İmamoğlu'na "Devlet" operasyonu mu

İşe "Ak Parti ve Külliye penceresi"nden bakmamak lâzımmış. Bir de "farklı kurum ve kuruluşları ile canlı organizma" olarak "Devlet" varmış. "Onlar İmamoğlu'na kuşku ile bakıyormuş"

Bunlar yazıldı bu memlekette.

Sabah gazetesinde Okan Müderrisoğlu "mesleki tecrübemle gördüğüm bir başka hususu söyleyeyim" diyerek yazdı.

Onun "Ankara ve İmamoğlu" başlığı altında İmamoğlu'nun adaylık çalışmalarının bir anlamda sonuçsuz kalacağı imasını içeren yazısını birebir okumak en iyisi; şöyle yazıyor:

"Ama Ekrem İmamoğlu, Ankara'ya güven vermiyor! Evet, evet... "Devlet" dediğimiz o canlı organizma, farklı kurum ve kuruluşları ile İmamoğlu'na kuşku ile bakıyor. Amaca ulaşmak için her aracı mubah gören tarzı, siyasal ikbali için girdiği girift ilişkileri, gözünü küresel odaklardan ayırmayan politik tutumu, itimat telkin etmiyor. Yani... Olup bitenlere Ak Parti ve Külliye penceresinden bakmayı alışkanlık edinenlerin, bu perspektifin çok ötesindeki "devlet ufkuna" da bakıp "Neden" diye sormaları gerekiyor!" (Sabah, 15 mart 2025)

Ben bir CHP'li yetkiliye sordum böyle bir soru. "Acaba Devlet diye bir alan İmamoğlu'nu istemiyor olabilir mi" diye

Tabi böyle bir soru öncelikle Ankara'da veya başka bir yerde mesela iktidardan ayrı, hadi "Cumhurbaşkan'ndan da ayrı" demeyeyim, en azından onunla irtibatlı zaman zaman "Derin devlet" denen bir yapı bulunduğunu kabul etmeyi gerektiriyor.

Bu soruyu bu konuda bir şey söyleyebileceğine inandığım, devlet içinde kritik görevlerde bulunmuş pek çok insana sordum. "Evet var Hayır yok" diye net bir ifadeye rastlamadım.

Çünkü "Var" dediğinde "Peki Cumhurbaşkanı neresinde bu yapının" sorusunun cevabı gerekiyordu, "Yok" dediğinde de akıl almaz kimi olayların nasıl yapıldığının cevabı bulunmuyordu.

Bahçeli'nin başlattığı "Öcalan'lı süreç" vesilesiyle de sordum ben bu soruyu Cumhurbaşkanı Erdoğan'dı, Bahçeli'nin herhangi bir sorumluluğu yoktu ama süreci o başlatıyor, o sahipleniyor, o sürdürüyordu. Cumhurbaşkanı'nı bile aşan bir "Devlet iradesi" mi söz konusu idi ya da "Devlet"te birileri Cumhurbaşkanı'nı bile böyle bir sürece ikna mı etmişti

Zaman zaman süreçlere ayar veren Mehmet Uçum neresinde idi bu "Devlet"in

Müderrisoğlu'nun yazdıklarına bakılırsa, Cumhurbaşkanı Adayına ilişkin "Devlet masası"nda kişilik, ilişki ağları vs değerlendirmesi yapılıyor. "Kuşku duyulan"ın da önüne bir biçimde takoz konuyor.

Şimdi tabii bunu herhalde mesela Abdullah Gül için de Tayyip Erdoğan için de dikkate almak lâzım. O zamanlarda da "Devlet masası"nda bu tür değerlendirmeler yapılmış mıdır Onların Cumhurbaşkanlığı "Devlete rağmen" midir, "Devlet onayı" ile midir Ve tabii şu anda İmamoğlu'nun önünü kesmek gibi bir "Devlet iradesi" var mıdır, bu iradede Cumhurbaşkanı'nın, Meclis'in, Ak Parti grubunun etkisi nedir

Hakikaten anlamaya çalışıyorum.

Nasıl birileri oturur da "Şunun yolu açılsın, şununki kapatılsın" gibi bir karar verir Sonuçta halkın değerlendirmesine sunulan bir siyasi rekabet söz konusu. Devlet, kendisi de bu rekabetin içinde olan Cumhurbaşkanı'na sorarak mı yapıyor İmamoğlu değerlendirmesini yoksa