Son günlerde dilimizdehep bunlar var

ŞAM: Şu sıralar Şam denilince kafamda beliren imajlar şunlar: Arabalarla tur atanlar, tankın üzerine çıkıp zafer işareti yapanlar, kıyıda köşede halay çekenler ve yeni rejimin eli silahlı adamları... Kaotik sevinç dalgasının yükseldiği bir şehirdir bugün Şam.

- CİLVEGÖZÜ: Yıllardır memleketlerinden uzak kalan Suriyelilerin çoluk çocuk doluştukları sınır kapısı. Gidiyorlar yani. Giderken de çok güzel şeyler söylüyorlar Türkiye'yle ilgili. Kalplerinin bir yarısını burada bırakarak gidiyorlar.

- SEDNAYA: Geceyarısı Ekspresi diye bir film vardı Türkiye'deki hapishaneleri karalayan. Palavracı bir filmdi. Sednaya Hapishanesi'nden gelen görüntüler ise mıh gibi gerçek. Bu hapishaneden bir milyon tane Geceyarısı Ekspresi filmi çıkar. Üstelik hiçbiri palavradan film olmaz.

- ESAD: İki özelliğinden söz ediliyor: BİR: Acayip kindardır. İKİ: Esneme yeteneği sıfırdır. Ülkesini bırakıp kaçmak durumunda kalmasının arkasında işte bu iki özelliği başat rol oynadı. Kindar olmasaydı ve azıcık esneme yeteneğine sahip olsaydı... Belki kendini kurtarabilirdi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

- COLANİ: Bir muamma... Hem de bayağı bir muamma. Hakkında iyi şeyler söyleyenleri yanıltabilir. Hakkında kötü sözler söyleyenleri de yanıltabilir. O derece muamma yani.

- REJİM: Bu kelime olmasaydı halimiz haraptı. Esad yönetimini anlatmak için "eski rejim" diyoruz. Yeni yapıyı anlatmak için "yeni rejim" diyoruz. Rejim kelimesi olmasa ne yapardık biz

- HALEP: Esad döneminde Halep'e gitmiştim. Biraz Mardin, biraz Gaziantep, biraz Şanlıurfa gibiydi Halep. En çok Kapalıçarşı'sını sevmiştim. Ne oldu acaba Kapalıçarşı'ya Yandı, yıkıldı, perişan oldu mu Halep'e gidenler Kapalıçarşı'dan bir haber verseler ne iyi olur.

- EMEVİ MEYDANI: Emevi Camisi'ni biliyorduk. Meğer bir de Emevi Meydanı varmış. Bizim Taksim Meydanı gibi bir meydan. Şam'da bütün yollar bu meydana çıkarmış.

- TEL RIFAT: Televizyonda sekiz yıldır bu şehri konuşuyorduk. Türkiye'nin harekât alanlarının ortasında bir terör adacığı gibi kalmıştı bu şehir. Sekiz yıldır en büyük sorunsal olarak konuştuğumuz şehir, sekiz dakikada terör adacığı olmaktan çıkıverdi. Hey gidi hey!

- ARAP AŞİRETLERİ: Deyrizor, Rakka gibi yerlerden söz edilirken mutlaka "Arap aşiretleri" diye bir niteleme duyuyoruz. Gözümün önüne pek bir şey gelmiyor bu nitelemeyi işitince... Nasıl aşiretler bunlar Kaç aşiretten söz ediliyor Her birinin reisleri var mı Hepsinin birbiriyle arası iyi mi Bu da bir başka muammadır.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

- MENBİÇ: Gazetede "Menbiç" diyoruz, televizyonda "Münbiç" diyoruz. Niye Niyesi yok. CNN Türk ekibi, yukarıdan görüntüledi Menbiç'i. Bembeyaz boyalı binalarla dopdolu koskocaman bir şehir görüntüsüyle karşılaşınca şaşırdım kaldım. Bir kasabacık bekliyordum halbuki ben.

- SMO: Biz "Özgür Suriye Ordusu" diye bellemiştik. Halbuki bu ismi kullanmaktan vazgeçmişler. Kendilerine "Suriye Milli Ordusu" demeye başlamışlar. "Seyf" diye Türkmen bir komutanı var bu ordunun. Adam safi karizma.

MAÇ SONUCU GİBİ

BBC'ye konuşan uzmanlar, Suriye'nin geleceği için şu üç ihtimali sıralamışlar:

BİR: Uzlaşma. İKİ: HTŞ'nin ceberut iktidarı. ÜÇ: İç savaş.

Bu üç ihtimalli cevap, "Maçın sonucu ne olur" sorusuna üç ihtimalle cevap vermeye benziyor:

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

BİR: A takımı kazanır. İKİ: B Takımı kazanır. ÜÇ: Beraberlik olur.

Suriye için üç ihtimali dile getirmek için "BBC'ye konuşan uzman