İktidar belediyelerden ne istiyor
AK Parti, belediyelerin yetkilerini yeniden düzenleme peşinde. Belediyelere neyi fazla buluyorlar, oradan başlayalım.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, belediyelerin fazla olmaya başladığı alanları sayarken imarla kalmadı. Kültür sanat etkinliklerinden sosyal destekler ve sportif faaliyetlere kadar "pek çok alanda patlak veren yolsuzluk, usulsüzlük, israf, kayırma, yasadışı oluşumlara kaynak aktarma şikayetlerinin giderek çoğaldığını" gerekçe gösterdi.
Gerçi Erdoğan, parti odaklı yaklaşmadıklarını özellikle vurguladı. Yozlaşma, ayrımsız tüm belediyelerde göze batmaya başlamış.
Fakat yolsuzluk iddialarına verdiği örnekler, CHP'li İstanbul ve Ankara belediyelerindendi.
Peki bu ne zaman sorun olmaya başladı
Öyle anlaşılıyor ki belediyelere fazla yetki verildiği, 2019'dan sonra İstanbul ve Ankara'yı CHP alınca fark edilir olmuş. AK Parti'deyken değil.
Zaten Erdoğan da iktidarlarının ilk iki döneminde belediyelere aktardıkları yetkiler iyiye kullanılırken sonradan kötüye kullanılmaya başladığını belirtiyor.
Bunu ayrıca nereden anlıyoruz
2019'dan bu yana imar başta, büyükşehir belediyesi yetkilerine atılan tırpanlardan.
Daha 2020'de şunu sorar olmuştuk:
Kim derdi ki merkezde toplanan fazla yetkileri yerele dağıtma, yerinden yönetimi güçlendirme vaadiyle iktidara gelen AK Parti, belediyelerin kimi yetkilerini de geri alacak, daha fazlasını merkezde toplayacak
Öyle ya... Kamu yönetimi reformu, AK Parti'nin ilk bakanlar kurulunun iki ana gündem maddesinden biriydi.
Merkezde aşırı toplanan yetkileri yerele dağıtacaklardı. Şimdi yerelde kalan dişe dokunur ne yetki varsa onları da merkezin tekelinde toplamaya uğraşıyorlar.
Çünkü yerel yönetimleri güçlendirmeyi vaat edenler, belediyeleri el değiştirince yerel yönetimlerin aşırı güçlendiğini düşünmekten kendini alamıyor.
Bu arada PKK'nın fesih kararı gerçekleşirse belediyelerdeki kayyum uygulamaları da yeniden istisna olacakmış, Cumhurbaşkanı söyledi.
Yalnız şöyle bir açmaz çıkıyor ortaya:
Seçilmiş belediye başkanlarının kimi yetkileri, atanmış kaymakam ve valilere devredilecekse kayyum uygulaması istisna haline mi gelir, kalıcılaşmış olmaz mı
CHP lideri Özgür Özel, yerel yönetimleri güçlendirmek ve vesayet altına almamak kaydıyla iktidarın teklifine açık.
Özel'in dediği gibi çıksın, iktidarın teklifini yanlış anlayan biz olalım.
ÖZGÜR ÖZEL'E SALDIRI NE OLDU