Filmler ve sosyal medyayla vuruyorlar

Son yıllarda sosyal platformlarında çoğalmasıyla kültürel bir savaşın içine girdik. Ne derseniz deyin, ne yazarsanız yazın görmüyorlar ve duymuyorlar. Sadece aldıkları talimatlar gereği hareket ediyorlar.

Dizi ve filmlerde ki senaryolar düşünülerek, planlanarak yazılıyor. Eskiden sinsice yapılıyordu şimdi açık açık gözünün içine baka baka yapılıyor. Eskiden tepkiden çekiniyorlardı şimdi aksine bilinçli olarak tepki almak istiyorlar. Neden mi Gündeme gelmek ve daha çok konuşulmak için.

Dini, ahlaki, geleneksel, etik, manevi değerlere bile bile vuruyorlar. Bu tür dize ve filmlerin reklam verenleri ve sponsorlarına dikkat etmek lazım. İçlerinde 'Sizde mi bürütüs' diyeceğimiz kurumlarda karşımıza çıkabiliyor maalesef.

Bazı filmlerde şöyle diyaloglara rastlayabiliyorsunuz. "Sen hala ahlaki değerlere mi sahipsin Hala kuralcı mısın" Bu tür değerleri savunanları küçük görüyorlar. Geride kalmış olarak değerlendirniyorlar.

"Neymiş efendim halk böyle istiyor." Yalanını yıllarca yedirmeye çalışıyorlar. Siz ne veriyorsanız halk onu izliyor.

Asıl amaçları yeni gelen gençliği ahlakı, etiği, kuralı olmayan bir gençlik haline getirmek. Kadın kuşaklarında ki konukların bir analizi yapılırsa ahlaki bozulmanın hangi boyutlara ulaştığını zaten görürsünüz. Ar ve utanma duygusu giderek zayıflıyor. Kadın ve erkek yüzü kızarmadan edepsizliğini çok rahat itiraf edebiliyor. Dini nikah duruyorken çok rahatlıkla bir başkasıyla nikah yapabiliyorlar. Daha neler neler.

Günümüzde iki dizi var çok tepki çeken. Onların umurunda mı hiç değil. Tam aksine ikisi de bilinçli olarak kamuoyunda tartışılmayı istiyorlar. Bir algı peşindeler. Tüm dini ve manevi değerlere saldırıyorlar.

Burada kendimize de kızmamız lazım. Onlarda ki dava şuuru bizlerden kat kat fazla. Cesaret ve çabaları var.. "Ya tutarsa' diyerek denemekten vazgeçmiyorlar.

Biz pek önemsemiyoruz ama kültür bu kadar önemli. Aileyi, ahlakı, değerleri kültürle yıkmak istiyorlar. Özlenen nesli diri tutmak için kültür ve manevi programları, dizileri çoğaltmak, desteklemek gerek.

Onlar ne kadar çaba gösterirse biz de o kadar çaba göstermemiz lazım.

Hatta daha fazlası

Bende çay parası veriyorum

Babıali'den Üsküdar'a uzanan bir sohbet yolunun haritasını çıkaran 'Ben de Çay Parası Ödüyorum' kitabı okurla buluştu. Mustafa Kutlu'dan Mevlana İdris'e birçok isimle anılan edebiyat mahfillerinin hikayesini aktaran kitap, buraların müdavimi rindanların aktardıkları üzerinden Türkiye'nin yakın tarihine ışık tutuyor. Kitabın yazarı Ahmet Uysal: Bu kitap literatüre önemli bir katkı olacağını ifade ediyor.

Ötüken Neşriyat'tan yayımlanan kitap Erenler Kıraathanesi'nde başlayıp, İlim Edebiyat Sahipleri Birliği (İLESAM), Yazarlar Birliği, Türk Ocağı ve Antik Kafe ile günümüze ulaşan edebiyat mahfillerini ele alıyor.

Kitap, yazar Mustafa Kutlu'dan, 15 Temmuz şehidi Erol Olçak'a bu mahfillerle özdeşen isimlerle de anılan, Türkiye'nin özgün topluluklarından 'rindan grubu'nun emekleri ile hazırlandı.

Ahmet Uysal'ın yayıma hazırladığı, editörlüğünü Ekrem Ayyıldız ile 2022'de Hakk'a yürüyen Mevlâna İdris'in gerçekleştirdiği, proje yöneticiliğini Alper Kanca'nın üstlendiği ve tasarımına Ömer Onay'ın imza attığı kitap, dönemin 'eşitlik, fikir özgürlüğü, eleştirel düşünce, ironi' gibi ilkelerini içselleştirmiş şahsiyetlerin oluşturduğu bir mekân hikâyesini okura aktarıyor. Sayfalarında birçok tanıklığın yer aldığı kitap, yakın dönem Türk düşünce ve edebi tarihine önemli bir ışık tutuyor.

