Harekât alanlarında yapay zekâ uygulamaları

Gün geçmiyor ki, bu alanda her gün onlarca yeni teknoloji gündeme gelmesin. Özellikle Yapay Zeka'nın Teknolojik yeniliklere tatbik edilmesi örnekleri her geçen gün artıyor.

Biz de, bu yazımızda "İSRAİL, Gazze Filistin ve Lübnan, Suriye Harekât Alanlarında Yapay zekayı nasıl uyguluyor" sorusuna cevap aradık.

İsrail, Gazze ve Lübnan harekât alanlarında yapay zekâyı kapsamlı şekilde kullanarak üç aşamada süreci tamamlıyor. Süreç; İstihbarat Toplama, Hedef Tespiti ve Saha Operasyonlarının İcrası şeklindedir.

1. İstihbarat ve Duygu Algılama ("Lavender" "HabsoraGospel")

Lavender: Birim82001 tarafından geliştirilmiş; Hamas ve İslami Cihad üyelerini tanımlamak için sosyal medya, anlık mesajlar, iletişim verileri ve dron görüntülerini analiz ederek, kişisel hedef profilleri oluşturur. Yaklaşık 90 doğrulukla çalıştığı yazılıyor.2 HabsoraGospel: Binalar, kritik altyapılar, karargâhlar veya özel evler gibi mekân hedeflerini belirler. Otomatik öneri sunar, ancak nihai saldırıya insan analist değerlendirmesi sonucu verilen onay ile karar verilir. Bu sistem günlük yüzlerce hedefi önerebiliyor.

2. Hedef Tespit Süreci

Bu sistemler verileri VISINT (drone görüntüleri), SIGINT (elektronik dinleme), GEOINT, HUMINT gibi çeşitli kaynaklardan toplayarak geniş bir veri havuzuna aktarıyor.3 İsrail Genelkurmay eski Başkanı Aviv Kochavi'nin belirttiğine göre: "Daha önce yılda 50 hedef belirlenirken, yapay zekâ ile bir günde 100'den fazla hedef belirleniyor" ve bunların yaklaşık 50'si vuruluyor.4 Sadece Gazze'de ilk haftalarda 1215 bin hedef belirlenmiş, bu da önceki operasyonlara göre artış anlamına geliyor

3. Teknoloji ve Saha Operasyonları

Microsoft Azure, OpenAI teknolojisi, Google, Amazon, Palantir gibi büyük şirketlerin altyapıları kullanılarak büyük verilerin hızlıca işlenmesi sağlanıyor.5

Örneğin Azure üzerinden metin transkripsiyonu ve çeviriyle, telefon konuşmalarındaki coğrafi referansları tespit edip konumlandırmak mümkün hale geliyor. Ayrıca Gazze ve Lübnan'da, otonom drone'lar (örneğin "Spike Firefly" kamikaze tipleri) ve yapay zekâ destekli zırhlı araç sistemleri ile otomatize engelleme ve gözetim faaliyetleri de yürütülüyor.6 Yakın zamanlı olarak Lazer savunma sistemi Iron Beam, 2024'te devreye girerek Lübnan'dan gelen İHA'lara karşı kullanıldı.

Sonuç olarak;

Bu sistemler İsrail Savunma Kuvvetlerinin hedef sayısını beklentinin üzerinde artırmasına yardımcı olurken, asker sivil ayırt etmeden, katliam, soykırım seviyesinde kadın çocuk, yaşlı genç demeden