Gazze, Türkiye, Amerika

Biden geldi kucaklaştı Netanyahu ile, Almanya Başbakanı Scholz geldi kucaklaştı, İngiltere Başbakanı Sunak geldi kucaklaştı, şimdi Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile Hollanda Başbakanı Rutte geliyor. Batılı liderler, "Yerimiz belli olsun" yarışında, Gazze'ye yönelik İsrail katliamının arkasında saf tutuyorlar.

İsrail'in cür'etini ve vahşetini desteklediklerini dünyaya ilan ediyorlar. Sivil itirazları ve birkaç devletin insan hakları duyarlılığını, Batılı medyada sınırlı sayıdaki insaflı değerlendirmeyi istisna edersek, Batı dünyasının "İsrail sevici" bir pozisyon aldığını söylemek mümkün, belki onlar da böyle bilinmesini istiyorlar. Biden daha ötesini seslendirme gereği duydu Netanyahu ile görüşmesinin ardından; şöyle dedi: "Siyonist olmak için Yahudi olmanız gerekmez. Ben bir Siyonistim." Siyonistim, yani Yahudi olmasam da siyonizmin ideallerini benimsiyorum.

Filistin ve Gazze'nin çığlığına devlet olarak kim sahip çıkıyor denirse, orada da Türkiye adına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın aktif çabalarına işaret etmek gerekiyor. Siyasilerden tepkiler var tabii olarak. Davutoğlu'nun hassasiyet göstermesi tabii. Bahçeli ilginç bir çıkış yaptı 24 saat süre verdi, "İsrail saldırıları durmazsa olmazsa Türkiye'nin devreye girmesi"nden söz etti. Dün MHP Genel Merkezinden yapılan açıklamada ise Bahçeli'nin sözleriyle "uluslararası toplumla birlikte sorunun çözümünün kastedildiği" anlamı çıkarılması gerektiği bildirildi.

Gazze'ye yönelik vahşi bombardıman devam ediyor. Her gün enkaz görüntüsü biraz daha genişliyor. Her gün sivil katliamı, kundakta bebek görüntüleriyle daha da büyüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temasları daha çok İslam ülkeleri liderlerine yönelik. Belli ki orada bir canlılık oluşturmaya çalışıyor. Ama henüz orada da, cılız açıklamalar dışında İsrail'i durduracak bir hamle ortaya çıkmadı. Epeyce bir süredir İsrail'le normalleşme ilişkisi geliştiren Arap İslam ülkeleri bu normalleşmenin İsrail'in bir İslam toprağını vahşice bombalamasına mani olacak boyutu bulunduğunu göstermedi. Bu durumda ister istemez "Bu normalleşme ne işe yarıyor" sorusu soruluyor.

"Mavi Marmara gerilimi"nden sonra Türkiye'nin İsrail ile normalleşmesi henüz başlangıç safhasındaydı.

Şu ana kadar, İsrail'le iletişim sağlanıp, katliamın durdurulması yönünde etkide bulunulduğuna dair bir işaret ortada yok.

İslam Batı ilişkileri Bir zamanlar "Medeniyetler İttifakı" girişimleri vardı. Bunu yine "Gül Erdoğan çizgisi" gerçekleştirmişti. Eş başkanlıklar oluşturulmuştu.

Gelinen noktada yine yarıldı dünyalar

Batı dünyası diye nitelenebilecek çapta sembol ülkelerin liderleri, Gazze'nin, genelde Filistin'in İslam dünyasındaki sembolik anlamı hiç kavramamışçasına, hele vahşi bombardıman altında can veren bebek görüntülerini hiç umursamıyormuşçasına, kendi ülkesinde bile kitlesel protestolara maruz kalan azılı katil Netanyahu ile kucaklaşmaları, İslam dünyasını tamamen ıskaladıkları izlenimi veriyor.

Peki bu coğrafyanın en etkin ülkesi Türkiye, Batı ile ilişkilere de önem veren ve Batı'nın savunma ittifakı içinde ikinci en büyük askeri güce sahip olan Türkiye ve Gazze'de olan bitenler karşısında "müttefikler"in yanlış yerde hizalandığını gören Türkiye

Batı ile ilişkilerini bunlar hiç olmamış gibi yürütebilir mi

Kaldı ki bir de ABD ile Suriye'nin Kuzey doğusundaki YPG-PYD yapılanması konusunda ciddi bir görüş ayrılığı var. Hani bizim "Beka sorunu" diye nitelediğimiz bir meselede ABD, "Düşman cephesi"