Senin yumruğun kötü de benimki iyi mi!

Galata Köprüsü'ndeki Gazze mitinginden çıkan bir vatandaş, elinde Kelime-i Tevhid bayrağı taşıdığı için yumruklu saldırıya uğradı.

Suçun nerede, kimde olduğu gün gibi ortada.

Görüşünü, söylemini beğenmediğine yumrak atamazsın, suçtur, o kadar.

2019'da Kılıçdaroğlu'na linç girişimindeki gibi, muhalif siyasetçilere veya iktidarı eleştiren gazetecilere de saldırıldı. Onlar nasıl yanlış ve suçtuysa bu da öyle.

Fiziki şiddet, yumruk, sopalı veya silahlı saldırı savunulamaz.

Geçmişte iktidar cephesinden yumruğu savunanlar çıktı, suçu saldırıya uğrayanda aradılar, diye muhalefet de şimdi kendini yumrukla ifade etmeyi mi savunacak!

İktidar adına atılan yumruklara geçmişte dizilen güzellemeler kabul edilemezdi de... Muhalif bir üniversite öğrencisinin, itirazını yumrukla ortaya koyması kabul edilebilir mi oldu

Şiddet, demokratik bir tepkiymiş, ifade özgürlüğüne girermiş gibi haklı, meşru ya da mazur gösterilemez.

Sizden olan yumruğa anlayış beklerseniz karşınızdakilerin de kendilerinden olan yumruğa anlayış beklemelerine diyecek sözünüz kalır mı

CHP ve İYİ Parti dahil, muhalefet tepkilerinde bu ayrım tam olarak seçilemiyor.

Oysa hiçbir tereddüde yer bırakmayacak şekilde netleştirilmeliydi.

Bir anlık öfkeyle, kendine hakim olamadı, vatanını çok sevdiği için vurdu, tertemiz duygularla yaptı, yoksa şiddete başvurmak gibi kötü bir niyeti yoktu, şiddet geçmişi de yok, parlak bir öğrenci, Atatürkçü ve Cumhuriyetçi de, bu kardeşimizi yedirmeyiz; derseniz o gence de başka gençlere de yanlış mesaj vermiş olursunuz.

O gencin tutuklanmasına üzülüyorsanız; başkalarının da yanmaması, başkalarına da yazık olmaması için ne yapacağınız belli. Yanlışı doğrudan ayırmalısınız.

Kimliği, görüşü, gerekçesi sizdense saldırganlık hak mı Sırtı sıvazlanıp kahramanlaştırılabilir mi

Sempatikleştirmek, başka sıkılı yumruklara davetiyedir. Teşvik edip cesaretlendirmeyi amaçlamamış olmanız, sonucu değiştirmez.

Evet, meselâ Kılıçdaroğlu'na saldırıda bunların en berbat, en uç, en pervasız örneklerini gördük.

Muhalefet yetkililerinden duyduklarımızı, elbette geçmiş örneklerde iktidar ağızlarından duyduklarımızla bir tutmuyorum. Aynı ölçüde yumruğu sahiplenmiş değiller, doğru.

Fakat azı, çoğu yok; kötü örneği emsâl alırsanız ne farkınız kalır!

Karşı öfkeye de hak doğurursunuz. Senin yumruğun kötü, benimki iyi; anlayışına kapı açılırsa nerede duracağını kimse kestiremez.

Biz susalım yumruklar konuşsun, istemiyorsanız o kapıyı baştan kapatacaksınız. Lâmı cimi yok.

TUT UCUNDAN HİLÂFETİ GETİRELİM

Yeni yıl, 2023'ün kaldığı yerden devam ediyor.

Gazze mitinginde söylenenlerle asıl söylenmesi gerekenleri tartışacağımız yerde, bir hilâfet kavgasının ortasında bulduk gündemi.

Aslında 2023'te bile başlamadı, tâ 2020'den kalma bir yapay gündem uydurması.

2020 Temmuz'unda, Yeni Şafak'ın Gerçek Hayat dergisi, hilâfet çağrısı yapmıştı. İktidar da bu yapay rejim krizini kötü niyetliler başa çıkarıyor, havası estirmişti.