Dil, üslup, yaklaşım ve vurgular açısından bir analiz denemesi... Öcalan'ın çağrısının şifreleri
Öcalan, entelektüel yönü de olan bir metin ortaya çıkarmaya çalışmış. "Reel sosyalizm", "kapitalist modernite" gibi tanımlara yer verdiği kısa bildiride tarihsel bir perspektif çizme gayretine girişmiş.
- Öcalan'ın çağrısının bütününe baktığımda hemen "giriş gelişme sonuç" bölümlerini fark edebildim.
-
- GİRİŞ bölümünde kendi perspektifinden PKK'nın ortaya çıkış koşullarını izah etmeye girişiyor.
- GELİŞME bölümünde PKK'nın artık bir "anlam yoksunluğuna" savrulduğunu belirterek ömrünü tamamladığını vurguluyor.
- SONUÇ bölümünde ise net, kesin, açık bir dille PKK'ya "silah bırak kendini feshet" diyor.
- Devlet Bahçeli'nin çağrıda bulunmasına, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın irade ortaya koymasına, diğer siyasi partilerin de olumlu yaklaşımlarına değinmeyi de ihmal etmiyor Öcalan.
- Öcalan'ın bildirisinin en önemli kısmı şurası: "Tüm gruplar silah bırakmalı ve PKK kendini feshetmelidir" Bu cümle, yarım asırlık bir sürecin noktalanması anlamına geliyor. İşin en tarihi kısmı burası.
Haberin Devamı- Öcalan bu metin üzerine çok düşünmüş, çok çalışmış, çok ince eleyip sık dokumuş. Bütünüyle Öcalan'ın üslubunu, yaklaşımını ve vurgularını taşıyor. Kısa tutmak için kendisini zorlamış, ancak bu kadar kısa tutabilmiş.
- Türk Kürt ilişkilerine de bir yer vermiş Öcalan. Türkler ve Kürtlerin bin yılı aşkın bir süredir gönüllülük yönü ağır basan bir ittifak içinde kaldıklarını söylüyor.
- Tarihsel Türk Kürt ilişkisinin günümüzde çok kırılgan bir hal aldığını söyleyen Öcalan, bu alanın kardeşlik ruhu içinde yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguluyor.
- Peki ya federasyon Peki ya ayrı devlet Peki ya idari özerklik Bunların hepsine 'hayır' diyor Öcalan. Bu tür talepleri, aşırı milliyetçi savruluşun zorunlu sonucu olarak görüyor ve bunların mevcut sorunlara bir cevap olamadığını belirtiyor.
- Peki Öcalan'ın talepleri neler BİR: