Yeni Anayasa fırsatı

Terörsüz Türkiye açılımıyla demokratik katılım kanalları hiç olmadığı kadar açılacaktı.

Öyleyse siyaset niye tıkanma yaşıyor

Öcalan'ın "Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı"yla PKK, kendini feshetme ve silah bırakma kararını verdi.

Ardından MHP lideri Bahçeli, barışın tek kanatla uçamayacağını söyledi. Öcalan ve PKK üstüne düşeni yapmış, sıra diğer kanadı takmaya yani demokratik toplumun kurulmasına gelmişti.

Bahçeli bu amaçla, Meclis'te tüm partilerin katıldığı bir Terörsüz Türkiye komisyonu teklif etti.

CHP'nin de istediği buydu, Terörsüz ve Demokratik bir Türkiye komisyonuna dünden hazırdılar.

Ancak AK Parti, 'önce silah bırakma kararının uygulanmasını görelim' tavrından geçmiyor.

Kandil'se iktidarın kendilerini oyaladığı iddiasında, Meclis'te gerekli adımlar atılmadan silah bırakma kararını uygulamaya geçirmemekte diretiyor.

AK Parti'nin ikinci adamı Efkan Ala, DEM heyetiyle görüşmeden sonra süreçte aksama, duraksama olmadığını anlatsa da gelişmeler öyle değil, süreç hız kesti.

Süreci hızlandırmak için bir kez daha Bahçeli devreye girdi. "Her şeyin bir vakti vardır, o vakit hızla yaklaşmaktadır" mesajı kimeydi, tartışılırken... Meclis Başkanı Kurtulmuş, Bahçeli'yi ziyaret etti. Ve Meclis'e görev düştüğünü belirtip bütün partileri sürece katılmaya çağırdı.

Ama ortada bir takvim yok hâlâ. Ne zaman Neden hemen değil Herkesi kapsayacak demokrasi ve hukuk adımlarını geciktirmenin, ağırdan almanın, Kandil'in ne yapıp yapmayacağına bağlamanın gerekçesi ve faydası ne

Sorarsanız; bir al ver yok süreçte, pazarlık söz konusu olamaz.

En çok genişleyeceği zamanda siyaset, hiç olmadığı kadar dar bir alana niye sıkışıyor peki Terörsüz ve Demokratik bir Türkiye kurmaktan daha öncelikli olan nedir

Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis'te muhalefeti de kapsayacak masayı yeni Anayasa için kurmak istiyor. Önceliği o. Nedenini de Azerbaycan dönüşü uçakta açıkladı, sivil ve dili sadeleştirilmiş bir anayasayı millete kazandırmak.

İşte burada tıkanıyor siyaset. Kilidi yeni Anayasa uzlaşısı açacak gibi görünüyor.

Fakat CHP lideri Özgür Özel, buna kapalı. Kapıyı aralamak için bir şartı oldu. Önceki Anayasa değişikliklerinin millete yaramadığını hatırlatıp, bu kez hukuk ve demokrasiye dönüş yönünde mucizevi bir teklifleri varsa onu duyalım, diyor.

Duymayı bekledikleri teklif, Anayasa'nın dilini sadeleştirmek değildi.

Cumhurbaşkanı yine de CHP'yi, uzlaşmaya yanaşmamakla suçluyor.

Terörsüz ve Demokratik bir Türkiye için tarihi fırsat böyle kaçırılırsa çok yazık.