, neticede yayıncı para kazanmak ister.
Şaşırdım.
Bin yıl tarih yapmış ve tarih yazmış bir milletin çocukları "karton kahramanlara" kalmış. Gerçek kahramanlarımızı tanımayanlar, naylon kahramanlar peşinde koşmaya başlamış diye hayıflandım. Tarih yapan atalarımızın hayatını romanlaştırmaya karar verdim. Fatih ve Muhteşem Süleyman'ı yazdım, Yavuz'u çalışıyorum.
Osmanlılar bir aşiretten cihan devleti çıkarmışlar. 1299'da kurulan beylik, 8 padişah ile 150 senede cihan devleti olmuş.
Osmanlı sadece askerî bir güç değil aynı zamanda dünya çapında ilim ve teknoloji üreten, adaletli bir devlet. Fatih; fetihten sonra Ayasofya'yı camiye çeviriyor ve yanı başında medrese kuruyor. Fatih Camii etrafındaki okulun adı Sahn-ı Seman Medresesi. Yani sekizinci medrese. Sekiz üniversite kurmuş Fatih.
Topkapı Sarayının içine Enderun Mektebi kurmuş, Müderris Ali Kuşçu ve şeyhülislam ile birlikte okutulacak dersleri belirlemiş. O çağda Enderun Mektebinin benzeri yok.
Devletin maaşlı "yeniçeri" ordusu var. Dünyada hiçbir devlet böyle bir orduya sahip değil. Fatih, devleti yönetecek ve ileriye götürecek devlet adamlarını, âlimleri, memurları, sanatkârları, mimarları, yöneticileri burada yetiştiriyor.
Sultan, sabah namazını Enderun Mektebi öğrencileri ile kılıyor; namazdan sonra dersleri dinliyor, hocalar ve öğrencilerle görüşüyor, okulu denetliyor.
Cihan Sultanı Fatih'in yaptıklarından hareketle öğrencilere şu tavsiyelerden bulundum:
Büyük düşünün ve büyük hedefler seçin! Fatih, büyük düşünen bir devlet adamı, şair ve bilgin, sekiz dil bilir. Padişah olur olmaz, İstanbul'u fethetmeye karar verir, hazırlıklara başlar.
150.000 kişilik bir ordu hazırlar, o devirde hiçbir devletin böyle bir ordusu yok.
Büyük şahî topları döktürür, o büyüklükte top döktürebilen başka ülke yok.
Sefer kararı almadan önce çarşıyı denetler. Başşehir o zaman Edirne. Sabah namazını camide kılar, tebdil-i kıyafetle çarşıya çıkar. Bir dükkâna girip şeker, tuz, un ister. Dükkân sahibi şekeri verir, "Komşum henüz siftah yapmadı, lütfen öteki ihtiyaçlarınızı ondan alınız" der. Hangi dükkâna girdiyse aynı diğerkâmlık ile karşılaşır.