Programa katılan değerli birçok isim geçmiş yılları ve sohbetleri tekrar yaşadıklarını ve dostları tekrar görmekten mutluluk duyduklarını dile getirdiler.

Bu önemli eserin tanıtımı Fatih Belediyesi Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.Kitaptan elde edilen geliri Hatay Kırıkhan'da yaptırılan Mevlana İdris Öğrenci Yurdunun inşaatı için harcanacak.


Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri sahiplerine verildi

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "2023 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü"nü kazanan isimlere ödüllerini sundu.

Cumhurbaşkanı Külliyesi'nde düzenlenen programa katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kazananlara ödüllerini verdi.

2023 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü; bilim alanında Süleyman Uludağ, kültür alanında Ali Birinci, müzik alanında Emel Sayın, resim alanında İlhami Atalay, karikatür alanında Hasan Aycın, sinema alanında Sami Şekeroğlu, dijital sanat alanında Refik Anadol, mimari alanda Sinan Genim, edebiyat alanında da Nazan Bekiroğlu'na verildi.

Vefa Ödülleri' de Attila İlhan, Barış Manço, İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Muhsin Ertuğrul ve Samiha Ayverdi'nin değer görüldü.

Esenler Film Festivali

Esenler Belediyesi tarafından bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Esenler Film Festivali, yoğun geçen programının ardından kapanış ve ödül gecesiyle sona erdi.Ödül programının ardandan Tuluyhan Uğurlu ise verdiği konserle alkış aldı.

'Umut' temalı filmler seçkisiyle dopdolu bir programı sinemaseverlerin ilgisine sunan festivalde, düzenlenen törenle 'Kısa Film Yarışması' ve 'Kısa Film Yapım Desteği' ödülleri sahiplerini buldu.

Festivalin kapanış programına Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, kısa film yarışması jüri başkanı, usta oyuncu Perihan Savaş ile jüri üyelerinden Altın Portakal Ulusal Film Yarışması'nda 'En İyi Görüntü Yönetmeni' ödülünün sahibi Andreas Sinanos, yönetmen ve senarist Banu Sıvacı, öykü ve deneme yazarı Yıldız Ramazanoğlu ve oyuncu Sinan Albayrak katıldı. Ayrıca festivalin kısa film yapım desteği jürilerinden Oscar'da "yabancı dilde en iyi film" dalında Türkiye'yi temsil eden Ayla filminin yönetmeni Can Ulkay, 'Anons' filmi ile Venedik Film Festivali'inde Orizzonti Jüri Özel ödülünün sahibi olan yapımcı Halil Kardaş ve 'Soğuk Bir Sene' ile 'Yağmursuz Bulutlar' gibi filmlerin Türkiye ortak yapımcısı Zeynep Koray da katıldı.

Festivalin sonunda, yönetmenliğini Öykü Orhan yapımcılığını Ebubekir Elkatmış'ın yaptığı "Kara Maden", Rabia Özmen'in yönetmenliğini Cemil Nazlı'nın yapımcılığı üstlendiği "Prosedür" ve yönetmenliğini Furkan Çakmak yapımcılığını Gülfem Kıroğlu ile Elif Daşkaya'nın yaptığı "Tarife" 60 bin lira değerinde Yapım Desteği Ödülü'ne layık görüldü.

Yönetmenliği Yağmur Kartal Karakuş'un yaptığı "Biçare" 20 bin lira değerinde Jüri Özel Ödülü'ne değer görülürken, yönetmenliğini İsmail Yılmaz'ın üstlendiği "Geri Dönüşüm" İstenci Film Prodüksiyon Ekipman Desteği aldı.

Yönetmenliğini Enes Yıldız'ın üstlendiği "Face ID" "Flod Color Ödülü", yönetmenliğini Meryem Sena Metin'in yaptığı "Bir Yeni Etiket" ise "Unity Prodüksiyon Kurgu Desteği"nin sahibi oldu.

4. Esenler Kısa Film Yarışması'nda jüri özel ödülü, "Suriyeli Kozmonot" ile Charles Emir Richards ve "Duvar" ile Evrim İnci'nin oldu. Festivalde en iyi üçüncü kısa film "Teamül" ile Ali Rıza Bayazıt, ikinci kısa film ise "Oyunbozan" ile İlayda İşeri'nin oldu. En iyi kısa film ödülüne de"Cehennem Boş, Tüm Şeytanlar Burada" filmiyle Özgürcan Uzunyaşa layık görüldü. Uzunyaşa'ya ödülünü Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu takdim etti.