Büyük Türkiye inşa etme ideali

Büyük Türkiye inşa etme ideali

Ali Erkan Kavaklı

Yenişehir (Bursa) Belediyesinin düzenlediği 6. Kitap Fuarına katıldım. Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Yaşar'ın ricası üzerine okullarda öğrencilerle sohbetler yaptım. 3 günde 4 okul ziyaret ettim, 9 söyleşiye katıldım.

Öğrencilerin öğrenme, başarma, okuma tutkusu beni hem şaşırttı hem çok mutlu etti.

Toki Orhangazi Ortaokulu öğrencilerinin başarma azmi ve okuma tutkusu beni mest etti.

Sağlık Meslek Lisesi, Şişecam Mesleki Teknik Anadolu Lisesi ve İlhan Oğuz Anadolu Lisesi öğrencilerine hitap ettim, sorularını cevapladım.

Öğrencilere ekmek arası döner gibi iki şiir arası kısa sohbetler yaptım. Arif Nihat Asya'nın şiiriyle başladım:

"Kalk yiğidim, yine dağ başını duman almış!

Parçalanmış bir kıtanın toprakları,

Aslan payını aslan olmayanlar almış.

Kalk yiğidim yine dağ başını duman almış!"

Yarının büyükleri öğrencilere şunları söyledim:

"Atalarımız büyük devletler ve medeniyetler kurmuş. Bizler büyük bir medeniyetin varisleriyiz. Atalarımız çok büyük başarılara imza atmışlar, biz de yapabiliriz.

Zekânın 70 genetiktir, anne ve babadan çocuklara geçer. Zeki anne ve babanın çocukları aptal olamazlar. Büyük işler başarmış ataların evlatları da büyük işler başarabilir. Yeniden büyük Türkiye'yi inşa edebilir; tekrar büyük devletler ve medeniyetler kurabiliriz.

Başarı dilinde iki temel prensip vardır:

Bir kişinin başardığını, bedelini ödemek şartıyla ikinci kişi de başarabilir.

İkinci kişinin işi kolaydır. Başarıya deneme-yanılma yoluyla ulaşılır. İkinci kişi, birincinin hikâyesini bilirse yanılma riski kalmaz.

Hans'ın, Abraham'ın, Eva'nın, Elizabet'in başardığını Emine, Havva, İbrahim, Hasan da başarabilir.

Herkesin beyni 1 lt su, 150 gr yağ, 110 gr protein, 15 gr şeker, 10 gr tuzdan meydana gelir. Herkes benzer donanıma sahip.

Büyük işler başarmak ve önemli başarılara imza atmak için şu prensiplere sahip olmalıyız:

Büyük düşünmeli ve büyük hedefler belirlemeliyiz.

Program yapmalı ve düzenli çalışmalıyız.

Dedemiz Fatih Sultan Mehmet gibi azimli ve kararlı olmalı, asla vazgeçmemeliyiz.

Allah'a güvenmeli, inancımızı yitirmemeliyiz. Başarıyı o verir, Hans'a veren Allah Hasan'a da verir. O doğruların yardımcısıdır.

Başarı bedel ister. Rahatımızı feda etmeli, tembelliğe prim vermemeliyiz. Hedefimize götüren çalışmalar ve başarı bizi mutlu eder; başarısızlık mutsuzluk kaynağıdır.

Başarılı insanların biyografilerini okumalı, onların aklından faydalanmalı, onlardan ilham almalıyız.

Öğrenme ve okuma tutkusuna sahip olmalı; araştırmalar ve projelerde yapmalıyız.

Hedefimize ulaşmak için çalışırken bizi destekleyecek arkadaşlar seçmeliyiz. Zamanımızı çalacak ve hedefimizden uzaklaştıracak arkadaşlardan uzak durmalıyız.

Akıllı insan işine sonunu düşünerek başlar. Okul bitince ne olacağımızı belirlemeliyiz. Okul yeteneklerimizi keşfedip geliştirdiğimiz yerdir. Öğretmenlerimiz yeteneklerimizi geliştirmede bize yardımcı olur. Onların sözlerine kulak vermeliyiz.

Medyayı bilinçli kullanmalı, medya bağımlısı olmamalı; bizi hedefimize götürmeyen tik tok, instagram, facebook, papçi, world of walraf gibi oyun ve programlardan uzak durmalı, zamanı verimli kullanmalıyız.