Yerli ve milli protezlerini spor organizasyonuyla taçlandırdılar

Bedensel, zihinsel, işitme ve görme engelli birey sayısı ülke nüfusumuzun 12-13'lerine denk geliyor. Bu yaklaşık 10 milyon vatandaşımız demek. Özel gereksinimli (engelli) bireylerin önemsenmesi gereken bir nüfus anlamı taşıyor. Peki, bu gerçek görülüp, duyuluyor mu Bu gerçek karşısında 'Ben bilmem, ağam bilir!' demek gibi bir lüksümüz olamaz, olmamalıdır. Netlik kazanmadığı için özel sektörün yer aldığı konum belki tartılır ama, hükümetin barınma, beslenme, bakım ve iş istihdamı gibi konularda, özel gereksinimli (engelli) bireylerin ihtiyaçlarının karşılanmasında, azımsanmayacak desteği var. Bu destek merkezi ve duyarlı yerel yönetimler üzerinden yerine getiriliyor.

Her defasında yapılan işinçalışmanın daha iyisi ve devamlılığı ayrı bir önem taşıdığı gibi, gerçekleştirilen çalışmanın çeşitliliği ise dikkatlerden kaçmamaktadır. Yapılan çalışma farkındalık açısından önem taşıyınca, çalışmaların diğer kurum ve kuruluşlara örnek olması için bizim de bu konuyu işlemek gibi bir vazife üstlenmemize neden olmaktadır.

Özel gereksinimli (engelli) bir bireyin günlük hayatta kullandığı malzemenin önemini binaen, temini de önem taşımaktadır. Görme engelli bir bireyin kullandığı baston, bedensel engelli bir bireyin ihtiyacı olan tekerlekli sandalye veya protez, işitme engelli bir bireyin ise ihtiyaç duyacağı işitme cihazı. Bu ürünlerin birçoğu dış ticarete bağlı olarak yabancı ülkelerden temin edilmekte. Böyle olunca da maliyet gerektirmekte. Üretilen cihazın milli ve yerli olması, tamir ve bakımının yine kendi insanımız tarafından gerçekleşmesi, temin ve bakım maliyetini düşürüyor. Vatandaşın bu konudaki yükünü hafifletiyor.

Özel gereksinimli bireylerin günlük yaşamlarını kolaylaştıran şartların nasıl düzeltilmesi konusunda sürekli arayış içindeyiz. Bu arayış, onların kaliteli hayat sürdürmelerine sağlamanın yanında, hayır dualarına nail olabilme amacı taşıyor. Nasıl ki gazetemiz Yeni Akit'in internet sitesi www.yeniakit.com.tr de sekiz yıldır engelliler ve spor konusunu işlemeye çalışıyoruz, bunun gibi bir başka çalışmamızı da www.belediyelerspor.com internet sitemiz oluşturuyor. Uzmanlık, dahası çalışma alanımız olan spor olduğu için de, hangi belediyenin engelliler ve spor üzerine ne çalışma gerçekleştirdiğini haber yapmaktayız. Belediyelerin farklı projeleri heyecan katsayımızı artırırken, gözümüze çarpan ve sayfalarımıza taşıdığımız her bir haber, yaptığımız işe karşı bağlılığımızı artırıyor...

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ORTEZ VE PROTEZ YAPIM VE UYGULAMA MERKEZİ

Her defasında sorgularız ya, neler yapılabilir diye Kamunun halka en yakın kurumları olan Belediyeler sayesinde halkın yararına yapılan çalışmanın en somut örneğini Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin gerçekleştirdiğini görüyoruz. Belediye tarafından hayata geçirilen Ortez Protez Yapım ve Uygulama Merkezi, özel gereksinimli bireylerin yaşam standartlarını yükseltme amacı taşıyor."Engelsiz ve Akıllı Erişilebilir Kent" hedefiyle engelli bireylerin yaşamlarına dokunan ve engelleri bir bir kaldıran Gaziantep Büyükşehir gerçeğini görüyoruz. Özel gereksinimli bireylere yönelik merkez sahasında proteze ihtiyaç duyulan, zarar gören cihazın onarım ve bakımına gereksinim duyan vatandaşlara ücretsiz hizmet verilmektedir

"MERKEZDE İNSANLIĞI, YARDIMSEVERLİĞİ GÖRDÜM"

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından toplumsal yaşama eşit ve etkin katılımı sağlamak amacıyla yürütülen düzenlemelerle Gaziantep, "Engelsiz ve Akıllı Erişebilir Kent" olma hedefine adım adım ilerliyor, özel gereksinimli bireylerin yaşam standardını yükseltme çabası, çeşitli projelerle destekleniyor. Verilen hizmetler, vatandaşların da memnuniyetini yansıtıyor. Hizmetten yararlanan vatandaşların görüşlerinden bunu almak güç değil.

Adıyaman'da yaşayan, depremde sol ayağını kaybeden Mehmet Fatih Karatut, tedavisinin ardından protez ihtiyacını karşılamak için merkeze geldiğini aktararak, "Bu bölgede böyle bir protez merkezinin olduğunu bilmiyorduk. Uzuv kaybı yaşayan kişiler çok rahat yola gidip gelemediği için genelde uzanmak isterler, bir araba içinde saatlerce kalmaları onları yorar. Mesafenin kısa olması hatta için büyük rahatlık sağlıyor" dedi.

Adıyaman'da ikamet eden ve Asrın felaketinde bir uzuv kaybı yaşayan Mahmut Koca isimli vatandaşımız ise duyguların şu şekilde ifade ediyor; "Burayı Adıyaman'da bir arkadaşım dedi. Fatma Şahin bir kurum açmış, biz de buraya geldik dahil olduk. Şimdi umutluyum. Çok mutluyum, hiç karamsar değilim. Geldim, insanlığı gördüm, yardımseverliği gördüm."

PROTEZLERİ YAPILAN VATANDAŞLAR SPOR YARIŞMALARINDA BİR ARAYA GELDİLER

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, özel gereksinimli bireylerin ihtiyaç duyduğu ortez ve protezlerinin yapım ve uygulamasını gerçekleştirmekle kalmayıp, vatandaşlara yanında odluklarının mesajını verdiğini, düzenlenen 'Koşu Kliniği Etkinliği' isimli etkinlikte bunun yansıması. 'Engellerin rahatlıkla aşılabileceği' mesajının verildiği etkinlikte koşu, yürüyüş, sıçrama egzersizlerin yanı sıra, katılımcılar futbol, basketbol ve voleybol oynadı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Engelli Yaşlı Hizmetleri Daire Başkanlığı'na bağlı Ortez Protez Yapım ve Uygulama Merkezi, hizmet verdiği engelli bireylerin rol model olması için düzenlenen sportif faaliyetler, katılımcıların memnuniyetine dönüşürken, diğer Belediyelere de örnek olma özelliği taşıyor. Bizler yapılan bu çalışmayı dilendirirken, dileriz belediyelerin aynı çatı altında faaliyet gösterdiği Türkiye Belediyeler Birliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin bu örnek projesinin yaygınlaşması için gerekli çalışma yapılır. Bu sayede çalışmalar, daha çok vatandaşın memnuniyetine dönüşür. Bu memnuniyetlerin neler olabileceği hususunu, sürecin bizzat içerisinde yer alan vatandaşların açıklamalarından görüyoruz