Ortadoğu yeniden harmanlanıyor

Trump ile Netanyahu Ortadoğu'yu konuşuyor. Trump bir seçim zaferindren çıktı ve nerede ise ağzına geleni konuşan bir lider görüntüsü veriyor. "Amerika'yı yeniden büyük yapmak" ne demekse, onun Ortadoğu'ya yansımaları pek hayra alamet değil gibi gözüküyor.

Netanyahu Washington'a gitmeden önce "Ortadoğu'da haritalar değişecek" dedi. Ne demek istedi Trump, "Gazze'nin Filistinlilerini Mısır'a Ürdün'e taşımak" tan söz ediyor.

Trump'ın Suriye'den çekilip çekilmemesi, İsrail'in Suriye ile ilişkisi belli ki Trump - Netanyahu görüşmesinde masaya yatırılacak.

Aynı şekilde Suriye'de, Lübnan'da biraz kolu-dalı budanmış olan İran'ın geleceği de masaya yatırılmıştır.

Trump Netanyahu arasında Türkiye'nin Suriye'deki etkinliğinin ve Gazze'deki tutumunun İsrail'in konumunu nasıl etkileyeceği ele alınmış mıdır

Trump'ın masasında Suriye sorunu ile birlikte bir "Kürt sorunu" da vardır. Muhtemelen "Öcalan'lı sürec" in nasıl ilerleyeceğine ve onun Rojava'yı nasıl etkileyeceğine bakacaklardır.

Erdoğan ile Ahmet Şara Ortadoğu'yu konuşuyor. Suriye'nin geçici Cumhurbaşkanı seçilen Ahmet Şara ilk dış seyahatini Suudi Arabistan'a yaptı, ikincisini Ankara'ya "Neden önce Suud sonra Ankara, bu bir tercih mi" soruları oldu ama onun Ankara'da "sorun" olarak görülmediği tahminçedilebilir, çünkü yeni ve yıkılmış Suriye'nin herkesle iyi ilişkiye ihtiyacı var.

Belli ki Türkiye yeni Suriye'de başat rolde olacak. Nerede ise Suriye'nin yarısı Türkiye'de, Türkiye'nin de önemli varlığı var Suriye'de Bu varlıkların yer değiştirmesi bile kolay bir süreci haber vermiyor. Daha çok çok gelip gitmeler olacak.

Şu an en sıcak konu, Kuzey Doğu Suriye'nin, orada ABD desteği ile oluşan YPG-PYD ağırlıklı silahlı SDG yapılanmasının ne olacağı Öcalan'lı süreç mi etkili olacak, Şara yönetimi mi suhuletli bir çözüm getirecek, Amerika bu süreçte nasıl rol alacak, bütün bunlar değerlendirilmiş olmalı Beştepe'de Erdoğan ile Şara arasında

İçerde Öcalan'ın devreye sokulduğu süreç Ortadoğu'nun yeniden harmanlanması ile ilgili. Evet, Kürt sorunu her zaman genel Ortadoğu dengesi ile ilgili oldu. Çünkü Türkiye, İran, Irak, Suriye'de Kürtler var, önemli bir nüfus söz konusu ve bulundukları ülkelerde sorunlu ilişkiler içindeler Irak, Körfez gerilimi sonrasında ABD kurgusu ile bir yola kondu. Suriye'de yine ABD kurgusu ile bir yapı inşa edilmeye çalışılıyor. İran Kürtleri de rahat değil. Türkiye, bütün bu Kürt varlığına bakıyor, kendi Kürtleriyle ilişkisini de düzene koymak istiyor. Belli ki "hassas" bir alan. 1984-2025 Bu, 40 yıllık bir çatışmalı süreç demek. Bütün alanların sancı yaşadığı bir süreç bu. Ortadoğu'da gelinen noktada bu meseleyi biz mi tanzim edeceğiz, bizi mi tanzim edecekler Bu soru Türkler'in de sorusu Kürtlerin de Amerika bizim önümüze mi koyacak çözüm paketini, biz dünyanın önüne mi koyacağız Formülü bulduk mu Kayyım politikası ile Öcalan süreci iç içe mi devam edecek

İran'da, Mısır'da, Suudi Arabistan'da "Yeni Ortadoğu" gündemde. Her şey bizim etrafımızda dönmüyor Ortadoğu'da İran, Mısır, Suudi Arabistan önemli merkezler Trump, ilk başkanlığı döneminde Araplarla İsrail'i yan yana getiren