Spor, İslam'ın iki ana kaynağının neresinde.
Spor, İslam'ın iki ana kaynağının neresinde.
AHMET GÜLÜMSEYEN
'Akletmez misiniz' sorusu, Kur'an-ı Kerim'in birçok yerinde geçmektedir! Bu sayının kaç olduğunun cevabını 'ilahiyatçılara' bırakırken, 'Nasıl olur da Müslüman olarak, günlük yaşantının içinde günaha bulaşmamak için gayret içinde oluruz' sorusunun cevabını aramak istiyoruz Çalışma alanımız hareket eğitimi ve spor olduğu, çocukluk ve gençlerin bu sürecin önemli bir kesimini ilgilendirmesi, konunun önemini kendiliğinden ortaya çıkarmaktadır. Adı geçen husus üzerinden çarkın nasıl işletildiği, insanımızın bu süreçten nasıl etkilendiği, böylesine hassas bir konuya vurgu yapmak gibi sorumluluğu kendimizde hissediyoruz. Soruların cevabı için başvuracağımızbaşvurduğumuz en önemli kaynağımız Allah (cc) kitabı Kur'an-ı Kerim ve Peygamber Efendimizin sözleri, yaşantısı
KUR'AN VE SÜNNET NE DİYOR
() İslam ile şereflenen bizlerin Allah'ın kitabı ve Peygamber Efendimizin sünnetini kendimize rehber edinmemiz gerekiyor. Allah (cc) buyuruyor; "Ey iman edenler! Allah ve Resûlü, hayat verecek şeylere sizi çağırdığı zaman, mutlaka bu çağrıya icabet edin! Bilesiniz ki, Allah kişi ile kalbi arasına girer. Yine bilesiniz ki, hepiniz Allah'ın huzurunda toplanacaksınız." (Enfâl, 824.)
Efendimiz aleyhisselatu vesselam şöyle buyuruyor; "Siz bildiklerinizle amel ederseniz, Allah size bilmediklerinizi öğretir." "Size iki şey bırakıyorum. Onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız: Bunlar, Allah'ın Kitabı ve Peygamberinin sünnetidir." Bugün yaşadığımız acı ve sıkıntılardan kurtulup yeniden insanlığa huzur, barış ve medeniyet takdim eden bir ümmet olabilmemizin tek bir yolu vardır. Bu yol, Yüce Kitabımızın müminleri ve Sevgili Peygamberimizin ümmeti olarak Kur'ân'a ve sünnete sımsıkı sarılmaktır. Dinimizi doğru öğrenme ve yaşama konusunda bu iki kaynaktan taviz vermemektir. (Diyanet İşleri Başkanlığı-Cuma Hutbesi-İslam'ın iki ana kaynağı: Kur'an ve Sünnet)
() Resûl-i Ekrem şöyle buyurmuştur; "Allah'tan hakkıyla hayâya etmek, baş ve başta bulunan organlarla, karın ve karın içine aldığı organları (her türlü günah ve haramdan) korumak, ölümü ve (toprak altında) çürümeyi daima hatırlamaktır. Ahireti arzu eden, dünyanın süsünü terk eder. Kim bu şekilde davranırsa Allah'tan gereği gibi hayâ etmiş olur." Nitekim "Ey Ademoğluları! Size avret yerlerinizi örtecek giysi ve süslenecek elbise verdik. Takva elbisesi var ya, işte o daha hayırlıdır." (Araf726) âyetindeki 'takva elbisesi' tabiriyle 'hayâ'nın kastedildiği belirtilmiştir. (Hadislerle İslam-Diyanet İşleri Başkanlığı-3.Cilt-s.220-221)