-Beyin besleme konusunu ilk defa duydum, dedi Selçuk.
Hayret etmişti. Yeğenim ile bu konuları sıkça konuştuğumuz için o kitapların düşünmeyi öğrettiğini, tefekkürün ibadet olduğunu bilir, itiraz etmedi.
-İnsanın en önemli organı beynidir. İnsanı insan yapan beyindir. Düşünen, öğrenen, öğreten, tasarlayan ve bildiklerini hayata geçiren bilinçli bir beyne sahibiz, bu yönüyle insan hayvanlardan ayrılır. Hayvanlar okumaz, kütüphaneye gitmez, namaz kılmaz, oruç tutmaz, iyilik yapmaz. Neticede hayvan... İnsan çok farklı ve değerli. Bizi kıymetli ve üstün varlık hâline getiren beynimiz ve aldığımız sorumluluklar.
Beynin gıdası bilgidir. Bedeni beslemeye özen gösteriyoruz, yiyecekleri seçiyoruz. Sağlıklı beslenmeye, taze gıdalar tüketmeye gayret ediyoruz. Aynı özeni beynimize de göstermeliyiz.
Kitaplarla dost olmalıyız. Dostu kitap olanın hiç canı sıkılmaz. Sizin okuma kitabınız yok mu
Gençler gülüştüler.
TYT ve AYT'de gelecek sorular ve okuma alışkanlığının başarıya etkisini konuştuk. Yeni nesil sınav sorularının okuma, anlama, analiz becerileri gerektirdiğini anlattım.
"Daha iyi bir gelecek için okuma sanatını öğrenmelisiniz!"
Selçuk itiraz etti:
-Ali Amca, bir pişti oyunundan neler çıkardın
-Dahası var, iyi dinle!
İmam Şafi der ki:
"Nefsini Hak ile meşgul et yoksa batıl seni istila eder."
Yusuf Peygamber şöyle buyurur:
"Muhakkak ki nefis kötülüğü emreder."
Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurur:
"Allah'ım, beni göz açıp yumuncaya kadar nefsime bırakma!"
İnsan nefsini kontrol etmeli, terbiye etmeli, kötü arzu ve isteklerini dizginlemeli. Boş kalan insana nefis ve şeytan kötülükleri tavsiye eder:
"Canın sıkılıyor, kâğıt oyna! Canın sıkılıyor, içki iç! Canın sıkılıyor, kumar oyna! Canın sıkılıyor, uyuşturucu kullan!"
Nefse alan bırakmamak için kendimizi iyi şeylerle meşgul etmeliyiz.
Hz. Ali, işi olan kimse kötülük düşünmeye fırsat bulamaz; işi olmayan kişi kötü şeyler düşünmekten kendini kurtaramaz, der.
Okumak en iyi meşguliyet. Üstelik okumak Allah'ın emri ve ibadet.
Bıyıkları yeni terleyen, uzun boylu, ela gözlü yeğenim devreye girdi:
-Amca, sen hep böyle konuşursun. Yazarsın, kitapların var, gazetede köşe yazarısın. İşin gücün okumak, yazmak. Herkes yazar değil, herkes okumaya mecbur değil.
-Çok güzel bir itiraz, dedim. Lise öğrencisisiniz, okul bitince üniversite sınavlarına gireceksiniz. Merkezî sınavlar eleme amaçlıdır. Bu yıl YKS'ye 2.5 milyon öğrenci girecek. 1.5 milyonu kapıda kalacak, üniversite ve yüksek okullarda yer yok. Sınavlara siz de gereceksiniz, kazanmak mı kaybetmek mi istiyorsunuz

26