Türkiye savaşın etkilerinden nasıl korunabilir
Trump, Putin'in İsrail'le İran'ın arasını bulmak istediğini söyledi. Ama bir yandan bunu destekler görünürken bir yandan da Putin'e, sen önce kendi savaşını durdur, demeyi ihmal etmiyor.
Washington gerçekten savaşın durmasından yana mı Yoksa 'tavşana kaç, tazıya tut' oyunu mu oynuyor
Belli ki cevap, bu ikincisi.
Ama eğer ABD, İran'ı bir nükleer anlaşmaya zorlamak ve savaşı durdurmak niyetindeyse... Türkiye, Rusya'dan daha etkin bir rol oynayabilir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump'la iki günde iki kez telefonla konuştu. İran-İsrail savaşını durdurmak için kolaylaştırıcı bir rol üstlenmeye hazır olduğunu yineledi.
ABD'nin gerçek amacını test eden teklif de Putin'in değil Erdoğan'ın teklifi.
Ukrayna'yla savaşını göstererek Putin'in girişimini yokuşa sürüyor. Fakat Trump'ın, Erdoğan'a karşı kullanacağı böyle bir bahanesi yok.
Dolayısıyla evet, İran'la İsrail arasında ateşkes sağlamaya Erdoğan'ın şartları daha uygun. Ondan elverişli bir aktör de görünmüyor ortada.
Mesele şu ki karşımızda Trump'la Netanyahu gibi çılgın bir ikili var ve asıl planlarını bilmiyoruz.
Yani araya girmek de riskli.
Tahran'ı, Umman'da nükleer müzakere masasına oturacaklarına inandırarak yanıltan Trump'mış. İsrail saldırısına onun yüzünden hazırlıksız yakalandığı ortaya çıktı.
Netanyahu'nun Tahran'ı vurma arzusu sır değildi ama Trump'a takıldığı havası yayılmıştı. Trump ikili oynuyormuş.
Peki çılgın ikili, bir kere kandırdıkları molla rejimini bir daha kandırabilir mi
Üstelik Tahran da diplomatik oyalama ve ayak oyunlarında mahir.
Riskli, derken bundan söz ediyorum; güvenilmezliğini kanıtlamış tarafların arasına girme riskinden.
Yine de denemeye değer, yalnız...
İKTİDARLA MUHALEFETİN MASAYA OTURMASI DAHA KOLAY
Gerçi savaş daha ne kadar büyüyecek, nereye yayılacak
Dünya savaşının ayak seslerine benzemiyor duyduklarımız. Onun tarafları belirmedi. Putin, kendi savaşının derdinde. Kuzey Kore şarlatanı Kim bile girmez o topa, nerede kaldı Çin girsin.
Bir bölgesel savaş tehlikesi taşısa da, onun dahi potansiyeli yüksek değil. İran'a kim arka çıkacak Ne Suriye'de Esad var artık ne de Lübnan'da Nasrallah. Hizbullah eski gücünde değil. Irak uzantısı Haşdi Şabi'ninse sesi kesik. Yemen'deki Husi milislerinden başka hani imdadına yetişen