Cumhurbaşkanlığı bittiğinde
2002 2025 Yirmi üç yıldır ülkeyi yönetiyor. 2014'e kadar Başbakan, ondan bu yana da Cumhurbaşkanı olarak 2018'den bu yana ise Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi içinde "Partili Cumhurbaşkanı" hüviyetiyle
Bu, hiçbir siyasetçiye nasip olmayan bir "Devlet sorumluluğu."
Halk, 2023'te yeniden ve ikinci (bir rivayete göre üçüncü) defa yetki ve sorumluluk verdi. Bir buçuk yıl geride kaldı. Daha 3.5 yıl var yeni seçime.
Acaba bu 3.5 yıl, son günleri mi sayın Cumhurbaşkanının yoksa "Allah ömür verdikçe hizmete devam edeceğim" ifadeleri, gelecek seçimde de aday olup seçilmeyi ve ömrünü Cumhurbaşkanlığında tamamlamayı hedeflediğinin işareti mi
Malum, şu an yaşanan gerilimli süreçlerin merkezinde Erdoğan ile ilgili gelecek tasarımlarının bulunduğu değerlendirmeleri yapılıyor.
Erdoğan, "Partili Cumhurbaşkanı" hüviyetiyle yoğun biçimde siyasetin içinde ve kaçınılmaz olarak tartışılıyor. Demek bunu göze alıyor.
Ben, vaktiyle, Kenan Evren'in kılıcının her tarafının kestiği, başörtüsü zulmünün devreye girdiği günlerde, Zaman gazetesindeki Çarşamba yazılarımın birinde "Nasıl anılmak istersiniz" başlıklı bir yazı yazmıştım. O dönemde Evren'e o soruyu sormak riskliydi. Ama bana göre yazmak gerekliydi.
Bir Cumhurbaşkanı, görevden ayrıldıktan sonra toplumu tarafından nasıl anılmak isteyeceğini düşünür, kanaatindeydim.
Gelelim bugüne
Acaba sayın Erdoğan görevden ayrıldıktan sonra nasıl anılmak ister
Ben, çok öncelerde, Erdoğan misyonu içinde bir siyasetçinin (Erbakan'a da öyle baktım) aktif destekleyeni iktidar yapacak oranda olsa dahi, en azından saygı duyulan oranının çok çok yükseklerde olması gerektiğini yazdım. (Diyanet, Ordu, Yargı da öyle saygın olmalı)
"Partili" hüviyetini de o açıdan sıkıntılı buldum. "Partili" olursanız, bunun bir boyutu "partizanca" davranma sonucunu doğurur, bu da sizin "Milletin Cumhurbaşkanı" olma vasfınızı aşındırır, diye düşündüm.
Evet, Cumhurbaşkanı Erdoğan yoğun biçimde "partili" siyaset yapıyor ve tabii, o vasfıyla rakipleri ile çatışıyor, suçluyor, suçlanıyor, suçlamalar karşısında "Cumhurbaşkanına hakaret davaları" ile savunma seddi oluşturuluyor, bu ise tepkileri daha da keskinleştiriyor.
Erdoğan bir kere daha seçilir mi Bunu istediği anlaşılıyor ama yol biraz engebeli. anayasal engel var bir kere, onun aşılması lâzım, kolay değil. Ucu referanduma çıkacak bir anayasa değişikliğinde "reddedilmek" var, o çok daha sarsıcı. Meclis'te erken seçim kararı çıkarmak var, o da MHP dahil tüm iktidar blokunu, İmralı Öcalan DEM iş birliği gibi önceki dönemlerde çürütülen ilişkilerin içine sokuyor.
"Ömür boyu Cumhurbaşkanlığı" için her şey göze alınıp İmralı DEM desteği sağlansa bile şu andaki kamuoyu yoklamalarında kendisine 10 puan fark atan "Rakipler" söz konusu
Acaba "Yargı" kullanılarak "Rakipler" birer ikişer devre dışı bırakılır mı
Yargının da araçsallaştırıldığı süreçte bile "Rakipsiz" bir seçim düşünülemeyeceğine göre, diyelim vatandaş, canı yanmışlığın etkisiyle